Макробіотична дієта – будь в гармонії з матір’ю-природою.

Ти задалася метою схуднути? Тобі необхідна дієта? Ти не знаєш, яку вибрати з усього безлічі дієт? Я тобі пропоную ознайомитися з макробіотичної дієти.

Макробіотична дієта спрямована на те, щоб ми стали стрункішими і знайшли психічне і фізичне здоров’я. При такій дієті необхідно вживати продукти, які ростуть на тій території, де ти живеш з урахуванням їх сезону дозрівання. Також необхідно враховувати свої смакові вподобання і індивідуальні особливості.

Макробіотика (від грецького «макро» — великий, «біо» — життя) – це спосіб життя, який передбачає набуття згоди з собою і природою. Макробіотика заснована на положеннях Східної філософії, яка дотримується ідеї рівноваги енергії Інь і Ян. Гармонія «Інь» і «Ян» — це здоров’я, між фізичною і розумовою діяльністю, між зовнішнім та внутрішнім середовищем. Згідно теорії Інь-Ян хвороби виникають при переважанні в організмі людини однією з енергій (Інь або Ян) – це залежить від особливості фізіології людини, місця її проживання, клімату.

Макробіотика говорить: врівноважити енергії Інь і Ян можна за рахунок:

  • дотримання правил прийому їжі;
  • вибору корисних продуктів харчування;
  • спеціального приготування продуктів.

Макробіотика не має заборон у виборі раціону харчування, вона тільки рекомендує.

Згідно макробіотичній дієті всі продукти харчування поділяються на:

  • продукти Інь – вони мають кислотну реакцію. До них відносяться: консерванти, варені фрукти, молоко, цукор.
  • продукти Ян – мають лужну реакцію. До них відносяться: риба, м’ясо, яйця, тверді сири.

При вживанні Інь і Ян-продуктів, можна стабілізувати кислотно-лужне середовище в організмі.
При надлишку Інь-продуктів виникає нестача енергії та білка в організмі, внаслідок з’являється гостре бажання м’яса (продуктів Ян). Дефіцит в організмі білка призводить до «поїдання» власної тканини, тобто до зниження ваги. Люди з дуже низькою вагою частіше піддаються до захворювань різного роду: пневмонія, туберкульоз та іншим інфекціям. А надлишок цукру і білка в організмі сприяє збільшенню ваги і розвитку різних захворювань.
У зв’язку з цим, бажано уникати нижче перерахованих продуктів:

  • сир, риба, м’ясо (сильні Ян-продукти), ягоди, фрукти, цукор (сильні Інь-продукти) викликають дисбаланс організму і постійне відчуття голоду;
  • консерви, рафінований цукор і їжа (напої) з хімічної забарвленням (ГМО-продукти) призводять до дисбалансу організму.

Розрізняють 3 види макробіотичної дієти, які сприяють духовному, фізичному і розумовому розвитку, оздоровлюючи, таким чином, дух, тіло, інтелект, дотримуючись принципу «у здоровому тілі — здоровий дух».

Правила макробіотичної дієти:

Головне – натуральність.
Необхідно вживати тільки натуральні продукти: страви з цільного зерна, екологічно чисті овочі та фрукти, морську рибу, водорості, насіння, горіхи, бобові. Ретельно пережовуйте їжу, так як це буде сприяти швидкому насиченню організму поживними речовинами, нормалізації обміну речовин і підвищенню настрою, оскільки травна і нервова системи пов’язані між собою.

Враховуючи співвідношення цих продуктів, макробіотика пропонує десять режимів харчування, серед яких є можливість вибору своєї дієти: від звичайного всеядения до вегетаріанства.

Таким чином, купуючи продукти, уважно вивчіть їх склад і наявність хімічних барвників, консервантів, підсилювачів смаку. Не можна вживати напівфабрикати, а готувати самому.
При макробіотичної дієти не можна вживати багато рідини, необхідно пити по трохи, тамуючи спрагу.

Вживання сезонних овочів і фруктів
При макробіотичної дієти рекомендують вживати сезонні овочі (морква, гарбуз, капуста: цвітна, білокачанна), які краще піддавати мінімальній тепловій обробці. Відомо, що в цих них міститься велика кількість білків і поживних речовин. Такі ж самі поради дають голлівудські зірки в нью-йоркській дієті.

Однак при такій дієті заборонено вживати в їжу помідори, кабачки, буряк і навіть картоплю. Це пов’язано з тим, що одні містять активізує Інь-заряд, а інші — розслабляючий Ян-заряд.

Фрукти варто вживати в помірній кількості і тільки такі, які ростуть у вашій кліматичній зоні і як самостійний прийом їжі. Влітку дуже корисні дині і кавуни. Взимку бажано вживати сухофрукти і мочені фрукти, враховуючи їх обсяг.
Тропічних фруктів (апельсин, ківі, банан, авокадо та ін) слід уникати, оскільки вони містять занадто багато глюкози.

Вживання рослинної їжі сприяє душевній рівновазі і позитивному емоційному стану, що робить тіло фізично здоровим: струнким і красивим.
Ті, хто дотримується суворої макробіотичної дієти, зовсім відмовляються від фруктів і ягід.

Вживання цільних злаків
Цільні злаки (жито, коричневий рис, гречка, пшениця, овес), крупи, хліб грубого помолу — основа макробіотичної дієти. З цільних злаків можна готувати будь-які страви в поєднанні з цибулею, кабачками, морквою. Каші слід вживати окремо від молока і цукру. Каші можна готувати без жиру (легкі) і жиру (важкі). Якщо є труднощі з травленням, то необхідно готувати їх великою кількістю води. Кашу, яку ви приготували, необхідно з’їсти протягом доби. Їжте сибірську клітковину для схуднення, вона може замінити сніданок.
Злаки, що вживаються в їжу, мають позитивний ефект, наприклад: пшоно – сприяє хорошій роботі підшлункової залози, шлунка і селезінки; ячмінь – покращує роботу печінки, жовчного міхура і розсмоктує зайву вагу; гречка покращує роботу нирок і сечостатевої системи. Ще можна дотримуватися дієти на кашах, багато хто вважає злаки корисними.

Вживання морепродуктів
Любителі макробіотичної дієти віддають перевагу вегетаріанській їжі. Але деякі можуть віддавати перевагу морепродуктам, оскільки морські продукти (риба, водорості) в основному екологічно чисті, не містять багато жиру і легше перетравлюються організмом.
Морські продукти багаті мікроелементами і вітамінами, тому їх слід вживати в невеликій кількості 1-2 рази на день.

Продукти-табу
При макробіотичній дієті заборонено вживати в їжу всілякі приправи, ароматні суміші, підсилювачі смаку.
У приготуванні їжі необхідно використовувати тільки натуральні продукти: перець, зелена цибуля, кріп, петрушку. Їжу можна трохи приправити сіллю (морської або кам’яної).

Заборона на солодке
Макробиотическая дієта забороняє солодке (мед, шоколад, цукерки). Їх вживання негативно позначаються на здоров’я і призводить до розвитку захворювань серцево-судинної системи.
Однак іноді в малих кількостях можна вживати сухофрукти. Як на вівсяної дієти можна їсти кашу з чорносливом.
Існують різні думки про необхідність дотримуватися макробіотичної дієти. Вона має свої достоїнства і недоліки

Переваги:

  • рекомендує вживати продукти з високим вмістом клітковини, які сприятливо впливають на роботу желедочно-кишкового тракту;
  • продукти дієти містять мінімум жирів і велику кількість фітоестрогенів, які впливають на регуляцію рівня «жіночих» гормонів і зменшують ризик захворювань эндометрозом і раком;
  • дієта сприяє зниженню рівня холестерину в крові.

Недоліки:

  • дієта – дуже сувора і може призвести до дефіциту мікроелементів (залізо, кальцій, магній) і вітамінів в організмі людини, внаслідок чого відбувається відставання в його зростанні і порушення психомоторного розвитку.

Вибираючи ту або іншу дієту, важливо враховувати її особливості та дотримуватися індивідуального підходу у виборі дієти.
Перед остаточним вибором дієти, обов’язково порадьтеся з лікарем. Адже, ваше здоров’я заслуговує турботи.

Leave a Comment