Зміст:
- особливості раціону
- базові характеристики столу
- дозволені продукти
- заборонені страви
- зразковий лікувальний меню.
Сечокам’яна хвороба, при якій в осад випадають фосфорно-кальцієві солі, може заподіяти сильний біль людині. Конкременти (камені) в сечовидільній системі «ростуть», досягаючи досить великих розмірів, що часто вимагає хірургічного втручання.
При будь-якому симптомі запального процесу (зміну кольору сечі, поперекових болях, ниркових коліках) необхідно невідкладно відвідати уролога.
Своєчасне лікування, у комплексі якого – правильне харчування, здатне запобігти розвитку патологічного сценарію.
Стіл «Дієта 14», створений спеціально для людей з проблемою утворення фосфатів, допомагає змінити реакцію сечі з сильно лужної на кислу і збільшує в рази шанси уникнути оперативного втручання.
Хоча справжні причини сечокам’яної хвороби – питання спірне і по сьогоднішній день, роль лікувального харчування не обговорюється. Відмова від нього погіршує стан і позбавляє майже всіх шансів на консервативне лікування.
Стіл «Дієта 14» – особливості раціону при фосфатурії
Фізіотерапія, санаторно-курортне лікування, медикаментозна терапія – невід’ємні елементи програми «здоров’я сечовивідної системи».
І разом з тим правильна дієта здатна як мінімум призупинити процес утворення осаду солей. Саме з неї і починається терапія кальцій-фосфатних каменів.
Головна особливість раціону – виключення всіх продуктів з лужним дією, а це в першу чергу вся молочна продукція.
Сильно обмежують (або виключає з меню) солодкі фрукти і практично всі овочі. Заборони також стосуються гострої, солоної і копченої їжі, що логічно в рамках будь-якого лікувального харчування.
Базові характеристики дієти 14.
За хімічним складом стіл відповідає загальноприйнятим фізіологічним стандартам: 60-80 р. білків, 80-90 р. жирів, 350-400 р. вуглеводів.
- Енергетична цінність раціону – в межах 2500-2700 ккал.
- Харчування – 4-разове, питво – рясне (від 2 л і вище).
- Немає обмежень на способи термічної обробки і температуру прийнятої їжі.
- Кількість солі – стандартне, до 12 р. на добу.
Стіл 14 – раціон харчування, який допомагає відновити здоровий pH сечі і зупинити процес випадіння осаду у вигляді нерозчинних солей.
У кислому середовищі утворення фосфатних солей неможливо, а забезпечити необхідну «кислоту» можуть багато продуктів.
Що їмо при фосфатурії?
- зернові культури крупи, продукти і страви з них – хлібобулочні вироби, каші (без молока), супи (без додавання овочів, на м’ясному або рибному бульйоні);
- дієтичне м’ясо, рибу, птицю в будь-якому приготуванні – крім копченої і сильно солоної продукції;
- з молочної групи в меню присутній лише сметана в дуже обмеженій кількості (додають в готові страви) і вершкове масло;
- допускається 1 яйце в день, без жовтка;
- з овочів у раціоні залишають боби, горошок, гарбуз і гриби;
- з фруктів і ягід – лише кислі сорти (журавлину, антонівські яблука), а також десерти з їх використанням;
- з напоїв – слабозаваренний чай або каву, шипшиновий настій, кислі морси.
Виключаємо з раціону
- всі солодкі ягоди, фрукти, овочі (за винятком дозволених);
- молочні продукти, включаючи кефір, сир і сири;
- супи на базі молочних, овочевих і фруктових інгредієнтів;
- копчене, солоне, гостре і пряне;
- шоколад, десерти з використанням молока та яєць;
- горіхи і насіння;
- лужну мінеральну воду.
Очевидно, що стакан «Нарзану» – грамотне рішення, а келих алкогольного коктейлю – ризикований вибір.
Пити при фосфатурії потрібно багато (при відсутності показань). Оптимально – 200 мл чистої води щогодини, щоб збільшити відтік сечі.
Стіл «Дієта 14» – як виглядає смачне лікувальний меню?
На базі зазначених інгредієнтів можна скласти смачне і різноманітне меню. Деякі обмеження не повинні засмучувати.
При уважному та відповідальному дотриманні рекомендацій нагородою за позбавлення стане полегшення стану. Переконатися в тому, що лікувальна меню – це не тільки корисно, але і дійсно смачно, нескладно.
Меню 1
- Сніданок: рисова каша з медом, зелений чай;
- обід: курячий суп з локшиною, тушковані боби, яловичий стейк;
- полуденок: журавлинний морс з крекером;
- вечеря: печінковий мус, гарбузовий суп, печені яблука.
Меню 2
- сніданок: гречка з рубаною яловичиною, брусничний кисіль;
- обід: грибний суп з рисом, куряча грудка, фарширована печерицями, чай;
- перекус: фруктове морозиво;
- обід: плов з чорносливом, куркою, гранатовий сік.
Меню 3
- сніданок: рис, варені кальмари, ягідний мус;
- обід: рибний суп, яловичий стейк, горошок, яблучний сік;
- перекус: житній хліб з журавлинним джемом, зелений чай;
- вечеря: запіканка з гарбузом і свининою, брусничний чай.
При дотриманні дієти можна розраховувати на такі позитивні реакції:
- відновлення здорового pH сечі;
- зупинення або припинення випадання сольового осаду;
- активізація процесу виведення кальцієвих і фосфорних солей з організму.
Дієта – це не тільки спосіб зниження ваги, але і важливе терапевтичне засіб.
Не займайтеся самолікуванням, користуйтеся професійними рекомендаціями навіть в питаннях харчування. Звертайте увагу на будь-важкий симптом, приймайте своєчасні заходи і будьте здорові!