Низькокалорійні дієти: що їсти і докладне меню в грамах.

При ожирінні дієтологи радять скористатися «класичної» низькокалорійною дієтою. Метою даної дієти є стимуляція обміну речовин, для знищення жирових відкладень.

Класична низькокалорійна дієта.

Характеристика низькокалорійної дієти.

Низькокалорійна дієта передбачає зменшення добової кількості споживаних калорій (630-1850 ккал у день).

Підрахунок енергоцінності раціону низькокалорійної дієти повинен проводити фахівець, враховуючи стать, вік, масу тіла та інтенсивність фізичних навантажень. Персональну енергетичну потребу зменшують приблизно на 20-30%, згідно зі станом здоров’я і ступенем ожиріння пацієнта.

Давайте детальніше розберемо меню низькокалорійної дієти.

  • Вміст білка в раціоні низькокалорійної дієти.
    Вживання кількості білка, що відповідає нормі або дещо підвищений, попередить втрату тканинного білка, принесе відчуття ситості, а також підвищить енерговитрати за рахунок засвоєння білкової їжі. У меню низькокалорійної дієти включений яєчний білок (у вигляді білкових омлетів), який при засвоєнні підвищує энергорасход більше ніж сир і м’ясо.
  • Зменшення кількості вуглеводів.
    Обмеження вуглеводів відбувається за рахунок утримання від цукровмісних продуктів (кондитерські вироби, солодкі напої та ін.). Вживання хліб бажано обмежити до150 гв день, при необхідності зниження енергоцінності раціону обмежують 50 гілі ж повністю виключають. Дозволяється білково-отрубный або білково-пшеничний хліб. Цукор можна замінити сорбітом або ксилітом (до30 гв добу), враховуючи їх енергоцінність.
  • Жири.
    Жири довго затримуються в шлунку, усуваючи відчуття голоду, тому кількість споживаних жирів зменшують до80 р. Але повністю відмовлятися від них не варто. Жири, які вживаються в їжу повинні бути перевагу рослинного походження. Вони здатні підвищити активність ферментів і стимулювати розщеплення жиру в організмі.
  • Обмежте, а ще краще повністю відмовтеся від солі.
  • Виключіть продукти, що підвищують апетит.
  • Алкогольні напої дуже калорійні, і ще вони послабляют самоконтроль за споживанням їжі.
  • Харчуйтеся не менше 6 разів на день. Обсяг ваших порцій повинен бути достатніми для угамування почуття голоду.

Характеристика продуктів і технології приготування страв для низькокалорійної дієти.

  • Хлібобулочні вироби.
    Під час дієти допускається вживання пшеничного і житнього хліба зі шпалерного борошна (борошно грубого помелу), також білково-висівкового хліба. Але не больше150 граммв день. Забороненими вважаються вироби з борошна вищих сортів, листкова і здобна випічка.
  • Крупи.
    Дозволяється додавати в овочеві супи трохи круп. Також дозволяється вживати розсипчасті каші з гречаної, ячної і перлової круп. При вживанні каш, слід зменшити добову норму хліба. Заборонено вживати інші крупи, особливо манну і вівсяну каші, макаронні вироби, бобові, рис. Також рекомендується відвар вівса для схуднення.
  • Приправи і соуси.
    Забороняється протягом всієї дієти вживання гострих і жирних соусів, усіх прянощів.
  • Яйця.
    Не більше 2 шт в день. Яйця вживайте звареними круто і у вигляді білкових омлетів з овочами. Заборонена яєчня.
  • М’ясо і птиця.
    Не більше 150 граммв день. Дозволяється нежирні сорти м’яса – індичка, курка, кролик, яловичина, телятина. Бажано обмежити свинину і баранину. М’ясо можна варити, тушкувати, запікати, смажити (після відварювання). Заборонені жирні сорти м’яса – гуска, качка, шинка, а так само сосиски, копчені та варені ковбаси, м’ясні консерви. Ще тваринний білок можна замінити рослинним, наприклад баклажан для схуднення розцінюється як білковий продукт.
  • Риба.
    Рибу можна вживати в кількості 200 р. Так само можна нерибні продукти моря. Рибу можна варити, смажити, запікати. Заборонені жирні сорти риби, копчена, солона, рибні консерви з маслом, ікра.
  • Молочні продукти продукти.
    Кисломолочні продукти і молоко дозволено вживати тільки зниженої жирності. Сир 9% жирності до200 грам. Також дозволяється додавати в готові страви нежирну сметану. Заборонені ряжанка, топлене молоко, солодкий йогурт, жирний сир, солодкі сирки, солені і жирні сири.
  • Овочі
    Овочі можна вживати будь-які (капусту, огірки, салат, кабачки, гарбуз, томати, редис, ріпу, тощо ), бажано в сирому вигляді. Обмежте споживання страв з картоплі, зеленого горошку, моркви, буряку, брукви (сумарно до 200 грам), так само мариновані та солоні овочі. З овочів можна робити низькокалорійні салати, які корисні для зниження ваги.
  • Закуски.
    Дозволяються салати з сирих овочів, з квашенных овочів, овочеві салати з відвареної рибою або м’ясом, морепродуктами, вінегрети. Можна вживати заливне з риби або нежирного м’яса. Забороняються гострі і жирні закуски.
  • Супи.
    Овочеві супи з незначним вмістом круп або картоплі (окрошка, борщ, щі, борщ). Також можна готувати супи на рибному або м’ясному бульйоні (але обов’язково знежиреному). Не більше 300 дза один прийом. Вживати супи можна не частіше трьох разів на сім днів. Заборонені картопляні, бобові, круп’яні, макаронні, картопляні вироби. Дієтичну окрошка радиться в дієті Галини Вишневської, насичує і містить мало калорій.
  • Солодкі плоди, страви.
    Сирі й варені кисло-солодкі сорти ягід ифруктов. Можна вживати у вигляді желе і мусів на ксиліт, сорбіті, метилцеллюлозе. Компоти. Заборонені родзинки, виноград, інжир, фініки, банани, солодкі сорти інших плодів, мед, цукор, варення, киселі, морозиво, кондитерські вироби.
  • Напої.
    Несолодкі соки, чай (чорний, зелений, трав’яний), кава з молоком. Забороняється вживати солодкі соки, наприклад, виноградний, какао.
  • Жири.
    Дозволено вживання обмеженої кількості вершкового масла, соняшникову – в стравах. Запрещеются кулінарні та тваринні жири.

Приблизне Меню на один день низькокалорійної дієти (1635 ккал).

  • Перший сніданок: кальцинований сир (100 г), морква тушкована (200 м), чорна кава без цукру з молоком (200 г).
  • Другий сніданок: свіжої білокачанної капусти зі сметаною, без солі (170г).
  • Обід: овочеві борщ без м’яса (200 г), зелений горошок (50 г), відварене м’ясо (90 г), свіжі яблука (100г).
  • Полудень: нежирний сир (100 г), відвар шипшини (180 г).
  • Вечеря: овочеве рагу (125 г), відварене рибне філе (100 г).
  • На ніч: зниженої жирності кефір (180 г).

Протягом дня – 150 грам житнього хліба.

Існує три види низькокалорійної дієти.

Їх відмінність полягає в енергоємності (кількості щодня споживаних калорій). На початковому етапі лікування ожиріння призначається дієта, відповідна по калорійності фізіологічній нормі.

Це робиться для усунення переїдання.

Дуже часто такий дієти буває достатньо. Якщо ж немає очікуваного результату в зниженні ваги, то обмежують добову норму калорій за рахунок зниження кількості вживаних жирів і вуглеводів.

Хімічний склад варіантів низькокалорійної дієти.

Переваги низькокалорійної дієти.

Вага йде порівняно швидко, після завершення дієти отриманий вага легко підтримувати постійними фізичними навантаженнями або контролем калорійності раціону харчування.

Недоліки низькокалорійної дієти. Вимагає серйозного обмеження в їжі, що може призвести до зривів, депресивних станів.

Рада.

Дотримуючись низькокалорійну дієту, приділяйте увагу вмістом вітамінів, мінералів і мікроелементів у продуктах, які ви їсте. При обмеження калорійності їжі не повинно відбуватися брак важливих для життєдіяльності людини речовин.

Leave a Comment