Лікувальний стіл «Дієта 11» — харчування при туберкульозі.

Зміст:

Програма ефективного лікування туберкульозу була розроблена лише в XX столітті. До цього часу «сценарій» лікування сухот (застар.) в абсолютній більшості випадків був трагічним.

Сучасні медикаменти та комплексне санаторно-курортне лікування дозволяють усунути небезпечний інфекційний синдром з життя людини. Безумовно, своєчасне виявлення патології – значну терапевтичну перевагу.

Лікувальний стіл «Дієта 11» – важливий елемент на шляху до одужання пацієнта з туберкульозом. Виснаження, анемія, гіповітаміноз – часті супутники хвороби.

Калорійне, збалансоване і здорове харчування заповнює дефіцит корисних елементів і маси тіла (при її відсутності), забезпечуючи людини додатковим ресурсом у боротьбі з недугою.

Стіл «Дієта 11» – особливості харчування при туберкульозі.

Туберкульоз будь-якої локалізації (легень, лімфовузлів або суглобів), особливо на тлі підвищеної температури, виснажує організм, позбавляючи його вітамінів, мінералів, здатності ефективно чинити опір інфекційного процесу.

Завдання лікувального харчування – не тільки заповнити дефіцит корисних елементів, але і підвищити захисні сили організму, а також створити сприятливі умови для відновлення ураженого органу.

Стіл «Дієта 11», розроблений терапевтом М. І. Певзнером, допомагає нормалізувати вагу і самопочуття, знизити тяжкість інтоксикації і забезпечує людину повноцінним харчуванням.

Може бути лікувальна меню смачним? Харчування при туберкульозі майже не накладає обмежень на раціон. Відмовлятися від улюблених страв (за малим винятком) не доведеться.

Навпаки, дуже важливо простежити за привабливим зовнішнім виглядом тарілки, адже частим наслідком туберкульозу стає відсутність апетиту. А найкращим аргументом для його підвищення буде приваблива зовнішність їжі і достаток збуджуючих ароматів.

Базові характеристики столу.

  • Раціон збагачується білками (акцент – молочної продукції), жирами і вуглеводами, за рахунок чого збільшується калорійність меню.
  • Баланс БЖВ (співвідношення білків, жирів і вуглеводів) становить 120 г/110 г/450 р.
  • Середня калорійність варіюється в межах 3000-3300 ккал. При дефіциті маси енергетична цінність раціону може бути збільшена. При нормальній масі тіла або надлишку – пропорційно скорочена.
  • Харчування дробове, п’ятиразове.
  • Прийнятні способи термічної обробки – «здорові» (відварювання, на пару, гасіння, запікання).
  • Головний принцип, який лежить в основі дієти – максимальне збагачення раціону вітамінами і мінералами, особливо З, В, А, залізом. При цьому лікарі звертають увагу: не варто задаватися метою перегодувати хворого. Тільки дефіцит маси і виснаження можуть бути підставою для збільшення калорійності меню. Харчування має бути збалансованим і повноцінним, сприятливим для одужання, а не ожиріння.
  • При упорядкуванні меню варто враховувати індивідуальні особливості пацієнта, його вік, наявність інших хвороб в анамнезі. Наприклад, при патології травної системи дієта «стіл 11» не рекомендується.
  • «Правильний» стіл призначає лікар.

 Про білки.

60-70% білків в раціоні – тваринного походження. Однак перевагу варто віддавати білків легкозасвоюваним – молочної продукції, яєць, морепродуктів, дієтичного м’яса (кролятині, телятині).

Пам’ятайте про оптимальні способи термічної обробки, які максимально зберігають користь продукту – парове приготування, відварювання, запікання в духовці без масла.

Небажані джерела протеїну – баранина та інші жирні і трудноперевариваемые сорти м’яса, риби, птиці, а також копченості та консерви.

Про жири.

Частка жирів в меню збільшена. Їх джерелами виступає в першу чергу рослинне і вершкове масло, а також риб’ячий жир. Тугоплавкі «ресурси» (кулінарні жири, яловичий і баранячий жир) вживати не рекомендується.

Про вуглеводи.

Будь хліб або здоба, каші, макарони, бобові, десерти – «асортимент» вуглеводів в раціоні пацієнта з туберкульозом неймовірно широкий. Хіба тільки тістечка і торти з жирним кремом – табу.

Але це пов’язано не зі специфікою лікувального меню, а з базовими принципами здорового харчування.

Таким чином, дієта при туберкульозі майже не позбавляє гастрономічних задоволень. З раціону виключаються лише тугоплавкі жири і страви з їх використанням, а також гострі і жирні соуси.

Найдемократичніший з столів дозволяє харчуватися смачно і різноманітно.

Стіл «Дієта 11» – як може виглядати меню?

Меню при туберкульозі має враховувати індивідуальні особливості пацієнта й стиль його життя. Раціон, багатий жирами, може провокувати хвороби печінки, серцево-судинної системи і замість одужання – сприяти погіршенню самопочуття.

При відсутності апетиту важливо організувати привабливу для прийняття їжі обстановку – подбати про красивому оформленні страв, забезпечити приємне сусідство.

Меню 1

  • Сніданок: сирна запіканка з родзинками, свіжовичавлений яблучний сік.
  • Сніданок 2: вівсяні галети, какао з молоком.
  • Обід: грибний крем-суп, курка запечена з овочами.
  • Ланч: фруктовий салат, заправлений йогуртом.
  • Вечеря: риба на грилі, запечена картопля, листовий салат з оливковою олією.
  • Перед сном: ряжанка.

Меню 2

  • Сніданок: рисовий пудинг, салат з овочами і бринзою, яблучний сік.
  • Сніданок 2: молочне желе.
  • Обід: м’ясна солянка, тушковані боби, риба на пару.
  • Ланч: банани.
  • Обід: гречана каша, брокколі, яловичий стейк.
  • Перед сном: несолодкий йогурт.

Правильне харчування – важливий елемент протитуберкульозного лікування. Звертати увагу потрібно не на кількість і калораж їжі, що приймається, а на її якісний склад.

У дієти немає строгих заборон, але у виборі між напівфабрикатом і свіжоприготованою здоровою їжею спору немає. Як і сумнівів у тому, що тістечко не може конкурувати з фруктовим салатом за критерієм користі.

Будьте здорові!

Leave a Comment