Зміст:
- Поради при готуванні новорічних салатів
- Рецепти новорічних салатів
- Грецький,
- Капустяний,
- Гранатовий,
- Курячий з чорносливом і грейпфрутом,
- Салат з квасолі стручкової,
- Новорічна феєрія
- Мазурка (квасоля і ананас)
- Як не переїсти під час новорічного застілля
Ось вже наближається період новорічних свят, коли нам треба встояти перед різноманітними висококалорійними стравами та салатами. Висока ймовірність того, що, вживаючи їх у необмеженій кількості, ви додасте від двох до десяти кілограмів.
Особливо це стосується тих, хто дотримувався раніше дієтичного режиму харчування. Велика частина людей, ні в чому не відмовляють собі у період новорічних свят, стверджує, що вони різко додали у вазі. І втратили свої прекрасні форми, які вони придбали з працею.
Згідно з твердженнями фахівців в області дієтології, всього цього можна уникнути. Так як же все-таки не довести себе до стану переїдання і встояти перед смачними стравами?
Поради при готуванні новорічних салатів
По-перше, не слід протягом цілого дня, коли страви знаходяться в процесі готування, наганяти у себе почуття голоду і зовсім не приймати їжу, сідаючи за святковий стіл з повністю порожнім шлунком.
Споживайте якусь легку їжу, щоб ви не ввечері не накинулися на всі одразу.
По-друге, постарайтеся не наповнювати шлунок в один прийом, краще їсти повільно і з деякими перервами. Більше спілкуйтеся за столом або танцюйте, даруєте подарунки на Новий рік для схуднення. Тоді вам не доведеться після свят записуватися на фітнес і дотримуватися найсуворішу дієту.
Що стосується новорічних салатів, таких як «Олів’є», які є висококалорійними, бажано обмежити себе у їх вживанні.
Замість цього ми наведемо в даній статті перелік рецептів простих салатів, які є малокалорийными і допоможуть вам не набрати зайвих кілограмів.
В якості заправки не рекомендується використовувати майонез, оскільки в ньому вміщується значна кількість калорій. До того ж, він не є корисним.
Рецепти новорічних салатів:
Салат №1 – «Грецький»
Склад:
- томати — три штуки;
- огірки в свіжому вигляді (невеликого розміру) – дві-три штуки;
- болгарський перець (жовтий або зелений) – одна штука;
- цибуля червоний салатний солодкий (можна замінити ріпчастою) – половина або одна штука;
- маслини – дві-три столові ложки;
- фета або бринза — 100-150 грам;
- олія оливкова — дві столові ложки;
- оцет винний червоний (або ж замінити соком плоду лимона) — дві столові ложки;
- орегано (в сушеному вигляді);
- трохи солі;
- перець в молотом вигляді.
Етапи приготування:
- Необхідні продукти підготувати. Старанно промити томати, огірки та болгарський перець.
- Нарізати у формі великих шматочків помідори, огірки. Цибулю треба очистити і порізати у формі півкілець.
- Усунути плодоніжки і насіння у перцю, порізати у формі великих шматочків.
- Сир фета або бринзи розділити на дві частини. Одну з частин потрібно розкришити, а другу – нарізати у формі кубиків.
- У глибоку салатницю перекласти порізані овочі, після чого додати маслини. Додати в салат розкришений сир, заправити оливковою олією, збризнути соком плоду лимона і перемішати акуратно. З верхньої частини салату необхідно викласти порізаний у формі кубиків сир фета або бринзи і подати до столу.
Калорійність на 100 грам продукту – 106 кал.
Салат №2 – «Капустяний»
Склад:
- Капуста в свіжому вигляді — приблизно ½ частину качана;
- Перець солодкий червоний – одна штука;
- Огірок в свіжому вигляді – одна штука;
- Лимон — ½ частину;
- Ріпчаста цибуля – одна штука;
- Олія оливкова – три столові ложки;
- Сіль, перець — згідно смаку;
- Один зубчик часнику (якщо є бажання).
Метод приготування:
Капусту необхідно нашаткувати у вигляді тоненької соломки. Злегка присолити і прим’яти капусту, щоб вона пустила сік. Огірок нарізаємо у формі тонких кружечків товщиною приблизно 2-3мм. Потім нарізаємо перець у вигляді тонкої соломки. Перемішуємо всі складові, додаємо перець, сік лимона, за бажанням видавлюємо один зубчик часнику.
Даємо настоятися приблизно п’ятнадцять хвилин.
Калорійність на 100 грам продукту – 40 кал
Салат №3 – «Гранатовий»
Склад:
- Гранат солодкий великого розміру – одна штука;
- Відварене м’ясо курки – 150 грам;
- Цибулина червона середнього розміру — одна штука;
- Огірки в свіжому вигляді — 300 грам.
В якості заправки:
- Масло рослинне (можна застосовувати оливкова, кукурудзяна, соняшникова тощо );
- Суміш перців;
- Коріандр;
- Гірчиця.
Метод приготування:
Очистити гранат і вибрати з нього зернятка. Цибулю порізати у формі тонких півкілець і трохи піддати маринування в суміші трьох-, п’ятивідсоткового оцту і цукру, почекати пару хвилин, помістити на друшляк. Огірки і куряче м’ясо нарізати у формі кубиків. Всі складові необхідно перемішати і заправити.
Калорійність на 100 грам продукту – 65 кал
Салат № 4 «Курячий з чорносливом і грейпфрутом»
Склад:
- відварена грудка куряча – одна штука;
- чорнослив – 100 грам;
- грейпфрут – одна штука,
Метод приготування:
Курячу грудку відварити, нарізати у формі кубиків. Необхідно замочити чорнослив, після чого таким же способом нарізати. Грейпфрут слід очистити від усіх наявних плівок, нарізати у вигляді шматочків. Все старанно змішати. Заправляти рекомендується якимось рослинним маслом, на ваш вибір.
Калорійність на 100 грам продукту – 120 кал.
Салат №5 – «Салат з квасолі стручкової»
Склад:
- квасоля стручкова — 500 грам;
- цибуля — одна штука;
- огірки в свіжому вигляді — три штуки;
- курячі яйця — дві штуки;
- сік лимона — три-чотири чайні ложки;
- оливкова олія — дві столові ложки;
- сіль і перець — згідно зі смаком.
Метод приготування:
Квасолю стручкову відварити, остудити, порізати, підсолити і посипати перцем. Цибулю і огірки нарізати у вигляді шматочків крейди, відварені яйця подробити. Заправка до салату — суміш соку лимона і оливкової олії. Всі складові старанно змішати в салатниці.
Калорійність на 100 грам продукту – 190 кал.
Салат №6 — «Новорічна феєрія»
Виготовляється без додавання майонезу і м’яса, ось чому він малокалориен і має яскраво виражені смакові якості.
Склад:
- Томати — 200 грам;
- Огірки – дві-три штуки;
- Маслини без кісточок — 150 грам;
- Виноград — 150 грам;
- Капуста пекінська;
- Лимон;
- Плавлений сирок — 100 грам;
- Оливкова масло — 50 грам;
- Зелень.
Метод приготування:
Капусту пекінську розбираємо на листя, при цьому слід усунути тверді частини аркуша. М’які листя нарізаємо у формі великої соломки. Нарізаємо у формі кубиків огірок. Помідори ріжемо великими шматочками. Маслини розрізаємо на дві частини кожну. Таким же чином розрізаємо виноград, усунувши з нього кісточки.
У салатниці змішуємо всі інгредієнти, заправивши соком половини лимона і оливкової маслом. Сир вершковий розподіляємо на однакові частини, намочивши руки прохолодною водою, скачуємо кульки з сиру невеликого розміру. Викладаємо поверх салату кульки з сиру. Якщо ваш сир виявився рідким, тоді потрібно викласти його за допомогою чайної ложки. Салат в готовому вигляді приукрасьте лимоном і листям капусти пекінської.
Калорійність на 100 грам продукту – 150 кал.
Салат №7 – «Мазурка»
Склад:
- Червона квасоля – одна банка;
- Ківі або ананас – дві штуки;
- Перець червоний солодкий – одна штука;
- Відварена яловичина – 300 грам;
- Сік лимона (або оцет винний) – півтори столові ложки;
- Сіль, перець згідно смаку;
- Масло рослинне – три столові ложки.
Метод приготування:
Пісне м’ясо нарізаємо у формі невеликих шматочків. Ківі і перець нарізаємо у формі кубиків невеликого розміру. Покласти всі інгредієнти в салатницю, після чого туди додаємо квасоля, заздалегідь усунувши сік з банки.
Салат скроплюємо соком лимона, солимо, посипаємо перцем. Все перемішуємо, заливаємо-яким рослинним маслом і змішуємо. Салат залишаємо на десять хвилин з метою просочення.
Калорійність на 100 грам продукту – 180 кал.
Як не переїсти під час новорічного застілля
Вживання великої кількості алкогольних напоїв з салатами посприяє у відкладенні зайвих жирових запасів. Під його впливом споживані вуглеводи і жири засвоюються досить-таки легко, до того ж вам не уникнути набряків і втрати контролю над кількістю з’їденої їжі. Краще взагалі відмовитися від нього або пити в малих кількостях. А ідеальним варіантом буде заміщення його мінералкою.
Рекомендації
- Виготовляючи будь-який салат, краще збільшити частку овочів, усунути жовтки з яєць, використовуючи білки. Також можна замінити жирну ковбасу на куряче м’ясо, сир – на сир з нульовим відсотком жирності, майонез – на йогурт з низькою жирністю.
- У «Олів’є» спробуйте покласти замість картоплі — авокадо, а натомість м’ясних продуктів (курки, ковбаси і т. п. ) — м’ясо крабове. В якості заправки можна застосувати сметану з невисоким відсотком жирності. Загалом, можете проявити фантазію, замінюючи висококалорійні інгредієнти малокалорийными.
- Готуйте салати, додаючи різні спеції. Це також запобігає переїдання.
- Потурбуйтеся про те, щоб на святковому столі знаходилося як можна менше висококалорійних салатів.
Застосуйте наші рекомендації, а також готуйте смачні і легкі салати в період новорічних свят, і ви залишитеся задоволені тим, що ваші стрункі форми залишилися незмінними!