Зміст:
- Ефективність
- Меню на 2000 ккал за добу (без яєць і молока)
- Меню на 2400 ккал за добу (без яєць і молока)
- Меню на 2000 ккал за добу з молоком (без яєць)
- Меню на 2400 ккал за добу з молоком (без яєць)
- Молочно-яєчний меню на 2000 ккал за добу
- Молочно-яєчний меню на 2400 ккал за добу.
- Офіційно визнана здоровою
- Коментар доктора Барнарда
- Схожість з системою живлення PowerPlate
Останнім часом на вегетаріанську дієту вибирають багато, що бажають позбутися від надмірної ваги. Щоденно кількість осіб, які переходять на повне або часткове вегетаріанство, помітно зростає. Тут немає нічого дивного, оскільки дана дієта надає відчуття легкості, сприяє очищенню організму і скидання зайвих кілограмів. Ось чому порівняно з іншими дієтами, які націлені на досягнення якого-небудь одного ефекту, дану дієту цілком можна вважати універсальною. Нарівні зі своєю універсальністю вона є достатньо збалансованою.
У багатьох людей склалося неправильне думка, нібито їжа вегетаріанців зовсім позбавлена приємних смакових якостей. Безумовно, про смаки не посперечатися, однак є колосальна кількість вегетаріанських рецептів, які здатні догодити будь-якій людині.
Ефективність вегетаріанської дієти
Результати певних досліджень, мета яких була з’ясувати частоту виникнення діабету другого типу у людей, які дотримуються дієти, говорять лише про її результативності. Люди з наявністю діабету другого типу, які дотримувалися жорстку вегетаріанську дієту (порівняно з тими, хто не дотримувався) більш стрімко втрачали зайва вага і позбувалися від необхідності вживати певні лікарські препарати, що регулюють рівень цукру в крові.
Фахівці, які ці дослідження проводили, встановили, що подібна дієта сприяє профілактиці цукрового діабету другого типу і знижує ризик хвороби в два рази.
Жорстка вегетаріанська дієта того ж знижує ризик виникнення онкологічних захворювань і розвитку хвороб серцево-судинної системи.
Приклади вегетаріанської дієти
Вегетаріанська дієта — 2000 ккал за добу (без яєць і молока)
На сніданок:
- Гарячий напій з додаванням цукру – 100 мл (натуральна кава, кава або чай, виготовлений з дикорослих рослин).
- Сухарі, хліб – 40 грам.
На обід:
- Вироби макаронні – 100 грам (вермішель, локшина і т. п. , вареники з овочевим фаршем, томати, зелень, огірки).
- Овочі у свіжому або консервованому вигляді – 300 грам.
- Овочі, виготовлені за допомогою печива – 200 грам (помідори, перець, гарбуз).
- Хліб – 60 грам.
- Рослинна олія – 25 мл
- Фрукти у свіжому вигляді – 200 грам (сезонні), салати фруктові.
На вечерю:
- Перше страву зеленню, крупою – 40 грам (суп з кропивою).
- Рослинна олія – 5 мл
- Овочі, виготовлені за допомогою гасіння – 200 грам (тушкована ріпа з яблуками, пюре, виготовлене з чорносливу і квасолі).
- Рослинне масло – 10 мл
- Фрукти, виготовлені за допомогою печива – 200 р. (яблука, запечені спільно з брусницею).
- Мармелад – 50 грам (самбук з гарбуза, плоди у свіжому вигляді відповідно до сезону).
- Цукровий пісок – 5 грам.
Вегетаріанська дієта — 2400 ккал за добу (без яєць і молока)
На сніданок:
- Гарячий напій з додаванням цукру – 100 мл (чай, кава натуральні і з додаванням трав).
- Сухарі, хліб – 50 грам.
На обід:
- Вироби макаронні – 100 грам (ріжки, макарони, рис, пшениця з медом, горох пророслий).
- Рослинне масло – 10 мл
- Зелений горох – 100 грам.
- Рослинна олія – 15 мл
- Овочі (у фаршированому вигляді) – 400 грам.
- Овочі, які зазнали гасіння – 200 грам (морква, рагу з овочів, буряк).
- Рослинне масло – 10 мл
- Хліб – 80 грам.
- Фрукти – 200 грам (фрукти у свіжому вигляді відповідно до сезону).
На вечерю:
- Перше блюдо (з крупою) – 50 грам (юшка, виготовлена з сочевиці, суп з кабачків, суп з рисом).
- Картопля – 100 грам (картопля у вареному, печеному вигляді з зеленню).
- Рослинне масло – 20 мл
- Яблука – 200 грам (інші фрукти у свіжому вигляді).
- Мармелад – 50 грам.
- Цукровий пісок – 10 грам (киселі, желе, виготовлене з калини).
- Хліб – 60 грам.
Молочно-вегетаріанська дієта — 2000 ккал за добу (без яєць)
На сніданок:
- Молоко – 200 мл (або кава, чай з додаванням молока).
- Цукровий пісок – 20 грам.
- Хліб – 40 грам (або булочка).
На обід:
- Вироби макаронні – 70 грам (суп з крупами, макаронами, зеленню).
- Вершкове масло – 10 грам.
- Бринза – 70 грам (або сир).
- Горох зелений – 200 грам (стручки квасолі з городніми плодами).
- Хліб – 60 грам.
- Рослинна олія – 15 мл
- Фрукти – 200 грам (фрукти у свіжому вигляді відповідно до сезону).
На вечерю:
- Молочна каша — 30 грам (суп молочний з рисом, манною крупою і т. п. ).
- Молоко – 300 мл (ряжанка, кефір, кисле молоко з петрушкою, конюшиною, кульбабами).
- Салат овочевий – 200 грам (огірки, морква, помідори, капуста, буряк тощо ).
- Хліб – 60 грам.
- Рослинне масло – 10 мл
- Яблука в запеченому вигляді – 200 грам (голубці з фруктами, яблука, запечені з брусницею).
- Фрукти у свіжому вигляді згідно сезону.
Молочно-вегетаріанська дієта – 2400 ккал за добу (без яєць)
На сніданок:
- Молоко – 400 мл (або чай, кава з додаванням молока).
- Цукровий пісок – 10 грам.
- Хліб – 40 грам (або булочка).
На обід:
- Суп з макаронами, гречкою – 100 грам (борщ, суп з квасолі, суп томатно-огірковий, щі).
- Вершкове масло – 10 г масло до бутербродів вегетаріанським, пюре, виготовлене з овочів у сирому вигляді).
- Помідори – 100 грам (інші овочі в свіжому вигляді).
- Бринза – 100 грам (сир, сир).
- Морква – 200 грам (морква, натерта зі сметаною, салат, виготовлений з цвітної капусти з морквою).
- Хліб – 60 грам.
- Рослинне масло – 10 мл
- Фрукти у свіжому вигляді – 200 грам.
На вечерю:
- Страва з крупи – 30 грам (рис, крупа манна з листям малини, мшош (страва вірменської кухні), листя винограду фаршировані).
- Вершкове масло – 5 грам.
- Молоко – 300 мл
- Картопля – 100 грам (в відварному, запеченому вигляді, картопляне пюре з зеленню).
- Рослинна олія – 5 мл
- Хліб – 60 грам.
- Фрукти – 200 грам (фрукти у свіжому, запеченому вигляді, яблучний сирок).
Молочно-яєчно-вегетаріанська дієта – 2000 ккал за добу.
На сніданок:
- Молоко – 300 мл (кава з додаванням молока, чай, яйце, відварене до напіврідкого стану).
- Цукровий пісок – 10 грам.
- Хліб – 40 грам (або булочка).
На обід:
- Вироби з борошна – 70 грам (кукурудзяні котлети, морквяні млинці, бульйон з крупою і зеленню, оладки з селери).
- Вершкове масло – 5 грам.
- Яєчне страва, виготовлена з двох яєць (омлет із зеленню, городніми плодами, яєчня).
- Рослинна олія – 5 мл
- Стручки квасолі – 200 грам (спаржа, виготовлена за допомогою з молочною підливою, стручки квасолі з овочами).
- Рослинне масло – 10 мл
- Хліб – 60 грам.
- Ягоди – 200 грам (плоди, ягоди згідно сезону).
На вечерю:
- Каша молочна – 30 грам (каша молочна, кисіль молочний, суп, горіхове, молоко гречане).
- Бринза – 60 грам.
- Молоко – 200 мл
- Морква – 150 грам.
- Вершкове масло – 5 грам (рулет «Мозаїка»).
- Хліб – 60 грам.
- Яблука, які зазнали безпечення – 200 грам (голубці з фруктами, самбук з гарбуза, фрукти у свіжому вигляді).
Молочно-яєчно-вегетаріанська дієта – 2400 ккал за добу.
На сніданок:
- Молоко – 300 мл (кава з додаванням молока, чай, масло, маса бутербродних, виготовлена з пророслої пшениці).
- Хліб – 50 грам.
- Цукровий пісок – 20 грам.
На обід:
- Перше блюдо (з крупою), щі, борщ з кропивою, шпинатом, чирапур, макаронними виробами – 100 грам (холодний суп, изготолвенный з зеленого горошку).
- Горох зелений – 100 грам (проросла пшениця, горох).
- Вершкове масло – 5 грам.
- Квасоля зелена – 200 грам.
- Рослинна олія – 5 мл
- Яєчне страва, виготовлена з двох яєць (запіканка з конюшини і картоплі).
- Груші – 200 грам (ягоди і плоди у свіжому вигляді).
- Хліб – 60 грам.
На вечерю:
- Каша молочна – 50 грам (кефір, молоко, галушки сливові, простокваша із зеленню, інжир, начинений сиром).
- Бринза – 80 грам.
- Молоко – 200 мл
- Вершкове масло – 5 грам.
- Яблуко – 200 грам (фруктові салати, плоди згідно сезону у свіжому вигляді).
Вегетаріанська дієта офіційно визнана більш здоровою
Вегетаріанська дієта визнана офіційно у всіх відношеннях більш здоровою порівняно з дієтою, яка допускає споживання м’ясної продукції. Існує причина, згідно якої люди продовжують вживати м’ясо – це звичай, звичка або навіть залежність. Дослідження, яке було проведено The National Healthand Nutrition Examination Survey, встановило, що без м’яса можна не тільки просто прожити, однак і одночасно бути набагато витривалішими і здоровіше. Дані висновки базуються на дослідженні, в якому брали участь понад 13 тисяч осіб. Вегетаріанці, які брали участь в опитуванні, були не тільки більш стрункими, однак до того ж і більш здоровими порівняно з тими, хто вживав м’ясо.
В Journal of the American Dietetic Association були опубліковані результати цього дослідження: “Якщо вас турбують про такі речі, як контроль маси тіла, вживання значної кількості кальцію, клітковини, магнію, заліза, рибофлавіну, калію, тіаміну, вітамінів А, Е і С, а ще стурбовані зниженням споживання кількості жиру, холестерину насичених і жирів, вас чекають чудові новини: вегетаріанська дієта допоможе вам у всіх цих проблемах. Корисність дієти, яка базується на споживанні їжі рослинного походження, є незрівнянною. Вона не тільки сприяє скорочення ваги, однак і надає чудове дію на організм в цілому – підтримує тиск і рівень холестерину в нормі, знижує ризик хвороб центрального органу кровоносної системи, розвиток діабету, гіпертонії і раку”.
Вже багато фахівців в області медицини на найвищому рівні визнали, що усунення продуктів тваринного походження з раціону є найбільш здоровою дієтою. Постає питання, з якої ж причини багато хто і зараз рекомендують вживати його?
Коментар доктора Барнарда:
«Вегетаріанська дієта є корисною не лише для тих, хто піддає контролю власний вагу, вона до того ж вміщає більше поживних компонентів, ніж дієта, яка базується на споживанні м’яса. Беручи до уваги те, що кожному другому жителю американського континенту не заважало б зменшити вагу, відомості більш ніж актуальні. Однак, на жаль, виробники м’ясної продукції до такої міри сильні, що на державному рівні визнання вегетаріанської дієти — процес досить-таки скрутний».
Схожість з системою живлення PowerPlate
2.06.2011 Департамент з Селькому Господарству Америки замістив типову харчову піраміду більш яскравою іконкою MyPlate, яка має велику схожість з PowerPlate – системою живлення, на базі якої і було скоєно це дослідження, опубліковане на рік раніше.
Дана ініціатива від держави дає дослідникам деяку надію, що в найближчому часі вегетаріанська дієта стане і на державному рівні загальновизнаною і більш здоровою.
Щоб не сидіти на жорстких дієтах, типу дієта 2468, вегетаріанська обіцяє повільний, але вірний скидання ваги, які не повернеться.
На такий рослинній дієті можна відмінно схуднути. Хто любить сири або не може без м’яса і дуже важко перейти на вегетаріанство, але є бажання. Можна спочатку спробувати соєву дієту, з сої роблять сири, соєве м’ясо, фарш. Так що можна буде готувати котлетки, що нагадують за смаком м’ясо, але рослинного походження.