Зміст:
Гострі і хронічні хвороби ШКТ – серйозна підстава для того, щоб задуматися про харчування. Неправильне меню призведе до погіршення ситуації – болісних болів, розладу травлення, поширення запалення і зниження якості життя.
Лікувальний стіл «дієта 4» – харчовий режим, метою якого є забезпечення організму необхідними поживними компонентами, зменшення бродильних, гнильних процесів, сприяння поліпшенню роботи травних органів.
Без цієї дієти сподіватися на одужання неможливо, а в разі гострих форм хвороби дотримання кожному пункту столу – строго обов’язково. Але, не дивлячись на жорсткий режим, скласти смачне меню з урахуванням всіх рекомендацій можна.
Дієта «Стіл №4» – характеристика харчового режиму
Показаннями можуть бути: гострі хвороби кишечника, загострення хронічних процесів (ентероколіти, коліти), дизентерія.
Стіл відноситься до максимально щадним і відрізняється від інших зниженою калорійністю, яка варіюється в межах 1800-2000 ккал.
Зниження енергетичної цінності раціону досягається за рахунок зменшення кількості вуглеводів (250 г), жирів (60-80 м) при збереженні білкової компоненти (60-80 м).
Виключені продукти, що викликають механічне, термічне подразнення. Груба, гостра, жирна, гаряча і холодна їжа заборонена.
В меню – тільки рідкі, протерті, пюреобразні страви.
Спосіб термічної обробки продуктів – відварювання, на пару.
Що їсти можна?
- Нежирне м’ясо, птицю, рибу відварену або парову з наступним подрібненням у фарш або пюре.
- З хлібобулочних виробів допускається вживання лише пшеничного хліба в невеликій кількості, рекомендується розмочувати його в неміцному овочевому бульйоні.
- З групи молочної продукції – лише свіжий сир і ацидофілін. Молоко – тільки як добавка до каш, пудингам.
- Яйця – в кількості 1-2 штук, зварені некруто. А краще – білковий паровий омлет.
- З рису, вівсянки, гречки можна готувати каші на воді з подальшим протиранням.
- Овочі – з обережністю, тільки парові подрібнені.
- З фруктів готуються солодкі киселі і морси, із запечених яблук – пюре.
- Пити – зелений і чорний чай, ягідні некислі морси, фруктові розведені соки (крім сливового, виноградного).
- Допускається додавання вершкового масла (всього 5 г на добу) вже в готову їжу. В раціоні можуть бути супи, зварені з додаванням протертих круп і подрібненого м’яса.
Очевидно, що будь-які інші страви і продукти – у переліку заборонених.
В меню не повинні включатися гострі, копчені, смажені, жирні, мариновані і консервовані страви.
Відмовляємося від усіх соусів і заправок. Виключаємо пшоняну, перлову, ячну крупу, майже всі молочні продукти, свіжі фрукти і овочі, газовані напої, кава.
Приклад меню стіл дієти 4.
Харчування дробове, малими порціями 5-6 разів:
- порція 1:вівсяна каша подрібнена, зелений чай;
- порція 2: сирне суфле;
- порція 3: протерта рисова каша, м’ясне суфле;
- порція 4: грушевий кисіль;
- порція 5: паровий омлет, зелений чай;
- порція 6: сирний пудинг.
Лікувальний стіл «Дієта 4» має варіанти «Б», «В», які використовуються в період ремісії, при нерізкому загостренні хронічних захворювань. Поговоримо про їх специфіку.
Лікувальний стіл «Дієта 4 б, 4 В» – особливості харчування
Стіл 4Б
Продовжує дієту 4 і пропонується в період ремісії після загострення кишкових хвороб, а також при нерізких загостреннях хронічних захворювань кишечника.
Особливості:
- збільшення кількості білків (100 г), вуглеводів (400 г), через що загальна добова калорійність підвищується до 2500-2800 ккал;
- їжу не обов’язково подрібнювати, але відварювання або приготування на пару – важлива умова одужання;
- допускається запікання – але без масла і утворення скоринки;
- вводиться черствий пшеничний хліб, печиво;
- добова порція вершкового масла збільшується до 15 р. (при переносимості). Всі інші жири, як і раніше в раціоні відсутні.
Стіл 4 В
Призначається на етапі одужання після загострення хронічного процесу в кишечнику.
Помірно щадний режим передбачає різні способи термічної обробки їжі за винятком смаження.
Подрібнювати їжу вже не обов’язково.
З меню виключають житній хліб, жирне м’ясо і рибу, копченості та консерви, кислі і солоні молочні продукти, бобові, гриби, грубі овочі і фрукти (сухофрукти), морозиво, шоколад та іншу їжу з дратівливим механічним і хімічним дію, підвищує секреторну функцію травної системи, посилює бродильно-гнильні процеси.
Дієта 4 – харчування з вираженим щадним ефектом.
Не варто вдаватися до подібного раціону без наявності показань. шлунково -кишкового тракту здорової людини повинен рівномірно навантажувати роботою і бути в тонусі.
Клітковина свіжих овочів і фруктів, цільнозерновий хліб і інші джерела харчових волокон повинні бути присутніми в меню щодня. Однак при зазначених патологіях (колітах, ентероколітах, діареї та інших) харчовий режим радикально змінюється. Будьте здорові!