Булгур для схуднення: Схід – тіло тонке!

Зміст:

Вуглеводи у програмі корекції ваги – виняткової важливості компонент, якщо вони повільні. Швидкі вуглеводи, навпаки, з меню слід виключити.

Здоба, фастфуд, напівфабрикати – непримиренні вороги фігури і руйнівники здоров’я. У їх складі найчастіше присутня пшеничне борошно, рафінований цукор і величезну кількість жирів.

Булгур – для схуднення «правильна» пшениця. Крупа з цього злаку сьогодні користується популярністю серед людей, що віддають перевагу здоровий і красивий спосіб життя.

Чим корисний булгур, що приготувати з цієї екзотичної крупи, як схуднути з її допомогою?

Булгур для схуднення – користь і насичення.

Булгур (бургуль, «середземноморський рис») – пшениця, особливим чином підготовлена. Для виробництва делікатесної крупи необхідна молода (молочна) пшениця, зерна якої пропарюють, висушують, шелушат і дроблять.

«Помел» може бути дрібним – таку крупу використовують як інгредієнт в салати або харчову добавку при приготуванні страв. Великий розмір подрібнених зерен зручний при приготуванні самостійних страв – каш або плову.

Пшениця – злак, багатий на вітаміни та мікроелементи. Щадна технологія висушування зерен культури і мінімальна очищення обумовлюють широкий спектр корисних якостей булгуру на відміну від, наприклад, пшеничного борошна, якій дієтичної назвати вкрай складно.

У рядку круп, виготовлених з твердої пшениці (кус-кус, манна) «середземноморський рис» – лідер за вмістом корисних речовин.

У складі бургуль – ряд вітамінів групи В (В1, В2, В5, В6, В9), вітамін PP, К, Е, магній, калій, кальцій, селен, цинк, залізо.

Крупа містить харчові волокна – близько 19 р. на 100 г, білки і жири. Вона насичена вітамінами і мінералами, але які її властивості можуть бути корисні для схуднення?

«Повільні» калорії.

У складі продукту – повільні вуглеводи, які не призводять до різкого підвищення цукру в крові та інтенсивного відкладання жирів.

Полісахариди повільно розкладаються в ШКТ і забезпечують довгий насичення. Так, калорійність «середземноморського рису» досить висока, як і інших круп – близько 350 ккал/100 р.

Слід розуміти, що при розварюванні зерна збільшуються мінімум в три рази. Калорійність готової каші рідко перевищує 80-90 ккал/100 г, якщо приготувати її дієтичним способом і забути про східних рецептах, багатих жирами.

Тарілка булгулевой каші – ситний і малокалорійний сніданок або обід. А приємний горіховий присмак зерен здивує гурманів і подарує гастрономічне задоволення вимогливим їдцям.

«Чистильник» організму.

Харчові волокна дроблених зерен пшениці зшкрібають зі стінок кишечнику «бруд», вбирають токсини і виводять «відходи» назовні. Дефіцит рослинних волокон при реалізації завдання схуднення неприпустимий.

Овочі – відмінний постачальник клітковини, але не нехтуйте можливостями круп, які пройшли мінімальну механічну обробку і зберегли частково або повністю оболонку.

Білий рис – поганий помічник при будь-якій дієті. Позбавлений майже всіх вітамінів і мінералів, злак ускладнює травлення і підвищує цукор в крові. Там, де ви використовували рис – додайте булгур і підвищить коефіцієнт користі страви.

Про шкоду продукту для схуднення можна говорити, якщо ваш апетит – неприборканий. Каша – вона завжди каша, тобто углеводистый продукт, калорійність якого не може бути нульовою або малою.

І, як і всі похідні пшениці, булгур містить глютен – білок, який не переноситься організмом деяких людей. Целіакія – рідкісне, але зустрічається захворювання, при якому вживання «середземноморського рису» заборонено.

Булгур для схуднення: що приготувати, як з’їсти?

Обсмажування в рослинному і вершковому маслі крупи – найгірший шлях до стрункості. Однак саме так починають приготування страв з булгуру на Сході.

Для схуднення раціонально крупу відварити – 5-15 хвилин залежно від розміру фракцій. Гарнір, самостійне блюдо, інгредієнт при фарширування овочів (замість рису), компонент салату – «базу» можна використовувати в будь-якій інтерпретації.

Рецепт «бази»:

  • прожарити крупу в рослинному маслі (не промиваючи!) на сильному вогні, залийте окропом (1:2), доведіть до готовності, постійно помішуючи;
  • засипте суху крупу в окріп (1:2), варіть до готовності.

Рецепт табуле.

На «базі» можна приготувати табуле – найдавніший східний салат з чудовим смаком.

Крупу для салату відварити майже до готовності і відставити для остигання. Від петрушки відірвати листя і подрібнити. Нарізати інші інгредієнти – помідори, пірчаста цибулю, м’яту. У ємності змішати порізані компоненти, заправити лимонним соком, сіллю, перцем, рослинним маслом. Додати теплий булгур. Поставити в холодне місце для настоювання – не менше двох годин.

Традиційний спосіб подачі – на салатних листках.

Поради:

  • булгур для табуле можна замочити в окропі на 1-1,5 години;
  • інгредієнти беруться в кількості: 70 р. крупи, стакан нарізаної петрушки, 0,5 склянки нарізаної м’яти, 3 помідори (або 2 жмені черрі), 1 невеликий лимон, 4-5 ст. л. оливкової олії;
  • бургуль можна замінити кус-кусом, салат допускається додавання граната і огірка.

З булгуром худнути смачно і ситно. Користуйтеся традиційними рецептами або винаходьте ексклюзивні авторські. Крупа чудово поєднується з зеленню, овочами, м’ясом і рибою.

На її основі готують навіть десерти!

Рецепт медової каші з грушами.

Знадобиться: 100 р. бургуль, 1 ст. л. рослинного масла, 1-2 ч. л. меду, 1 тверда груша, сіль і кориця за смаком.
Приготування: видалити з груші серцевину і нарізати кубиками. У сковороді підсмажити грушу в маслі, всипати крупу, залити 250 мл киплячої води, варити 10-15 хвилин до готовності. Приправити морською сіллю, корицею, медом. Корисний та смачний сніданок готовий!

Не зловживайте вуглеводами, нехай самими повільними, на вечерю. Не потурайте апетиту протягом дня, а втамовуйте голод.

Любіть себе і ні одна шкідлива страва не прокрадеться на ваш стіл. Даруйте собі краще – натуральне і корисне.

Leave a Comment