Лікувальний стіл «Дієта 10»: харчування при серцево-судинних порушеннях

Зміст:

Серце – «двигун» нашого організму. Потужний м’язовий орган робить колосальну роботу і піддається сильним навантаженням. На жаль, іноді він приносить серйозні клопоти. Але винен в «збої» його роботи найчастіше сама людина.

Неправильне харчування, нездорові звички, недолік рухової активності – ці та інші несприятливі фактори не можуть не позначитися на стані серцево-судинної системи. Хвороба не настає відразу, а накопичується з роками.

Лікувальна дієта «Стіл 10» розроблялася спеціально для хворого серця.

Завдання раціону:

  • поліпшити кровообіг;
  • нормалізувати обмін речовин;
  • вивести токсини і шлаки;
  • організувати оптимальні умови для роботи серцево-судинної системи, печінки і нирок, травлення.

Очевидно, що лікувальний стіл передбачає вирішення цілого комплексу проблем. Випадково? Найчастіше хвороби серця супроводжуються цілим шлейфом супутніх порушень. І раціон харчування повинен враховувати спектр можливих патологій.

Дієта «Стіл 10» – особливості раціону і перелік продуктів

Дієта призначається при ІХС, постінфарктних станах, вадах серця, недостатності кровообігу, а також при атеросклерозі і гіпертонії.

Основна мета столу – максимально розвантажити серцево-судинну систему і забезпечити її щадними умовами для роботи.

Паралельно вирішується ряд інших завдань:

  • стимулювання роботи кишечника;
  • корекція порушеного обміну речовин;
  • усунення набряків;
  • зниження ваги;
  • створення сприятливого середовища для функціонування печінки і нирок.

Яким чином коригується меню?

  • Шляхом зниження кількості жирів, виключення (або значного обмеження) швидких вуглеводів, сильного скорочення солі і рідини.
  • Обмежується вживання продуктів, важких для ШКТ, що володіють збудливим і подразнюючою дією – чаю, кави, наваристих м’ясних супів, з високим вмістом клітковини.

…та інші характеристики меню

  • Включення в раціон їжі, багатої калієм, магнієм, незамінних амінокислот, що містять речовинами, з лужним дією.
  • Оптимальний спосіб термічної обробки – відварювання.
  • При приготуванні сіль не додають.
  • Харчування дробове, 5-6-разове.
  • Вживання холодної та гарячої їжі забороняється.
  • Калорійність меню – в межах 1800-2000 ккал.

При хворобах серця і судин на стадії компенсації (дієта 10)

  • допускається збільшення енергетичної цінності до 2300 ккал.
  • Баланс БЖВ – 80 г, 70 г, 350 р.
  • Кількість випивається рідини – не більше 1,1 л.
  • З раціону виключається свіжий хліб, здоба, м’ясні і рибні супи, жирна риба і м’ясо (а також консерви, копченості, солоності), гриби, жирні сири, страви з бобових, овочі в солоному, маринованому або квашеному вигляді, «грубі» фрукти, кава і какао.
  • «Зелене» світло – черствому бессолевому хлібу, вегетаріанським супів, нежирної риби і м’яса, морепродуктів, молочної та кисломолочної продукції, паровим білкових омлетів, страв з круп, овочів (переважно в термічно обробленому вигляді), стиглим фруктів, некрепкому чаю, соків і трав’яним відварам.

Стіл 10 А

При хворобах серця і судин, обтяжених різко вираженою недостатністю кровообігу, раціон – більш щадний.

  • Його калорійність – не вище 1800 ккал.
  • Баланс БЖВ – 60 г, 50 г, 300 р.
  • Продукти не тільки відварюються, але і подрібнюються (протираються, рубаються).
  • Жарення навіть після відварювання – заборонено.
  • Кількість рідини обмежується 0,5-0,7 л.

Стіл 10 И

При інфаркті міокарда призначається раціон, який забезпечує швидке відновлення міокарда.

  • Жирні, смажені, борошняні страви виключені з меню.
  • В перші 7 днів призначається малокалорійна дієта, що щадить – до 1300 ккал на базі відварених протертих продуктів. В подальшому енергетична цінність харчування збільшується до 2200 ккал.
  • Важливо вживати продукти, багаті калієм – наприклад, сухофрукти.

Стіл 10 С

При атеросклерозі та гіпертонії обмежується сіль, рідини.

  • При цьому калорійність меню може бути різною – при наявності зайвої ваги її доцільно скоротити до 2000-2200 ккал.
  • Перед вживанням страву можна трохи підсолити.
  • Перелік заборонених і дозволених продуктів – типовий для всієї лінійки лікувальних столів № 10.

Лікувальний стіл «Дієта 10» – орієнтовне меню

Прісний смак – не привід для розладу. До натуральності швидко звикають. Природний смак продуктів відрізняється особливим шармом.

Меню дієти № 10

  • Сніданок: молочна рисова каша, яйце, зелений чай.
  • Сніданок 2: яблука, запечені з сиром і корицею.
  • Обід: м’ясний пудинг, овочі на пару, пюре з картоплі.
  • Перекус: сухофрукти, трав’яний чай.
  • Вечеря: риба на пару, гарнір з брокколі, сирна запіканка.

Меню дієти № 10 А

  • Сніданок: протерта рисова каша на молоці.
  • Сніданок 2: яблучне пюре з цукром.
  • Обід: рибні биточки, м’ятий відварну картоплю, овочевий суп-пюре.
  • Перекус: трав’яний чай з добре розмоченими сухофруктами (курагою, родзинками).
  • Вечеря: запіканка з яблук і сиру.
  • Перед сном: молоко.

Меню дієти № 10 И (на першому етапі)

  • Сніданок: протерта вівсяна каша на молоці, сирна паста.
  • Сніданок 2: сирно-банановий пудинг.
  • Обід: суфле з курячого філе, пюре з брокколі, яблучний мус.
  • Перекус: сирний крем, шипшиновий чай.
  • Вечеря: відварна риба, гречана пюре, неміцний чай.
  • Перед сном: какао на молоці.

Меню дієти № 10 С

  • Сніданок: білковий омлет, сирна запіканка, зелений чай.
  • Сніданок 2: груша.
  • Обід: вегетаріанський борщ, биточки з яловичини, гречана каша.
  • Перекус: ягідне желе.
  • Вечеря: риба, запечена в молоці з картоплею, пюре із зеленого горошку.
  • Перед сном: ряжанка.

Зростання серцево-судинних хвороб обумовлений погіршенням якості життя, не дивлячись на дедалі більші можливості. Їжа, багата холестерином, шкідливі звички, стреси, запори – дивуватися поганого самопочуття не потрібно.

Важливо вжити екстрені заходи по реабілітації здоров’я. І правильне харчування в цьому комплексі – перший крок у світле майбутнє. Будьте здорові!

Leave a Comment