«Українські суперфуди»

Суперфуди не їсти – себе не поважати. Або виражати повну зневагу до здоров’я. На жаль, навіть при великому бажанні «себе поважати» їсти суперфуди не завжди вдається – ціна продукту б’є по гаманцю. На щастя, є альтернативи – наші продукти — українські суперфуди, які можуть скласти серйозну конкуренцію різних кіноа, чіа і годжі.

Зміст:

В сутності, суперфуд – не науковий термін, а умовне узагальнення продуктів з високим кількістю вітамінів і мінералів.

Наївно вважати, що на просторах нашої неосяжної батьківщини ніде і нічого не «зашкалює», і ось наш впевнений відповідь тропікам і Заходу.

Українські суперфуди. Гречка vs. кіноа

Екзотична крупа кіноа потрапила в перелік суперфудов з однієї простої причини – з-за високого вмісту білка. У 100 грамах – 14 грам, що для рослинного продукту чимало.

Між іншим, у нашій гречці білка майже стільки ж. Конкретно – 12,6 г.

  • Гречка, як і кіноа, не містить глютен. В ній зашкалює залізо, кальцій і йод, вітаміни групи В і фолієва кислота.
  • Гречка – екологічно чистий продукт. При її вирощуванні не використовують «хімію». Крім того – дешева і доступна, якщо забути про «критичний літо» 1990 року, коли крупа зникла з вільного продажу й видавалася за довідками в поліклініках.

Гречку Вильямин Васильович Похльобкін – російський вчений, історик і кулінар – називав символом національної своєрідності, бо в ній поєднались національні російські риси – простота (в приготуванні), ясність (в пропорціях) і доступність. Сучасні адепти здорового харчування називають гречку суперфудом і не помиляються жодного разу.

Журавлина vs. асаї. Відео

Ось ще – антиоксидантна ягода асаї. Росте в лісах Амазонки і, кажуть, рівних їй немає на землі. Крім, хіба що, журавлини, яка готова помірятися силами з амазонської конкуренткою.

Журавлина – сильний антиоксидант і природний антибіотик.

  • Має протизапальну, протимікробну, протигрибкову і протипухлинну дію. Насичує організм такими вітамінами, як В1, В2, В6, С, Е, PP, і такими мінералами, як калій, кальцій, магній, залізо.
  • Застудилися? Пийте журавлинний морс. Цистит? Його ж. Журавлина – ліки від грипу, ГРВІ, серцево-судинних, гінекологічних хвороб. І просто фантастично корисна ягода, яку в сирому або замороженому вигляді можна купити скрізь, і гаманець після покупки не здується.

Українські суперфуди. Обліпиха vs. годжі

Згадаємо ще одну українську ягоду, з якою заморським конкурувати безглуздо – обліпиху. Ніякі «чарівні ягоди годжі» і поряд не валялися.

Колись обліпихою стародавні греки відгодовували улюблених рисаків – ті ставали здоровими, енергійними і лоснящимися. У 19 столітті «страви» з обліпихи подносились тільки до царського столу.

Сьогодні унікальними ягодами може ласувати кожен.

  • У плодах – фітонциди, дубильні речовини, пектин, органічні кислоти, неймовірна кількість вітаміну С (271% від добової дози!), Е, А, групи В. Знову ж – залізо, калій і магній. І все – зашкалює.
  • Вживаючи обліпиху, поліпшити склад крові, зміцніть судини та імунітет, забудете про випадають волосся і нігтів, що шаруються нігті – будете здоровими та лоснящимися, як давньогрецькі рисаки.

Насіння льону vs. чіа. Відео

Про насіння чіа не чув тільки ледачий.

Зернятка шавлії іспанського з Південної Америки знамениті як суперзасіб для схуднення, а також джерело поліненасичених кислот (Омега-3), славимо нині (і заслужено) дієтологами. Що стосується схуднення, ніяких жиросжигающих речовин у складі чіа немає. Просто розбухають у шлунку і забезпечують відчуття ситості.

Насіння льону працюють точно так само – вбираючи рідину, збільшуються в розмірах.

  • Ще лляні зерна містять колосальну кількість ліноленової кислотою – тієї самої Омега-3, наявністю якій спекулюють продавці чіа. Примітний і їх білок – у ньому цілих 17 амінокислот, включаючи незамінні.
  • Вітаміни і мінерали – у величезній кількості. У маленькому зернятку «упаковані» – калій, магній, кальцій, мідь, селен, цинк, А, Е, С, К, В1, А2, А5, В6, В9.

Функціонально насіння забезпечують все те ж, що і чіа – знижують холестерин, стабілізують цукор, відновлюють мікрофлору, усувають запори, нормалізують гормональний баланс, виводять токсини і шлаки.

Навіщо платити більше?

Українські суперфуди. Кедрові горіхи vs. макадамія

Найдорожчий горіх у світі – макадамія. Щорічно на ринок поставляється лише 40 тонн продукту. Ясна річ, на всіх бажаючих цієї кількості не вистачає.

Смак у макадамії, безперечно, приємний – ніжний і делікатний. Ну і що? Платити за «делікатність» божевільні гроші – задоволення так собі.

Замість одного кілограма макадамії можна купити 3-4 кіло кедрових горішків – сибірського суперфуда, рівних якому в царстві горіхів немає нікого.

Кедровий горіх, правда, і не горіх, а насіннячко кедрової сибірської сосни. А

ле насіннячко – не просте.

  • Ударні дози магнію, калію, фосфору, заліза, марганцю і цинку. Зашкалюють вітаміни Е, К, РР і групи В.
  • Окремої уваги заслуговує білок – у його складі майже всі амінокислоти, необхідні людині – 19 із 20, включаючи такі рідкісні, як лізин, триптофан і метіонін. Вегетаріанцям варто звернути увагу. Крім високоякісного білка, горішки можуть похвалитися наявністю поліненасичених («добрих») жирів.

Корисних властивостей у продукту багато.

  • Кедрові горішки зміцнюють серце, нормалізують обмін речовин.
  • Покращують склад крові, стимулюють імунний захист, лікують хвороби нервової системи.

До речі, калорійні з приставкою «супер». У 100 грамах суті, невелика жменя – 670 ккал. Користь користю, а фігуру треба дотримуватись.

А які українські суперфуди любите і знаєте ви?

Leave a Comment