Зміст:
Інфекційні хвороби в період загострення вимагають не тільки медикаментозного лікування. При лихоманці, яка супроводжується підвищенням температури тіла і передбачає постільний режим, правильне харчування – найважливіша умова одужання.
Про трав’яному чаї з медом при грип або ГРВІ пам’ятають усі. Але терапевтичне меню куди ширше жарознижуючих рідин.
Стіл «Дієта 13» – раціон харчування, який призначається лікарем під час лікування гострих інфекційних хвороб і покликаний підтримати сили хворого в цей важкий період, підвищити опірність організму до патогенних мікроорганізмів.
Про користь лікувального меню не сперечаються. Переконайтеся в тому, що і смак його вельми далекий від прісність і смутності. Не кожен стаціонар забезпечить свого пацієнта багатим меню.
Але як легко організувати святковий лікувальний стіл в домашніх умовах. Нехай корисна їжа буде красивою і апетитною – приємні емоції стануть ще однією зброєю в боротьбі з інфекцією.
Стіл «Дієта 13» – опис лікувального раціону.
Серед завдань «Дієти 13» – не тільки підтримання сил організму і створення додаткових умов для протидії інфекції.
Гострі інфекційні хвороби «забруднюють» організм токсичними речовинами, що вимагає їх посиленого відтоку з організму.
При цьому харчування повинне бути максимально щадним для зняття навантаження з травної та інших систем. Слід пам’ятати, що постільний режим часто провокує виникнення проблеми запорів.
Лікувальний стіл повинен враховувати всі нюанси конкретної хвороби, а також специфіку стану здоров’я хворого.
Тому призначення дієти – в компетенції лікаря.
Базові характеристики.
- Енергетична цінність раціону зменшена з причини невисокої рухової активності – до 2000-2200 ккал.
- Співвідношення білків, жирів, вуглеводів – 70 г, 70 г, 300 р.
- Кількість випивається рідини – від 2 літрів і вище.
- Частка солі в меню – 8-10 м, але може бути збільшена через рясної втрати рідини.
- Харчування дробове, від 6 раз.
Скорочення енергетичної цінності відбувається в першу чергу за рахунок жирів і вуглеводів із збереженням частки білків. Кількість рідини, вітамінів і мінералів в раціоні повинно бути сильно збільшено – для швидкої детоксикації та реабілітації організму.
У їжу вживаються легкоперетравлювані страви, які не ускладнюють травну систему, не провокують здуття і запори.
Оптимальні форми термічної обробки – відварювання, парове приготування рубленого або подрібненого продуктової сировини.
Дозволено до вживання.
- Черствий пшеничний хліб або несолодке печиво.
- Різні супи на неміцному м’ясному, рибному бульйоні з додаванням добре развариваемых круп і макаронів, подрібнених до стану пюре овочів, м’ясних або рибних кнелей.
- Дієтичні сорти м’яса, птиці, риби – добре очищені від шкіри, сухожиль, подрібнені (дрібнонарублені, у вигляді фаршу або пюре).
- Всі нежирні молочні продукти – кефір, ряжанка, сир, дієтичний сир. Молоко, вершки – в малій кількості в страви.
- Яйця некруто і парові омлети.
- Крупи в сильно розвареному виді, напіврідкі каші на основі бульйону або з додаванням молока. Ідеально – розварені вівсяні пластівці, рисова в’язка каша гречана протерта.
- Майже всі овочі в відвареному подрібненому вигляді. Виняток – боби, білокачанна капуста, редиска, цибуля, гриби.
- Різноманітність десертів – від визрілих м’яких фруктів до желе і печених яблук.
- Слабозаваренний чай, трав’яні і ягідні відвари, морси, розбавлені соки.
Заборонено до вживання.
- Свіжий пшеничний хліб, будь-житній, здобна випічка.
- Супи з великою кількістю жиру, з додаванням пшоняної крупи або бобів.
- Жирне м’ясо і риба, а також м’ясні та рибні консерви, копченості та солоності.
- Сири – жирні, гострі або копчені, сметана та вершки, жирність яких вище 20%.
- Трудноразвариваемые крупи – перловка, пшонка, ячна.
- Овочі і фрукти, важкі для ШКТ – багаті харчовими волокнами, з грубою шкіркою, недозрівші.
- Какао і шоколад, обмежити вживання солодощів з низькою біологічною цінністю.
Тривалість дієти в середньому становить 14 днів. Щадне харчування допомагає організму впоратися із запаленням і знизити ступінь інтоксикації.
Але відмовлятися від медикаментозного лікування при гострих інфекційних процесах категорично заборонено. Хвороба часто куди безпечніше, ніж її ускладнення.
Стіл «Дієта 13» – рекомендації до меню.
При інфекційних хворобах у період їх загострення апетит часто відсутня. Відмовлятися від їжі не потрібно – вона представляє цінний ресурс для реабілітації.
Меню 1
- Сніданок: вівсяна каша, сирний пудинг, чай з медом.
- Сніданок 2: фруктове пюре.
- Обід: рибний суп, печінковий мус з овочевим пюре.
- Перекус: печені яблука, трав’яний чай.
- Вечеря: парова риба, варена брокколі, журавлинний морс.
- Перед сном: гранатовий сік.
Меню 2
- Сніданок: рисова каша на молоці з родзинками, ягідний кисіль.
- Сніданок 2: смузі з малини.
- Обід: гарбузовий суп-пюре, яловичі биточки, вишневий морс.
- Перекус: яблучне пюре.
- Вечеря: сирна запіканка з морквою, настій шипшини.
- Перед сном: свіжовичавлений апельсиновий сік.
Вітамінізовані рідини і їжа повинні вживатися відповідно з поставленим діагнозом. Наприклад, при ангіні пиття кислих соків не рекомендується. Хвороби горла вимагають максимально щадним для слизової їжі.
Універсальної дієти не існує – на базі загальних рекомендацій необхідно складати індивідуальне меню. Будьте здорові і захистіть себе від інфекцій в період епідемій.
Профілактика – найкращий спосіб лікування будь-якої хвороби.