У контексті обговорення маловуглеводних дієт і LCHF — випічки ні-ні та й зустрінеш такий загадковий інгредієнт, як псиллиум для схуднення. Таємничий псиллиум здається екзотикою вищого порядку, доки не переведеш назву продукту на українську мову.
Зміст:
Псиллиум – всього-навсього лушпиння шкірки насіння подорожника. Правда, не того подорожника, яким у дитинстві лікували забої, а його індійського родича.
Якщо ви пізнали принади традиційних суперфудов і жадаєте нових гастрономічних відкриттів, саме час познайомитися з клітковиною, у порівнянні з якою будь-які висівки меркнуть.
Багато не буває: ще більше клітковини
Псиллиум (psyllium) або исфагула – шкірка насіння Plantagoovata, подорожника яйцевидного, виростає в Індії, Пакистані, Середземномор’ї, на Канарських островах і в США.
За своїм профілем лушпиння стоїть в одному ряду з висівками – тобто переважно складається з клітковини. Але не її наявність робить продукт унікальним. Кількість і якість клітковини – ось що заслуговує уваги і завдяки чому шкірці насіння подорожника був привласнений титул «суперфуд».
Клітковини в складі лушпиння насіння подорожника –понад 80%, і здебільшого вона (на 70%) – розчинна, тобто є живильним сировиною для мікрофлори кишечника, а ще – утворює гель при контакті з водою.
У тих же висівках кількість клітковини не перевищує 15%, а на частку розчинної припадають скромні 5%. Ну і що?
Згадуємо, клітковина – це баластні речовини (харчові волокна), які відповідають за здорову роботу травного тракту. Зв’язуючись з рідиною, волокна утворюють желеподібну масу, яка, просуваючись по ШКТ, діє одночасно за декількома напрямами.
А саме:
- обволікає слизову, загоюючи виразки та ерозії;
- створює живильне середовище для мікрофлори;
- поглинає і виводить токсичні речовини;
- покращує моторику та усуває запори;
- знижує рівень холестерину і цукру;
- уповільнює засвоєння жирів і вуглеводів.
Кожен грам лушпиння насіння подорожника вбирає до 50 мл води, створюючи в’язкий гель.
- Завдяки цій особливості вона і стала незамінним інгредієнтом маловуглеводних випічки.
- Фактично, исфагула замінює клейковину, яка відсутня в традиційних видах низкоуглеводной борошна (кокосової або мигдальної).
Розмови про випічці все ж лежать за рамками схуднення, тому повернемося до красивої фігури і спробуємо з’ясувати, скільки псиллиума потрібно з’їсти, щоб повернути в гардероб сукні та спідниці 42-го розміру.
За маму, за тата, за фігуру: як приймати псиллиум для схуднення?
Як продукт для дієтичного харчування, лушпиння насіння подорожника гарячих холиваров не викликає. Користь – в наявності. Чи можна схуднути завдяки исфагуле – питання, відповідь на який не так однозначна. Як будь-яка інша харчова добавка з великим вмістом клітковини, псиллиум для схуднення підходить.
Оскільки:
- очищає кишечник і усуває проблеми зі стільцем;
- зменшує відчуття голоду, збільшуючись в шлунку у розмірах;
- уповільнює секрецію інсуліну і перешкоджає відкладенню цукру в жир;
- знижує всмоктування жирів і вуглеводів з надійшло харчового грудки.
Якщо вас хронічно терзає апетит, приборкати який вмовляннями не виходить, исфагула може підсобити.
Розчиніть 1 ч. л. лушпиння або борошна в склянці рідини (зеленому чаї, соку, кефірі чи просто воді), дочекайтеся розбухання волокон і випийте. 2-3 склянки протягом дня позбавлять від болісного голоду.
Немає апетиту – немає зайвих калорій, а без зайвих калорій немає зайвої ваги. Правда, в перспективі, і не завжди близькою. Безпосереднього і швидкого впливу на фігуру подорожник яйцеподібний, на жаль, не має.
Важливо: не нашкодь!
- Перед вживанням харчової добавки прочитайте інструкції доза може змінюватись і обумовлена концентрацією волокон.
- Не перевищуйте рекомендовану дозу та тривалість курсу – надлишок харчових волокон знижує засвоюваність вітамінів і мінералів.
- Приймайте порошок з великою кількістю води і збільшити добове кількість випивається рідини до 6-8 склянок, щоб уникнути утворення сухих грудок клітковини і, як наслідок, запорів.
- При прийомі інших харчових добавок або ліків дотримуйтесь «дистанцію» мінімум на 2 години, щоб волокна не блокували засвоєння активних речовин з препаратів.
- При активному впровадженні продукту в раціон можна зіткнутися з проблемою метеоризму, уникнути яку легко, нарощуючи дози харчових волокон поступово.
- Як будь-який інший рослинний продукт, лушпиння насіння подорожника може викликати індивідуальну непереносимість – спостерігайте за реакцією організму і припиніть прийом при перших ознаках алергії.
Постать або фікція?
Механізм, що лежить в основі роботи лушпиння насіння подорожника – всмоктування волокнами води і збільшення маси харчової грудки. Звідси – відчуття ситості при споживанні невеликих порцій їжі і стабільна робота кишечника з його регулярним випорожненням.
Як будь-абсорбент, псиллиум вбирає частина жирів і вуглеводів, що надходять з їжею, але заблокувати всі калорії на зразок відомих синтетичних ліків він не здатний. За калорійністю раціону доведеться стежити. Щоправда, з меншою ретельністю, оскільки псиллиум для схуднення вирішує ключову проблему зайвої ваги – бурхливий апетит.
Єдиним недоліком продукту є його ціна:
- за звичайну клітковину більш ніж висока.
- «За ціною не постоять», тим не менш, можна і навіть потрібно, якщо домовитися з апетитом самостійно не виходить. Псиллиум – зможе. Природа його така – говорити з шлунком зрозумілою мовою.