Низькожирова дієта: для скидання невеликої кількості зайвих кілограмів

Зміст:

Харчування при дієті з низьким вмістом жиру характеризується досить різким обмеженням у меню продуктів, які містять жир.

Дієта стимулює організм людини використовувати вже існуючі запаси жиру.

Повністю жири не видаляються з раціону, але їх загальна кількість має бути скорочена до мінімуму – не більше 5% від загального балансу БЖВ.

Що можна їсти

З дозволених м’ясних продуктів в дієті, використовуються:

  • Пісна і нежирна яловичина
  • Курка
  • Індичка
  • Кролик

М’ясо краще готувати на пару, варити або запікати без масла.

З риби потрібно звернути увагу також на нежирні сорти:

  • Тріска
  • Пікша
  • Навага
  • Хек
  • Минтай
  • Путасу
  • Окунь річковий
  • Судак
  • Камбала
  • Кета
  • Горбуша

Способи приготування ті ж, що і для м’яса.

  • Хлібобулочні вироби повинні містити борошно грубого помелу – це забезпечить роботу кишечника.
  • Можна включити в раціон гриби.
  • Основу раціону повинні складати різноманітні овочі і фрукти, а також листова зелень.

З напоїв:

Під забороною

При подібній дієті забороняється вживати навіть ті страви, у яких міститься середня частка жиру – як рослинного, так і тварини.

З молочних продуктів можна також тільки нежирні види.

Виключаються повністю:

  • Язик, нирки і печінку
  • Ковбаси
  • Цукерки, печиво, вафлі, торти, кекси.


Приблизне меню на день:

  • Сніданок: цикорій, салат з грейпфрута і яблука, вівсяна каша
  • Перекус: жменя чорносливу і родзинок
  • Обід: куряче філе відварне, гречка і склянку томатного соку
  • Вечеря: овочевий салат з капусти, томатів і огірків, омлет з двох білків на пару

На дієті з низьким вмістом жиру важливо точно підраховувати кількість уживаних жирів і не перевищувати допустиме значення.

Для цього можна використовувати сайти з онлайн-калькулятором, або програми для смартфонів. Не завжди на око можна визначити жирність продуктів, тому завжди звіряйтеся з таблицями і читайте етикетку.

Шкідлива низькожирова дієта?

Раціон харчування зі зниженим вмістом жирів одночасно корисний і шкідливий.

  • Якщо користуватися цією дієтою короткочасно для скидання невеликої кількості зайвих кілограмів, то вона не завдасть шкоди організму.
  • При тривалому урізання жирів це може призвести до серйозного дефіциту вітамінів А, Е, D і К, які є дуже важливими для нормального функціонування внутрішніх органів і організму в цілому.

Погіршується стан і зовнішній вигляд:

  • Шкіри
  • Волосся
  • Нігтів

Навіть незважаючи на те, що низькожирова дієта не виключає жири повністю, дозволена норма у 5% є небезпечною в довгостроковій перспективі.

Важливо: низькожирова дієта не може бути надто тривалою – вона має жорсткі часові обмеження. Лікарі рекомендують не практикувати її більше 1-2 тижнів поспіль.

Особливо це необхідно враховувати при наявності яких-небудь хронічних хвороб шлунка і кишечника, щоб не відбулося загострення захворювань. Також до протипоказань можна віднести проблеми з легенями і дихальним шляхами.

Комі не можна застосовувати подібний план харчування:

  • Неповнолітнім
  • Вагітним
  • Годуючим мамам
  • Людям старше 65
  • При захворюваннях печінки і нирок
  • При схильності до онкології

Зниження споживання жиророзчинних вітамінів і незамінних жирних кислот, що містяться в рослинних і тваринних жирах, найбільш негативно позначаються на жіночому здоров’ї.

Тому саме жінкам потрібно бути обережніше на дієти з низьким вмістом жирів.

Leave a Comment