Зміст:
Мати красиву фігуру з параметрами, хоч мало-мальськи наближаються до ідеальних — мрія кожної жінки.
Добре, коли без обмежень у харчуванні можна підтримувати форму на колишньому рівні, не ризикуючи погладшати від з’їдених ласощів.
Якщо це не вдається, то вам слід збільшити фізичні навантаження, перейти до постійного режиму правильного харчування, а також спробувати застосувати злакову дієту.
Семиденна зернова дієта та її особливості.
Включившись в марафон схуднення, можна перепробувати багато дієт, поки не знайдете ту, яка підійде особисто вам. Чому ж варто зробити вибір на користь зернового раціону?
З дитинства відомо, як корисні каші: вони містять величезну кількість мікроелементів, вітамінів, багаті клітковиною. У щоденному меню крупи повинні бути обов’язково, але на жаль не завжди це можливо.
Харчування із застосуванням злаків дозволить не тільки прибрати 5-7 зайвих кілограмів, але і збагатити організм різними корисними складовими, які містять крупи.
До того ж, має покращитися і загальне самопочуття через те, що така дієта називається ще й очисної, адже злаки, як волоть, позбавляють організм від небезпечних токсинів і шлаків.
Загальні характеристики.
- Зернова дієта не належить до розряду виснажливих, «голодних» — вона ситна і корисна і до того ж недорогі.
- Суть її в тому, що певний день присвячується відокремленому вигляді крупи, з якого можна готувати каші та супи. Протягом дня потрібно буде дотримуватися меню, що складається з страв якогось певного злаку. Якщо дуже хочеться, то каші можна замінити своїми улюбленими або влаштовувати миксовые дні, коли на обід, вечеря, сніданок потрібно готувати страви з різних круп або об’єднувати їх в період одного дня.
- Під час схуднення встановлюється табу на вживання алкоголю, жирів, цукру і солі. Різноманітність харчування в вносить додавання в каші деяких спецій, какао, нежирного молока, меду (зовсім трохи можна додати). Дозволяється їсти овочі та овочеві відвари, яблука. Обов’язково потрібно пити багато негазованої води (чистої артезіанської або мінеральної), а також чай (трав’яний, зелений, чорний), відвар шипшини.
- Харчуватися можна дрібними порціями, приблизно через 2-3 години. Не заборонено їсти ввечері: останній прийом їжі можна зробити навіть за 2 або через 1 годину перед сном.
- Застосовувати каші швидкого приготування не рекомендується, так як з-за специфічності обробки зерен вони містять менше клітковини. Вітамінів, амінокислот і мінералів у них також недостатньо для нормального функціонування організму.
- Складаючи денне меню для схуднення, користуйтеся таблицями калорійності страв і пам’ятайте, що загальна калорійність за день не може бути менше 1200 ккал.
Меню зерновий дієти для схуднення.
День перший — пшеничний.
На сніданок приготуйте порцію з 125 грамів пшеничної каші. Грубозернисту крупу краще перед приготуванням залити водою. До 180 грам крупи можна додати півсклянки молока при варінні або ж зваріть кашу на воді (її потрібно 0,75 л). Нежирне молоко при бажанні можна випити окремо.
На обід передбачена така ж порція пшеничної каші з відваром з моркви, цибулі, капусти із зеленню. Приготовлену кашу потрібно залити бульйоном з овочів, отримавши таким чином суп. Якщо ж ви не любите супи, то пшеничну кашу можна з’їсти з пір’їнкою цибулі, свіжим огірком або салатом.
Вечеря — це 125 грамів каші з замінником цукру (сахарином, ксиліт або сорбіт). Для поліпшення смакових якостей додають корицю або інші некалорійні прянощі.
Весь день потрібно пити чай та інші рідини.
Зверніть увагу, що протягом дня ваш загальний стан має бути нормальним. Якщо ж ви будете відчувати слабкість або погіршення самопочуття, то включіть в меню дня варені овочі, овочевий суп, салати з огірків, зелені і листя салату або ж скоротіть інтервали між прийомами їжі.
День другий — пшоняний.
Для сніданку підійде пшоняна каша з половиною склянки молока. При цьому 150 грамів пшона потрібно залити окропом, а потім промити, перебрати, додати воду, 1:2 і варити 20-30 хвилин.
На обід приготуйте таку ж кашу з вареними овочами або овочевим бульйоном плюс зелений чай.
Вечеря можна зробити фруктовим: потріть одне велике яблуко на тертці, додайте сахарин або ½ чайної ложки меду, корицю. Заправте салат свіжовичавленим соком лимона.
День третій — вівсяний.
Вранці можна зварити вівсяну кашу з пластівців з підсолоджувачем. Для цього потрібно взяти 180 грамів пластівців, залити водою і тримати на плиті десять хвилин. Крупу з необробленого вівса рекомендується попередньо замочити в теплій воді на ніч, а потім варити, але набагато довше — десь до 1,2 години.
В обід необхідно урізноманітнити вівсянку додаванням бульйону на овочах, а також часнику та зелені.
А ось на вечерю замість каші з’їжте 80 грам сиру з сорбітом і корицею.
День четвертий — рисовий.
Вранці на сніданок приготуйте рис з печеними яблуками. Для цього візьміть 140 грам рису, залийте водою і варіть трохи більше 30 хвилин. Поки каша вариться, візьміть половину кілограма яблук і протушкувати з водою. Додайте підсолоджувач, корицю, сік лимона. У тарілку з кашею додайте яблучну суміш за смаком.
Кашу з яблуками можна поділити на зручні порції і їсти весь день, не забуваючи пити достатню кількість рідини. Вечерю рекомендується замінити тертим яблуком з підсолоджувачем.
День п’ятий — гречаний.
Меню цього дня — гречана каша, зварена на воді з натуральними приправами. В обід можна урізноманітнити раціон салатом або ж розбавити кашу молоком. А на вечерю — до гречки додати склянку кефіру або маложирного йогурту.
День шостий — ячмінний.
Цей день присвячений ячмінної каші, яку можна приготувати з перлової або ячної крупи. Щоб перловка розварилася, її треба варити приблизно годину, а перед приготуванням обов’язково запарювати в гарячій воді. Зерна ячної крупи менше, каша з неї виходить ніжніше, а вариться швидше — за 20-25 хвилин.
На сніданок приготуйте кашу з ячної крупи і розбавте молоком. В обід можна робити суп з овочевим бульйоном з моркви, помідорів і перцю з перловкою, а на вечерю — кашу з медом і апельсиновим соком.
День сьомий — мультизлаковый.
Сьогодні приготуйте кашу з суміші круп: гречаної, пшеничної і рисової. Для цього потрібно взяти рівні частини цих злаків (по 60 гр), залити водою і варити до готовності. Готову кашу їжте з салатом з овочів.
В обіднє меню увімкніть перлову кашу з часником і шматочком помідора, а на вечерю з’їжте нежирний йогурт з трав’яним чаєм або шипшиною.
У день різних круп можна також чергувати каші і страви з них протягом дня. Наприклад, на сніданок можна їсти кашу з гречки, на обід — вівсянку, а на вечерю — перловку.
Правила поступового виходу з зернової дієти.
Якщо відразу ж після закінчення семиденного терміну почати їсти всі продукти без обмежень, те належного ефекту схуднення не буде, до того ж це досить небезпечно для організму.
В наступні дні після дотримання дієти потрібно дотримуватися ще даного злакового меню, однак поступово включати в раціон більш калорійні продукти.
- У перший день — це кефір, більш жирний сир.
- У другий день — овочеві супи і салати, страви з бобових.
Через чотири-шість днів рекомендується їсти рибу, м’ясні страви, а ось від жирів і легкозасвоюваних вуглеводів ще деякий час слід утриматися.
Повторити процедуру схуднення з допомогою злаків можна через п’ять місяців.