Зміст:
Зараз часто доводиться чути таке поняття як superfoods, що викликає асоціації з харчуванням для космонавтів, упаковане в сріблясті туби або молекулярною кухнею. Але цей термін, не будучи науковим або медичним, позначає зовсім інше, можна сказати прямо протилежне.
Так називаються рослинні продукти, що мають високу концентрацію корисних речовин, які в природі більше ніде не зустрічаються.
До Суперфуд відносяться водорості, корінці, листя, насіння, ягоди та інші частини рослин, які можуть вживатися як у натуральному вигляді, так і у вигляді витяжок, порошків і соків.
Виростають вони, в основному, у важкодоступних місцях нашої планети як Амазонія і Тибет, але так далеко їхати за ними не доведеться.
Найбільш популярні продукти можна в торгових підприємствах здорового харчування або ж замовити через інтернет. Хімічний склад Суперфуд значно відрізняється від складу звичних продуктів харчування. При мінімумі калорій в них сконцентровані багато антиоксиданти, білок, вітаміни, мінерали, незамінні кислоти та інші корисні речовини.
Ягоди Годжі – цінне джерело вітаміну С
Ягоди яскраво-червоного кольору зовні схожі на родзинки і славляться своїм омолоджуючу і тонізуючий ефект. Столова ложка таких ягід містить всього 18 калорій, а також один грам білка і 36% добової потреби вітаміну А.
У ягодах годжі кількість вітаміну С в сотні разів перевищує його вміст у цитрусових. Вони також містять незамінні амінокислоти і полісахариди. Виростають в основному в Монголії і країнах Центральної Америки.
Насіння Чіа – природні антиоксиданти для вашого здоров’я
Чудові властивості цих невеликих насіння, які нагадують кунжут відкрили ще ацтеки і майя, які перетворили чіа в свою основну культуру. Довгі десятиліття це насіння були основним інгредієнтом в раціоні ацтекської армії.
Вміщені в чіа незамінні жирні кислоти, в такій концентрації більше ніде в природі не зустрічаються, а за кількістю антиоксидантів випереджають чорницю та інші відомі ягоди. Разом з тим, в чіа міститься залізо, вітаміни, мінерали, калій і цинк.
Через здатність насіння при зіткненні з рідиною набухати і багаторазово збільшуватися в об’ємі вони часто використовуються при приготуванні пудингів і замінюють яйця в веганських десертах.
Спіруліна – найбільш продаваний Суперфуд.
Синьо-зелена водорість спіруліна стала широко відомою в кінці 90-х, коли в моду ввійшла рослинна дієта, і з’явився попит на надійне джерело повноцінного білка. Тоді згадали про дослідження, в результаті яких в спіруліни був виявлений вітамін B12 і високий вміст протеїну.
Виготовлені з синьо-зеленою водорістю капсули і таблетки стали розходитися з неймовірною швидкістю. Зараз найбільш продаваним Суперфуд є саме спіруліна, що призвело до створення спеціальних ферм по її вирощуванню.
Для виробництва шоколадних продуктів початковим сировиною служать какао-боби, що містять у великій кількості жир, молоко і цукор. У той же час сирі какао-боби піднімають настрій без будь-яких неприємних наслідків.
Також в них в 20 разів більше ніж у зеленому чаї антиоксидантів, є залізо і магній. Так як в сирому вигляді какао-боби мають смак зерен кави і трохи гірчать, їх найчастіше додають в енергетичні смузі та батончики.
Ягоди асаї – переможець за кількістю антиоксидантів.
Ягоди асаї ростуть тільки на півночі Південної Америки і про їх корисні властивості вченим стало відомо тільки в 2004 році, коли була організована експедиція в тропічні ліси Амазонки. Учасники експедиції звернули увагу на відмінне фізичний стан немолодих аборигенів і захотіли дізнатися, в чому секрет.
Проаналізувавши раціон місцевих жителів, з’ясували, що цьому сприяють вживаються у великих кількостях невеликі темно-фіолетові ягоди.
Крім рекордної кількості антиоксидантів, в асаї вчені виявили багато інших поживних речовин: незамінні вітаміни, жирні кислоти, клітковину і мінерали.
У 2007 році The Telegraph опублікував оглядову статтю, після чого за асаї закріпилася назва «youthberry». Багато вчених серйозно стверджують, що ця ягода зміцнює здоров’я, продовжує молодість і красу.
Так як ягода не може бути доставлена свіжою, перед транспортуванням вона заморожується, сублімується або перемелюється в порошок, який потім додають в десерти, йогурти та коктейлі.
Недоліки Суперфуд
Однак, незважаючи на ряд позитивних сторін зазначеної супер-їжі все ж таки присутні і негативні моменти. Через популярність Суперфуд з’явилося безліч охочих заробити на них, а це природно призвело до великої кількості фальсифікацій і зниження якості.
Так, під виглядом «живих какао-бобів з Перу» які в 15-20 разів корисніше шоколаду з магазину і є джерелом багатьох мінералів, продається аналог, який використовується в промисловому виробництві. Якщо не знати різниці, можна обманутися і завдати шкоди здоров’ю.
Ще одним суттєвим недоліком Суперфуд є їх висока вартість. Це обумовлено низкою факторів. Так як багато ці продукти доставляються з країн Азії чи Південної Америки то їх транспортування, розмитнення та сертифікація позначаються на ціні і спустошують гаманець покупця. Одночасно, у себе на батьківщині така диво-їжа майже нічого не коштує.
Однак вихід можна знайти. Просто треба задуматися: не може ж мати-природа всіма благами наділити лише один континент, а всі інші залишити ні з чим. Тому є Суперфуд і істинно російського походження.
Так, гречка містить майже така ж кількість білка, скільки заморські амарант і кіноа. Обліпиха більш корисна, ніж годжі і асаї: крім вітамінів і мікроелементів, вона містить протизапальні фітонциди.
Насіння льону можуть легко замінити чіа, так як є прекрасним дієтичним продуктом, що містить білок і клітковину, а також полінасичені жирні кислоти. А знаменита кіноа, не що інше, як лобода, яка в голодні роки йшла на виготовлення і хліба, і каші, і оладок.
Таким чином, перед тим як йти в магазин, перш подумайте, скільки грошей зможете витратити і кого з виробників хочете підтримати.