Зміст:
Для людей, які худнуть або підтримують вагу, сухофрукти є відмінною альтернативою цукерок та інших солодощів.
Корисні властивості
Незважаючи на те, що калорійність висушених фруктів і ягід більше, ніж калорійність свіжих, в помірних кількостях сухофрукти анітрохи не заважають схудненню.
Вживання їх в їжу не викликає сплеску інсуліну, оскільки вони мають середній глікемічний індекс.
- Фініки – 70
- Родзинки – 60
- Інжир – 40
- Чорнослив – 40
- Курага – 35
- Сушені яблука – 30
Для схуднення краще вживати продукти з ГІ менше 60. Зрідка дозволяйте собі сухофрукти з більш високим індексом.
Сухофрукти мають безліч плюсів:
- Легко засвоюються організмом;
- Швидко насичують;
- Нормалізують травлення;
- Вносять різноманітність у здорове харчування;
- Відмінно підходять для перекусів;
- Є цінним джерелом різних мікроелементів.
Найпростіший спосіб додати сухофрукти в свою дієту – використовувати їх як самостійний перекус, робити на їх основі корисні дієтичні цукерки, додавати в вівсянку вранці.
Чим корисні сухофрукти?
- Курага: джерело калію і магнію. Добре сприяє травленню і налагоджує стілець.
- Урюк: Володіє всіма плюсами кураги, т. к. є її «родичем». Урюк – це теж сушений абрикос, але з кісточкою.
- Чорнослив: активно стимулює перистальтику кишечника. Містить багато натрію, калію, заліза і вітаміни групи В.
- Інжир: багатий калієм, тому благотворно впливає на судини і серце. Покращує травлення.
- Ізюм: Містить вітаміни групи В, а також нікотинову кислоту, що бере участь в роботі нервової системи. Родзинки стимулює імунітет.
- Фініки: містять безліч вітамінів і мікроелементів. Завдяки своїй поживності, жменю фініків можна вважати відмінним перекусом або десертом до чаю.
У чому шкода хімічної обробки сухофруктів?
Часто сухофрукти окуриваются парами сірчистого ангідриду. Під час цього процесу фрукти обробляються парами з вмістом сірки. Після цього досить значна частина хімії залишається на фруктах.
Для виробників така обробка дає багато плюсів:
- Сухофрукти мають апетитний блиск і приємний світлий відтінок;
- Продукт довго не псується, т. к. сірка володіє знезаражувальним властивістю;
- Фрукти засушиваются швидше ніж без обробки.
Але для організму сірка згубна – вона подразнює стінки шлунка, а іноді може викликати алергійну реакцію.
Ще один варіант обробки хімікатами – каустична сода.
- Каустик – їдкий луг, яка може залишати сильні хімічні опіки на шкірі або слизовій людини.
- Навіть незначні бризки цього розчину є їдкими для шкірних покривів. Саме це властивість каустику і використовується при обробці фруктів – їх шкірка тріскається, завдяки чому рідина випаровується набагато краще. Виробник зможе обробити більше фруктів за менший час.
Для блиску сухофруктів використовують:
- Технічне оливкова олія;
- Гліцерин.
Для того, щоб зробити оброблені сухофрукти придатними для здорового харчування необхідно:
- Обдати їх окропом;
- Замочити мінімум на 30 хвилин;
- Промити і тільки потім використовувати в їжу.
Після таких маніпуляцій частина шкідливих хімічних сполук перейде у воду.
Як відрізнити хороші сухофрукти?
Необроблені сухофрукти:
- Не мають блиску (матові);
- Не відрізняються яскравим кольором;
- Мають натуральний аромат без хімічних нот;
- Сильно зморщені.
Сухофрукти, оброблені хімікатами:
- Відрізняються яскравим неприродним блиском і кольором;
- Мають сильно виражений аромат;
- Практично не зморщені.
Якщо ви переходите на здорове харчування, намагайтеся купувати тільки натуральні сухофрукти, і не забувайте контролювати розмір порцій цих солодощів.