Клітковина на новий лад: псиллиум для схуднення – що таке і навіщо його їсти?

У контексті обговорення маловуглеводних дієт і LCHF — випічки ні-ні та й зустрінеш такий загадковий інгредієнт, як псиллиум для схуднення. Таємничий псиллиум здається екзотикою вищого порядку, доки не переведеш назву продукту на українську мову.

Зміст:

Псиллиум – всього-навсього лушпиння шкірки насіння подорожника. Правда, не того подорожника, яким у дитинстві лікували забої, а його індійського родича.

Якщо ви пізнали принади традиційних суперфудов і жадаєте нових гастрономічних відкриттів, саме час познайомитися з клітковиною, у порівнянні з якою будь-які висівки меркнуть.

Багато не буває: ще більше клітковини

Псиллиум (psyllium) або исфагула – шкірка насіння Plantagoovata, подорожника яйцевидного, виростає в Індії, Пакистані, Середземномор’ї, на Канарських островах і в США.

За своїм профілем лушпиння стоїть в одному ряду з висівками – тобто переважно складається з клітковини. Але не її наявність робить продукт унікальним. Кількість і якість клітковини – ось що заслуговує уваги і завдяки чому шкірці насіння подорожника був привласнений титул «суперфуд».

Клітковини в складі лушпиння насіння подорожника –понад 80%, і здебільшого вона (на 70%) – розчинна, тобто є живильним сировиною для мікрофлори кишечника, а ще – утворює гель при контакті з водою.

У тих же висівках кількість клітковини не перевищує 15%, а на частку розчинної припадають скромні 5%. Ну і що?

Згадуємо, клітковина – це баластні речовини (харчові волокна), які відповідають за здорову роботу травного тракту. Зв’язуючись з рідиною, волокна утворюють желеподібну масу, яка, просуваючись по ШКТ, діє одночасно за декількома напрямами.

А саме:

  • обволікає слизову, загоюючи виразки та ерозії;
  • створює живильне середовище для мікрофлори;
  • поглинає і виводить токсичні речовини;
  • покращує моторику та усуває запори;
  • знижує рівень холестерину і цукру;
  • уповільнює засвоєння жирів і вуглеводів.

Кожен грам лушпиння насіння подорожника вбирає до 50 мл води, створюючи в’язкий гель.

  • Завдяки цій особливості вона і стала незамінним інгредієнтом маловуглеводних випічки.
  • Фактично, исфагула замінює клейковину, яка відсутня в традиційних видах низкоуглеводной борошна (кокосової або мигдальної).

Розмови про випічці все ж лежать за рамками схуднення, тому повернемося до красивої фігури і спробуємо з’ясувати, скільки псиллиума потрібно з’їсти, щоб повернути в гардероб сукні та спідниці 42-го розміру.

За маму, за тата, за фігуру: як приймати псиллиум для схуднення?

Як продукт для дієтичного харчування, лушпиння насіння подорожника гарячих холиваров не викликає. Користь – в наявності. Чи можна схуднути завдяки исфагуле – питання, відповідь на який не так однозначна. Як будь-яка інша харчова добавка з великим вмістом клітковини, псиллиум для схуднення підходить.

Оскільки:

  • очищає кишечник і усуває проблеми зі стільцем;
  • зменшує відчуття голоду, збільшуючись в шлунку у розмірах;
  • уповільнює секрецію інсуліну і перешкоджає відкладенню цукру в жир;
  • знижує всмоктування жирів і вуглеводів з надійшло харчового грудки.

Якщо вас хронічно терзає апетит, приборкати який вмовляннями не виходить, исфагула може підсобити.

Розчиніть 1 ч. л. лушпиння або борошна в склянці рідини (зеленому чаї, соку, кефірі чи просто воді), дочекайтеся розбухання волокон і випийте. 2-3 склянки протягом дня позбавлять від болісного голоду.

Немає апетиту – немає зайвих калорій, а без зайвих калорій немає зайвої ваги. Правда, в перспективі, і не завжди близькою. Безпосереднього і швидкого впливу на фігуру подорожник яйцеподібний, на жаль, не має.

Важливо: не нашкодь!

  • Перед вживанням харчової добавки прочитайте інструкції доза може змінюватись і обумовлена концентрацією волокон.
  • Не перевищуйте рекомендовану дозу та тривалість курсу – надлишок харчових волокон знижує засвоюваність вітамінів і мінералів.
  • Приймайте порошок з великою кількістю води і збільшити добове кількість випивається рідини до 6-8 склянок, щоб уникнути утворення сухих грудок клітковини і, як наслідок, запорів.
  • При прийомі інших харчових добавок або ліків дотримуйтесь «дистанцію» мінімум на 2 години, щоб волокна не блокували засвоєння активних речовин з препаратів.
  • При активному впровадженні продукту в раціон можна зіткнутися з проблемою метеоризму, уникнути яку легко, нарощуючи дози харчових волокон поступово.
  • Як будь-який інший рослинний продукт, лушпиння насіння подорожника може викликати індивідуальну непереносимість – спостерігайте за реакцією організму і припиніть прийом при перших ознаках алергії.

Постать або фікція?

Механізм, що лежить в основі роботи лушпиння насіння подорожника – всмоктування волокнами води і збільшення маси харчової грудки. Звідси – відчуття ситості при споживанні невеликих порцій їжі і стабільна робота кишечника з його регулярним випорожненням.

Як будь-абсорбент, псиллиум вбирає частина жирів і вуглеводів, що надходять з їжею, але заблокувати всі калорії на зразок відомих синтетичних ліків він не здатний. За калорійністю раціону доведеться стежити. Щоправда, з меншою ретельністю, оскільки псиллиум для схуднення вирішує ключову проблему зайвої ваги – бурхливий апетит.

Єдиним недоліком продукту є його ціна:

  • за звичайну клітковину більш ніж висока.
  • «За ціною не постоять», тим не менш, можна і навіть потрібно, якщо домовитися з апетитом самостійно не виходить. Псиллиум – зможе. Природа його така – говорити з шлунком зрозумілою мовою.

Leave a Comment