Зміст:
Серце – «двигун» нашого організму. Потужний м’язовий орган робить колосальну роботу і піддається сильним навантаженням. На жаль, іноді він приносить серйозні клопоти. Але винен в «збої» його роботи найчастіше сама людина.
Неправильне харчування, нездорові звички, недолік рухової активності – ці та інші несприятливі фактори не можуть не позначитися на стані серцево-судинної системи. Хвороба не настає відразу, а накопичується з роками.
Лікувальна дієта «Стіл 10» розроблялася спеціально для хворого серця.
Завдання раціону:
- поліпшити кровообіг;
- нормалізувати обмін речовин;
- вивести токсини і шлаки;
- організувати оптимальні умови для роботи серцево-судинної системи, печінки і нирок, травлення.
Очевидно, що лікувальний стіл передбачає вирішення цілого комплексу проблем. Випадково? Найчастіше хвороби серця супроводжуються цілим шлейфом супутніх порушень. І раціон харчування повинен враховувати спектр можливих патологій.
Дієта «Стіл 10» – особливості раціону і перелік продуктів
Дієта призначається при ІХС, постінфарктних станах, вадах серця, недостатності кровообігу, а також при атеросклерозі і гіпертонії.
Основна мета столу – максимально розвантажити серцево-судинну систему і забезпечити її щадними умовами для роботи.
Паралельно вирішується ряд інших завдань:
- стимулювання роботи кишечника;
- корекція порушеного обміну речовин;
- усунення набряків;
- зниження ваги;
- створення сприятливого середовища для функціонування печінки і нирок.
Яким чином коригується меню?
- Шляхом зниження кількості жирів, виключення (або значного обмеження) швидких вуглеводів, сильного скорочення солі і рідини.
- Обмежується вживання продуктів, важких для ШКТ, що володіють збудливим і подразнюючою дією – чаю, кави, наваристих м’ясних супів, з високим вмістом клітковини.
…та інші характеристики меню
- Включення в раціон їжі, багатої калієм, магнієм, незамінних амінокислот, що містять речовинами, з лужним дією.
- Оптимальний спосіб термічної обробки – відварювання.
- При приготуванні сіль не додають.
- Харчування дробове, 5-6-разове.
- Вживання холодної та гарячої їжі забороняється.
- Калорійність меню – в межах 1800-2000 ккал.
При хворобах серця і судин на стадії компенсації (дієта 10)
- допускається збільшення енергетичної цінності до 2300 ккал.
- Баланс БЖВ – 80 г, 70 г, 350 р.
- Кількість випивається рідини – не більше 1,1 л.
- З раціону виключається свіжий хліб, здоба, м’ясні і рибні супи, жирна риба і м’ясо (а також консерви, копченості, солоності), гриби, жирні сири, страви з бобових, овочі в солоному, маринованому або квашеному вигляді, «грубі» фрукти, кава і какао.
- «Зелене» світло – черствому бессолевому хлібу, вегетаріанським супів, нежирної риби і м’яса, морепродуктів, молочної та кисломолочної продукції, паровим білкових омлетів, страв з круп, овочів (переважно в термічно обробленому вигляді), стиглим фруктів, некрепкому чаю, соків і трав’яним відварам.
Стіл 10 А
При хворобах серця і судин, обтяжених різко вираженою недостатністю кровообігу, раціон – більш щадний.
- Його калорійність – не вище 1800 ккал.
- Баланс БЖВ – 60 г, 50 г, 300 р.
- Продукти не тільки відварюються, але і подрібнюються (протираються, рубаються).
- Жарення навіть після відварювання – заборонено.
- Кількість рідини обмежується 0,5-0,7 л.
Стіл 10 И
При інфаркті міокарда призначається раціон, який забезпечує швидке відновлення міокарда.
- Жирні, смажені, борошняні страви виключені з меню.
- В перші 7 днів призначається малокалорійна дієта, що щадить – до 1300 ккал на базі відварених протертих продуктів. В подальшому енергетична цінність харчування збільшується до 2200 ккал.
- Важливо вживати продукти, багаті калієм – наприклад, сухофрукти.
Стіл 10 С
При атеросклерозі та гіпертонії обмежується сіль, рідини.
- При цьому калорійність меню може бути різною – при наявності зайвої ваги її доцільно скоротити до 2000-2200 ккал.
- Перед вживанням страву можна трохи підсолити.
- Перелік заборонених і дозволених продуктів – типовий для всієї лінійки лікувальних столів № 10.
Лікувальний стіл «Дієта 10» – орієнтовне меню
Прісний смак – не привід для розладу. До натуральності швидко звикають. Природний смак продуктів відрізняється особливим шармом.
Меню дієти № 10
- Сніданок: молочна рисова каша, яйце, зелений чай.
- Сніданок 2: яблука, запечені з сиром і корицею.
- Обід: м’ясний пудинг, овочі на пару, пюре з картоплі.
- Перекус: сухофрукти, трав’яний чай.
- Вечеря: риба на пару, гарнір з брокколі, сирна запіканка.
Меню дієти № 10 А
- Сніданок: протерта рисова каша на молоці.
- Сніданок 2: яблучне пюре з цукром.
- Обід: рибні биточки, м’ятий відварну картоплю, овочевий суп-пюре.
- Перекус: трав’яний чай з добре розмоченими сухофруктами (курагою, родзинками).
- Вечеря: запіканка з яблук і сиру.
- Перед сном: молоко.
Меню дієти № 10 И (на першому етапі)
- Сніданок: протерта вівсяна каша на молоці, сирна паста.
- Сніданок 2: сирно-банановий пудинг.
- Обід: суфле з курячого філе, пюре з брокколі, яблучний мус.
- Перекус: сирний крем, шипшиновий чай.
- Вечеря: відварна риба, гречана пюре, неміцний чай.
- Перед сном: какао на молоці.
Меню дієти № 10 С
- Сніданок: білковий омлет, сирна запіканка, зелений чай.
- Сніданок 2: груша.
- Обід: вегетаріанський борщ, биточки з яловичини, гречана каша.
- Перекус: ягідне желе.
- Вечеря: риба, запечена в молоці з картоплею, пюре із зеленого горошку.
- Перед сном: ряжанка.
Зростання серцево-судинних хвороб обумовлений погіршенням якості життя, не дивлячись на дедалі більші можливості. Їжа, багата холестерином, шкідливі звички, стреси, запори – дивуватися поганого самопочуття не потрібно.
Важливо вжити екстрені заходи по реабілітації здоров’я. І правильне харчування в цьому комплексі – перший крок у світле майбутнє. Будьте здорові!