Лікувальний стіл «Дієта 13» — харчуємося правильно при гострих інфекційних захворюваннях.

Зміст:

Інфекційні хвороби в період загострення вимагають не тільки медикаментозного лікування. При лихоманці, яка супроводжується підвищенням температури тіла і передбачає постільний режим, правильне харчування – найважливіша умова одужання.

Про трав’яному чаї з медом при грип або ГРВІ пам’ятають усі. Але терапевтичне меню куди ширше жарознижуючих рідин.

Стіл «Дієта 13» – раціон харчування, який призначається лікарем під час лікування гострих інфекційних хвороб і покликаний підтримати сили хворого в цей важкий період, підвищити опірність організму до патогенних мікроорганізмів.

Про користь лікувального меню не сперечаються. Переконайтеся в тому, що і смак його вельми далекий від прісність і смутності. Не кожен стаціонар забезпечить свого пацієнта багатим меню.

Але як легко організувати святковий лікувальний стіл в домашніх умовах. Нехай корисна їжа буде красивою і апетитною – приємні емоції стануть ще однією зброєю в боротьбі з інфекцією.

Стіл «Дієта 13» – опис лікувального раціону.

Серед завдань «Дієти 13» – не тільки підтримання сил організму і створення додаткових умов для протидії інфекції.

Гострі інфекційні хвороби «забруднюють» організм токсичними речовинами, що вимагає їх посиленого відтоку з організму.

При цьому харчування повинне бути максимально щадним для зняття навантаження з травної та інших систем. Слід пам’ятати, що постільний режим часто провокує виникнення проблеми запорів.

Лікувальний стіл повинен враховувати всі нюанси конкретної хвороби, а також специфіку стану здоров’я хворого.

Тому призначення дієти – в компетенції лікаря.

Базові характеристики.

  •  Енергетична цінність раціону зменшена з причини невисокої рухової активності – до 2000-2200 ккал.
  • Співвідношення білків, жирів, вуглеводів – 70 г, 70 г, 300 р.
  • Кількість випивається рідини – від 2 літрів і вище.
  • Частка солі в меню – 8-10 м, але може бути збільшена через рясної втрати рідини.
  • Харчування дробове, від 6 раз.

Скорочення енергетичної цінності відбувається в першу чергу за рахунок жирів і вуглеводів із збереженням частки білків. Кількість рідини, вітамінів і мінералів в раціоні повинно бути сильно збільшено – для швидкої детоксикації та реабілітації організму.

У їжу вживаються легкоперетравлювані страви, які не ускладнюють травну систему, не провокують здуття і запори.

Оптимальні форми термічної обробки – відварювання, парове приготування рубленого або подрібненого продуктової сировини.

Дозволено до вживання.

  • Черствий пшеничний хліб або несолодке печиво.
  • Різні супи на неміцному м’ясному, рибному бульйоні з додаванням добре развариваемых круп і макаронів, подрібнених до стану пюре овочів, м’ясних або рибних кнелей.
  • Дієтичні сорти м’яса, птиці, риби – добре очищені від шкіри, сухожиль, подрібнені (дрібнонарублені, у вигляді фаршу або пюре).
  • Всі нежирні молочні продукти – кефір, ряжанка, сир, дієтичний сир. Молоко, вершки – в малій кількості в страви.
  • Яйця некруто і парові омлети.
  • Крупи в сильно розвареному виді, напіврідкі каші на основі бульйону або з додаванням молока. Ідеально – розварені вівсяні пластівці, рисова в’язка каша гречана протерта.
  • Майже всі овочі в відвареному подрібненому вигляді. Виняток – боби, білокачанна капуста, редиска, цибуля, гриби.
  • Різноманітність десертів – від визрілих м’яких фруктів до желе і печених яблук.
  • Слабозаваренний чай, трав’яні і ягідні відвари, морси, розбавлені соки.

Заборонено до вживання.

  • Свіжий пшеничний хліб, будь-житній, здобна випічка.
  • Супи з великою кількістю жиру, з додаванням пшоняної крупи або бобів.
  • Жирне м’ясо і риба, а також м’ясні та рибні консерви, копченості та солоності.
  • Сири – жирні, гострі або копчені, сметана та вершки, жирність яких вище 20%.
  • Трудноразвариваемые крупи – перловка, пшонка, ячна.
  • Овочі і фрукти, важкі для ШКТ – багаті харчовими волокнами, з грубою шкіркою, недозрівші.
  • Какао і шоколад, обмежити вживання солодощів з низькою біологічною цінністю.

Тривалість дієти в середньому становить 14 днів. Щадне харчування допомагає організму впоратися із запаленням і знизити ступінь інтоксикації.

Але відмовлятися від медикаментозного лікування при гострих інфекційних процесах категорично заборонено. Хвороба часто куди безпечніше, ніж її ускладнення.

Стіл «Дієта 13» – рекомендації до меню.

При інфекційних хворобах у період їх загострення апетит часто відсутня. Відмовлятися від їжі не потрібно – вона представляє цінний ресурс для реабілітації.

Меню 1

  • Сніданок: вівсяна каша, сирний пудинг, чай з медом.
  • Сніданок 2: фруктове пюре.
  • Обід: рибний суп, печінковий мус з овочевим пюре.
  • Перекус: печені яблука, трав’яний чай.
  • Вечеря: парова риба, варена брокколі, журавлинний морс.
  • Перед сном: гранатовий сік.

Меню 2

  • Сніданок: рисова каша на молоці з родзинками, ягідний кисіль.
  • Сніданок 2: смузі з малини.
  • Обід: гарбузовий суп-пюре, яловичі биточки, вишневий морс.
  • Перекус: яблучне пюре.
  • Вечеря: сирна запіканка з морквою, настій шипшини.
  • Перед сном: свіжовичавлений апельсиновий сік.

Вітамінізовані рідини і їжа повинні вживатися відповідно з поставленим діагнозом. Наприклад, при ангіні пиття кислих соків не рекомендується. Хвороби горла вимагають максимально щадним для слизової їжі.

Універсальної дієти не існує – на базі загальних рекомендацій необхідно складати індивідуальне меню. Будьте здорові і захистіть себе від інфекцій в період епідемій.

Профілактика – найкращий спосіб лікування будь-якої хвороби.

Leave a Comment