Ще вчора чашка чорного еспресо просто бодрила, а шматочок гіркого шоколаду знімала стрес.
Сьогодні шоколад запивають кавою, щоб худнути.
І хріном з редькою не гребують з тієї ж причини. Гіркі продукти для схуднення і меню з гірчинкою – новий тренд, долучитися до якого варто кожному.
Зміст:
Корисно і струнко: гіркі продукти для схуднення
Гіркі продукти, ясна річ, на любителя. На відміну від солодкого, їх специфічний смак переносять далеко не всі. А полюбити треба.
Дієтологи стверджують, що нічого кориснішого їжі з гірчинкою немає.
Феномен виключною користі гіркоти має наукове пояснення.
- Виявляється, впливаючи на особливі рецептори мови, гіркоти стимулюють активність залоз внутрішньої секреції, які, в свою чергу, запускають ряд функціональних процесів – готують органи травлення до перетравлювання їжі, прискорюють просування їжі по шлунково-кишковому тракту, усувають ризики газоутворення.
- А ще гіркоти нормалізують флору кишечника, пригнічують апетит, усувають тягу до солодкого, знижують цукор в крові, виводять зайву воду і нормалізують обмін речовин. Загалом, суцільна користь.
Схід про горечах виражається ще більш захоплено.
- Лікарі, практикуючі Аюрведу, нагадують, гіркий смак (bitter, Tikta) потрібен усім без винятку Дошам, тобто Ваті, Піт і Капхе – очищає і освіжає кров, перешкоджає розвитку пухлин, виводить токсини, спалює жир.
- Китайська традиційна медицина не відстає від індійської у своєму шануванні гіркот, натхненно розповідаючи про їх підсушуючу дію. А «підсушують» гіркоти «вологий жар» – винуватця проблем з травленням, шкірою і вагою.
Загалом, протизапальні, детоксирующие, стимулюючі і жиросжигающие властивості всього, що гірчить мовою, варто мати на увазі кожному, хто хоче поліпшити самопочуття і заодно схуднути.
Головне – по трохи. Гіркі продукти для схуднення вживаються потроху, але часто і регулярно.
Гірко їсти: продукти з гірким смаком
Перелік гірких продуктів для схуднення, на жаль, невеликий. Не плутайте їх з типово гострі – наприклад, цибулею, часником і імбиром. Відчуття жару гіркою їжі невластиво.
Продукти з гіркотою – це всі види листового салату, особливо крес, латук і рукола.
При будь-якій можливості їжте:
- шпинат, щавель, ревінь,
- цикорій-эндивию, пагони кульбаби,
- бурякову гичку.
Побачили – купили/зірвали і з’їли. Сиротливо лежить на прилавку кольрабі теж беріть – в ній, як і в брюссельській капусті, багато горчащих глікозидів.
Боротися із зайвими кілограмами і млявим травленням допоможе такий делікатес, як артишоки.
Немає артишоків, їжте баклажани. З часником і гірчицею, ясна річ.
До речі, якщо у вашому меню щодня присутній хрін, гірчиця й редька, журитися нічого – ви вже на шляху до здоров’я і стрункості. Соком хрону, між іншим, можна протирати обличчя – чудово відбілює шкіру, усуває веснянки і пігментні плями. Чорна редька з медом, пам’ятаємо, перевірений часом рецепт від кашлю. А гірчиця – натуральне заспокійливе.
Смачні гіркоти – це чорний шоколад і грейпфрути.
- Шоколад вибираємо з високим вмістом какао.
- Грейпфрутовий часточки їмо зі шкурками.
І скрізь, куди можна, додаємо лавровий лист, куркуму, пажитник і майоран. І взагалі, якщо у руки попався продукт з гірчинкою, наприклад, огірочок з грядки, не поспішайте від нього відмовлятися, а смиренно з’їжте, думаючи про те, як глікозиди знищують жири, віруси, бактерії і грибки.
Гірко пити: напої з гірким смаком
Привчіть себе заварювати чай з деревієм, пижмою, гречавкой, полином, чабером або звіробоєм. Не кожен день, але іноді або профілактичним курсом. В аптеці можна купити кору осики – купити і заварити. Напій з осикової кори, між іншим, використовується для лікування цукрового діабету, а зовнішньо – проти фурункулів.
Про кава і зелений чай все зрозуміло – однозначно гірчать. Гірчинку кави можна посилити додаванням кориці або гвоздики. А ось молоко додавати не треба – вся користь гіркоти зведеться нанівець. У чай теж, що б про це не думали англійці.
Майте на увазі, гіркий присмак у роті без причини нічого здорового і корисного немає.
- Симптом може вказувати на хворобу – холецистит, жовчнокам’яну, дискінезію жовчовивідних шляхів.
- Як правило, це пов’язано з різким викидом жовчі в травний тракт і є приводом звернутися до лікаря, якщо, звичайно, напередодні ви не переїли жовчогінних продуктів – жирного, кедрових горішків або обліпихової олії.
А в якості експерименту спробуйте наступний «лайфхак». Як тільки відчуєте непереборну тягу до солодкого, з’їжте або випийте що-небудь горчащее. Ось побачите, тяга зникне.
Вже лише за це причини гіркі продукти для схуднення – не міф. У всьому іншому переконайтеся з часом, повільно, але невідворотно відчуваючи себе краще і здоровіше.
Стоит исключить и продукты, содержащие экстрактивные вещества, большое количество щавелевой, мочевой кислоты и эфирных масел.