Лікувальний стіл «Дієта № 6»: правильно харчуємося при подагрі і сечокам’яній хворобі.

Зміст:

Подагра – хвороба царських кровей. Простий люд в старовину харчувався скромно і постно, знати мала можливістю закусити розкішно – жирними м’ясними стравами та міцними напоями.

І сьогодні серед головних причин появи цієї хвороби – неправильне харчування, багате тваринними білками і алкоголем.

Стіл «Дієта 6» – харчовий режим, який призначається пацієнтам з подагрою, сечокам’яною хворобою. В рамках цього харчування можна організувати смачне і різноманітне меню, відмовившись або обмеживши споживання деяких страв.

Важливо розуміти, що головна мета дієти – знизити рівень сечової кислоти і нормалізувати обмін пуринів. Але без медикаментозної терапії говорити про ремісії не можна.

А у випадку гострого нападу лікування проводиться у стаціонарі – з виконанням усіх пунктів терапевтичної програми, включаючи лікувальний стіл.

Стіл «Дієта 6» – характеристика харчування при подагрі.

Стіл призначається при подагрі, уратурії (скх) – патологіях, які відрізняються підвищеним утворенням сечової кислоти, її солей в організмі.

Лікувальна меню не допускає появи продуктів та страв з великою кількістю пуринів, щавлевої кислоти і солі, і передбачає збільшення частки ощелачивающей їжі (молочної продукції, овочів, фруктів) і рідини.

  • Термічна обробка продуктів – будь-яка.
  • Частка тваринних білків знижена до 50%, їх джерелом переважно виступають молочні продукти.
  • Баланс БЖВ (білків, жирів, вуглеводів) – 70 г, 80 г, 400 р.
  • Калорійність меню – до 2500 ккал.
  • При наявності ожиріння калорійність зменшується за рахунок зниження обсягу вуглеводної їжі.
  • Сіль обмежується до 6-9 р.
  • Харчування – чотириразове.
  • Пиття – рясне, 2-2,5 л або більше при відсутності патологій серцево-судинної системи.

 Що і як їмо

  •  Майже відсутні обмеження на хлібобулочні вироби за винятком здоби. Пшеничне і житнє випічка із звичайним вмістом жиру і цукру присутня в меню регулярно в будь-якому вигляді – від хліба до булочок.
  • М’ясо і рибу вводимо в меню не частіше 3 разів на тиждень. Добова порція – лише 150-170 р. Перед приготуванням м’ясо і рибу відварюємо – для зниження концентрації пуринів. І лише потім отримане «сировина» можна запекти, засмажити або приготувати будь-яким іншим способом. Рибні і м’ясні супи і бульйони – заборонені.
  • З супів прийнятні тільки вегетаріанські: круп’яні, овочеві (без додавання бобів, шпинату, щавлю, грибів) або фруктові солодкі. Холодні або гарячі – не має значення.
  • Молочна продукція (основне джерело білка) вживається вся за винятком солоних сирів. Молоко – продукт з лужним дією. Воно повинно включатися в раціон щодня – в чистому вигляді, кисломолочна продукція, сир, несолоні і нежирні сири.
  • Яйця в меню присутні – одне в день, спосіб термічної обробки – будь.
  • Обмежень немає на крупи – каші, супи, запіканки постачають необхідні повільні вуглеводи і не підвищують рівень сечової кислоти.
  • Овочі, фрукти – в будь-якій кількості. Ці продукти мають лужним ефектом і повинні вживатися регулярно і в підвищених обсягах – у вигляді салатів, рагу, супів, запіканок (без обмежень на спосіб термічної обробки).
  • В якості десертів – сухофрукти (крім інжиру), желе і пудинги, в обмеженій кількості – торти і тістечка без додавання тугоплавких жирів. Від швидких вуглеводів при будь-якому лікувальному харчовому режимі необхідно відмовлятися – вони не несуть ніякої користі.
  • З напоїв особливо рекомендується лужна мінеральна вода, морси і компоти (крім журавлинних і малинових), ягідні і фруктові киселі, в невеликих кількостях – неміцний чай з додаванням лимона.

Виключаємо з раціону

  • Супи, бульйони з м’яса, риби, грибів.
  • Субпродукти, ікру, м’ясні та рибні копченості та консерви.
  • Солоні сири – фету, бринзу, сулугуні та інші.
  • Деякі овочі та зелень – бобові, шпинат, щавель, а також мариновані та солоні овочі (квашені їсти можна).
  • З десертів заборонені шоколадосодержащие і торти (тістечка) з додаванням тугоплавких кулінарних жирів.
  • З напоїв – відмовляємося від какао, кави, міцного чаю, алкоголю.

Очевидно, що харчування при подагрі, сечокам’яній хворобі – не суворе, збалансоване і повноцінне. Незначні обмеження не викликають дискомфорту і не вимагають радикального перегляду меню.

Дієта «Стіл 6» – меню і рекомендації.

План харчування спрямований у бік ощелачівающіх продуктів – молочних, овочів, фруктів, але це не зобов’язує ставати вегетаріанцем.

І тільки при загостренні хвороби овочеві та молочні розвантаження є необхідною умовою швидкого розчинення сечової кислоти.

Звичайне меню може виглядати так:

  • сніданок: омлет з овочами, гречана каша, чай;
  • сніданок 2: сир, фрукти;
  • обід: гарбузовий суп-пюре, рибний стейк, морс;
  • полуденок: фруктовий салат;
  • обід: вегетаріанський плов, сирна запіканка з сухофруктами, відвар шипшини.


Правильне харчування при подагрі і сечокам’яної хвороби значно знизить ризики загострення.

Пуриносодержащие продукти – не найкращий спосіб реабілітації здоров’я при зазначених патологіях.

Низкопуриновая дієта позбавить від накопичення сечової кислоти, а значить – від болю, запалення і поганого самопочуття. Будьте здорові!

Leave a Comment