Психологічна дієта: переконайте свій організм схуднути!

Зміст:

Відомо така думка, що достатньо лише повірити і сильно захотіти і все збудеться. Дуже помилково не вірити в сили самонавіювання, так як будь-яка людина може «переконати» свій організм на позитивні зміни і схуднення, в тому числі.

Сутність дієти

Будь-яка людина, без винятку, починає набір ваги за заохочувального відношення до власним слабкостям, тому суть дієти зводиться до серйозного перегляду свого відношення до їжі, харчування і переїдання.

Більшість психологів солідарні в думці: людський організм у стані стресу не здатний адекватно контролювати голод і ситість, тому людина або хронічно недоїдає або ж переїдає.

Суть психологічної дієти полягає в дисциплінованому контролі за процесом харчування і складом споживаної їжі незалежно стану, в якому перебуває людина емоційно.

Для того, щоб ефективно перемагати стресові стани і контролювати почуття голоду необхідно оцінювати смак і запах їжі при їжі, а так само поєднання різних продуктів в одному блюді. Подібні заходи дозволять організму швидше насититися при малому споживанні їжі.

Практичні рекомендації щодо психологічної дієті.

  • Людина, потрапляючи в стресові ситуації, повинен уміти взяти себе в руки і здійснювати контроль за емоціями, цим самим знижуючи вироблення адреналіну;
  • Якщо сталося якесь негативне подія, то споживання їжі повинно здійснювати малими порціями, але часто з ретельним пережовуванням їжі. Найкращим виходом буде вживання води або слабкого чаю маленькими ковтками альтернативу вживання великої кількості їжі.
  • Насичувати організм їжею необхідно тільки з настанням сильного почуття голоду.

Конкретних причин чому людина зривається з дієти дуже багато. Це загальна втома, стреси і почуття незадоволеності ефектом дієти, коли вага встановився в одній категорії і знижується вкрай повільно. Потрібно розуміти, що подібний етап настає завжди і в будь-якій дієті.

Головне не припиняти дієти і вірити в позитивні зміни, які не змусять себе чекати. За подолання спокуси переїсти необхідно заохочувати себе і психологічно підбадьорювати — це сприяє встановленню хорошого тонусу в мотивації.

Необхідно навчитися відчувати голод

Тільки після того, як переможений стрес, можна за новою вчитися правильному сприйняттю їжі. Цей процес дуже цікавий і відкриває перед людиною нове відчуття їжі: її запах, який здавався звичним, стає пікантніше, поєднання продуктів цікавіше і т. п. В цих нюансах і полягає суть довольства їжею, якої призводить до більш швидкому насиченню.

Вся справа в тому, що при самому мінімальному попаданні їжі в ротову порожнину або з почуття аромату, підготовлюваної їжі, яка вловлюється нюховими і смаковими рецептами починається процес задоволення голоду.

Гормон голоду — грелін починає знижуватися. Якщо людина їсть повільно, то їжа остигає, а отже втрачає свій аромат і «апетитність», як тільки їжа перестала бути «апетитною», навіть, якщо вона лежала на столі 5 хвилин, то процес поглинання краще відкласти на потім.

Конкретне меню психологічної дієти.

При здійсненні психологічної дієти меню на три дні виглядає наступним чином (типове):

день 1

  • Сніданок: шматочок житнього хліба, а краще тост з такої ж борошна, невеликий шматочок сиру (бринзою), отар сирого рису, яєчня з одного помідора і дух яєць;
  • Ланч: ненасичений йогурт з родзинками;
  • Обід: буряковий суп з курячою грудкою, какао з нежирним молоком;
  • Полуденок: печиво з кунжуту — 2 шт. і ромашковий чай;
  • Вечеря: котлета з яловичини на пару, пюре з картоплі з морквою, салат з яблук і капусти, будь трав’яний чай

день 2

  • Сніданок: каша з вівса з родзинками, половина грейпфрута;
  • Ланч: відварене яйце і морська капуста, слабкий чай;
  • Обід: риба з овочами на пару, трав’яний чай, тости зі злаків;
  • Полуденок: мюслі на молоці;
  • Вечеря: овочеве рагу на пару з шматочками курки.

день 3

  • Сніданок: перловка з сушеними яблуками, салат: відварна курка, маленькі житні сухарики, лимонний сік і цвітна капуста, компот з яблук;
  • Ланч: коктейль з банана і молока;
  • Обід: гриби тушковані з морською капустою, салат з буряка і волоських горіхів, сік з томату й моркви;
  • Полуденок: пюре з ківі і груші;
  • Вечеря: запіканка з гарбуза і компот з ягід.

Необхідно запам’ятати одну важливу річ: харчуватися слід тільки при сильному відчутті голоду. Необхідно виробити в собі почуття насичення і розуміти те, що коли голод пішов, то організм перестав потребувати в їжі: все, що зверх цього, не на користь.

Leave a Comment