Зміст:
Хвороби нирок призводять до розвитку набряків, порушення протікання обмінних реакцій, підвищення тиску і ряду інших несприятливих і навіть небезпечних станів.
Лікувальний стіл «дієта 7» – лише один засіб з комплексу необхідних заходів, але використовувати його можливості вкрай важливо. Невідповідне харчування посилить хвороба, щадне буде сприяти якнайшвидшому одужанню.
Може бути лікувальна меню смачним? Безумовно, на базі загальних рекомендацій можна організувати фантазійний раціон. Сучасне лікувально-профілактичне харчування в домашніх умовах – це привід зробити життя яскравішим і не йти на поводу хвороби.
Лікувальний стіл «Дієта 7» – характеристики раціону
Показаннями для столу стають хронічні патології нирок і період після загострення. Головною особливістю харчування є зниження частки білка, солі (до 3-5 м), рідини (до літра) в меню – для полегшення роботи проблемного органу.
Інші характеристики:
- баланс БЖВ (білків, жирів, вуглеводів) – 60г/80 г/350 г;
- способи термічної обробки – тушкування, відварювання, запікання;
- м’ясо і риба обмежуються 120-150 р. на добу;
- калорійність не перевищує 2500 ккал.
Метою організації лікувального меню є не тільки забезпечення нирок комфортними умовами для роботи, але і усунення набряків, зменшення тиску, гарне виведення продуктів розпаду.
- несолоні хлібобулочні вироби і пісну випічку;
- нежирне м’ясо, рибу – у відварному, тушкованому, запеченому або ледь обсмаженому вигляді (після відварювання);
- молочні продукти без додавання солі – до 70 р. при споживанні м’яса і риби;
- крупи і макарони без обмежень;
- овочі і фрукти – як свіжі, так приготовані;
- вегетаріанські супи;
- очищене рослинна олія, вершкове масло;
- десерти – майже всі, за винятком жирних, з морозива – фруктове;
- неміцний чай або кава, соки з овочів/фруктів, настої з трав.
Що заборонено:
- хлібобулочні вироби і випічка з сіллю;
- жирне м’ясо, риба, а також консерви, копченості, солоності, продукти переробки м’ясної та рибної сировини – сосиски, ковбаси, напівфабрикати;
- м’ясні, рибні, грибні супи/бульйони;
- з молочної продукції під забороною сири;
- овочі в маринованому і квашеному вигляді, бобові;
- овочі, зелень з великим вмістом щавлевої кислоти, ефірних олій – цибуля, часник, редис, шпинат та інші;
- десерти з шоколадом;
- міцний чай, кава, какао, мінеральна вода;
Незначні обмеження – не привід сумувати «про втрачене».
Приклад меню для стола № 7:
- сніданок 1: рисова каша з родзинками і медом, трав’яний чай;
- сніданок 2: запечені яблука з корицею;
- обід: гарбузовий суп з вершковим маслом, парова риба з гарніром з запеченого картоплі;
- перекус: горіхи, сухофрукти, настій шипшини;
- вечеря: яблучні оладки зі сметаною.
При інших хворобах нирок, лікар може призначити одну з варіацій «дієти 7 – А, Б або В.
Лікувальний стіл «Дієта 7» і її варіації – особливості меню
Стіл 7 А
Призначається при лікуванні гострих патологій нирок, а також хронічних процесів, обтяжених нирковою недостатністю. Завдання лікувального раціону – максимально полегшити навантаження і сприяти ефективному виведенню продуктів обмінних реакцій.
- Кількість солі різко обмежується або виключається повністю.
- Знижується частка білків – до 20 г. на добу, під скорочення потрапляють жири і вуглеводи – 70 р. і 350 р. відповідно.
- Калорійність меню – не вище 2100 ккал.
- Контролюється обсяг випивається рідини (відповідно з виведеною сечею).
- З круп – перевагу рису та макаронним виробам.
- Раціон переважно вегетаріанський.
- Частка м’яса та риби – до 60 г, сир вживається у відсутності м’ясо-рибних страв.
Стіл 7 Б
Відрізняється від «попередника» збільшенням кількості білка (до 130 р. м’яса або риби, такої ж кількості молочних продуктів на добу), калорійністю – до 2500 ккал. Інші принципи харчування – базові для дієти 7.
Стіл 7 В
Призначається при нефротичному синдромі і «покликаний» заповнити теряемое кількість білка. У відповідності з чим частка білка в раціоні становить близько 100-120 р. – за рахунок нежирного м’яса, риби, сиру та іншої молочної продукції.
Лікувальний стіл «Дієта 7» – не режим обмежень, а раціон, сприяє одужанню.
Дієтологи рекомендують додавати при приготуванні бессолевых страв (салатів або м’яса) лимонний сік або винний оцет – для додання їжі «солоності». З часом натуральний смак стане звичним, виробиться навичка отримання задоволення від «правильної» їжі.
Лікувальне харчування – не тільки засіб допомоги, але й філософія нового погляду на життя. Будьте здорові і зберігайте життєвий тонус всупереч труднощам!