Зміст:
Чи Знали ви, що, маючи намір знизити свою вагу, вам зовсім не обов’язково усувати макарони з свого раціону харчування. Необхідно враховувати лише той фактор, що не всі з видів макаронних виробів в рівній мірі корисні.
Переваги макаронної дієти
Вироби макаронні відносяться до продуктів харчування зі значним вмещением вуглеводів, ось чому часто мають у тих, хто прагне знизити свою вагу, не найкращу репутацію. Однак вуглеводи часом і чинять негативний вплив, в дійсності вони мають схожості з натуральними цукрами, а також є головним джерело глюкози, яка, безумовно, є одним з найбільш універсальних генераторів енергії для функціонування всього вашого організму. Глюкоза також приймає участь у процесі, який має назву цикл трикарбонових кислот.
Незважаючи на хитромудру назву, механізм даного циклу в дійсності досить-таки простий: розпад цукру, потім виділення енергії. Така енергія застосовується для ремонту пошкоджень клітин, формування м’язів і для всіх інших фізичних і хімічних процесів в організмі. Без наявності енергії, життя практично неможлива.
При недостачі сахарози тіло приймає енергію унаслідок переробки відкладень жиру. Для загальної ефективності зниження ваги це досить непогано, однак жири — нерезультативный джерело енергії, ось чому не може використовуватися протягом тривалого часу. У відшкодуванні запасів енергії вам сприяють вуглеводи.
Число, яке називається GI (глікемічний індекс) показує, якою мірою швидко збільшується в крові людини рівень цукру після чергового прийому їжі. Чим послідовніше відбувається збільшення, тим для вас краще. Макаронні вироби мають GI 41, який подібний показниками груші і значно нижче, ніж багато сортів хліба.
Велика частина макаронів в даний час проводиться, головним чином, з пшениці твердих сортів. Вони є відмінним джерелом найважливіших поживних компонентів. Макаронні вироби найчастіше на додаток збагачують фолатами, то є синтетичною формою вітаміну групи В9. Залізо, яке потрібне для вироблення еритроцитів – червоних кров’яних клітин, тіаміну (вітамін В1), рибофлавіну (В2), нікотинової кислоти (В3) та інших сполук, які ми отримуємо через вживання макаронних виробів.
Вітамін Е, магній і фосфор сприяють регулюванню кров’яного тиску, що є одним з головних аспектів стану здоров’я серцево-судинної системи. Незважаючи на деякі з міфів, які виникли внаслідок додавання до їх складу яєчної складової, вироби макаронні не володіють високим рівнем холестерину. Подальші дослідження підтвердили нешкідливість споживання яєць у відрегульованих кількостях.
Багато хто з вас знають, що макаронні вироби утворюють один з найважливіших складових раціону харчування безлічі культур Середземномор’я, наприклад, Італії. Є вже достатньо доказів того, що дієта на основі макаронів неймовірно корисна, виходячи з порівняно низького рівня захворюваності онкологічними хворобами та захворюваннями центрального органу кровоносної системи. Існує, безперечно, безліч чинників, проте макарони внесли вагомий внесок в остаточний результат.
Як і в інших цільнозернових продуктах, існують докази того, що дієта на основі макаронних страв з високим вмещением нерозчинних волокон здатна допомогти знизити небезпеку виникнення певних видів онкологічних захворювань. Проте вивчення у даній сфері не припиняється, тільки багато досліджень показують зменшення випадків появи злоякісних пухлин товстої кишки, а також молочної залози та іншого, внаслідок застосування дієти з високим вмещением клітковини.
Які макарони корисні:
Макарони, виготовлені з твердих сортів пшениці. Велика частина макаронів, переважає на наших магазинних прилавках, — це «м’які» макарони. Вони вміщують у собі значну кількість крохмалю, тільки мало білка, ось чому страви з них досить швидко розварюються і отримують клейкий вигляд. Подібні макарони досить швидко в організмі засвоюються і стають першопричиною зайвих кілограмів.
Макарони, виготовлені з твердих сортів пшениці, набагато важче засвоюються і вони зроблені їх пісного тіста для схуднення. Вони повільніше передають в кров глюкозу і володіють мінімальним глікемічним індексом, що сприяє тому, що ви тривалий час зберігати відчуття ситості.
Макарони зварені не до повної готовності. Італійці називають такі макарони аль денте» — в перекладі «на зубок». Подібний метод виготовлення набагато корисніше.
Справа саме в тому, що в пасті перевареної крохмаль перевтілюється в легкозасвоювану форму, яка в короткі терміни призведе до збільшення маси тіла.
Макарони з додаванням легких соусів. Якщо ви прагнете врятуватися від зайвих кілограмів, треба привчитися вживати не лише макарони зварені не до повної готовності, з твердих сортів пшениці, однак і правильно їх поєднувати з іншими продуктами харчування.
Надбавка соусів до макаронів повинна бути граничної легкої і маложирной. Подавати макарони у вигляді гарніру до свинячого м’яса, котлет або сосисок, як це прийнято було в нашій державі протягом багатьох років, також недоцільно.
Макарони з добавками. Мало хто знає, однак у наш час з легкістю і за прийнятною ціною можна придбати макарони з морською капустою, з топінамбуром, зі шпинатом і висівками, а до того ж житні й гречані макарони і макарони, виготовлені з цілісного зерна. Всі подібні добавки роблять звичайні макарони найбільш корисними. Наприклад, макарони з наявністю топінамбура вміщують в собі фруктозу, інулін, клітковину пектиновую, кремній, залізо, незамінні мікроелементи, амінокислоти і вітаміни.
Макарони зернові відрізняються завищеними вмещением харчових волокон і мікроелементів: калію, фосфору, магнію, кальцію, марганцю, заліза, цинку. Систематичне споживання зміцнює імунну систему, покращує обмінні процеси, сприяє у зниженні ваги.
Незначна порція макаронів, спожита до обіду. Велика частина макаронів все ж має досить-таки високою калорійністю, ось чому зловживати ними (так само, як і будь-яким іншим продуктом) не рекомендується. А ось для того щоб макарони встигали перетравлюватися, а калорії, прийняті від них, витратилися і не налагоджували про запас, вживайте їх до обіду.
Обираючи правильні макарони, не бійтеся, якщо помітите незначна кількість білих і темних плям, — це відходи зерняток пшениці. Між іншим, зовнішня сторона хорошої пасти не повинна бути блискучою і гладкою: вона трохи шорстка і матова.
Якісні макарони. На макаронах якісних можуть перебувати незначна кількість точок чорного кольору — це відходи від оболонок зерна. Забарвлення макаронів повинна бути рівною, золотистою або бурштинової, а краєчок виробів «склоподібним». У пачці не повинно вміщуватися крошечек, уламків і борошна. Низькоякісні макарони можуть додатково мати шорстку зовнішню частину, білястий або неприродно отруйний, жовтого забарвлення.
Споживати дозволені продукти харчування дозволено в будь-яких совмещениях і в будь-якій кількості. Невже це не радісна новина?
Продукти харчування для даної дієти: макарони, виготовлені з борошна цільнозерновий, фрукти (виключно несолодкі сорти), будь-городні плоди, за винятком картоплі, риба та продукти морського промислу (будь-які з видів), олія оливкова, тільки чорний хліб для схуднення.
Щоденно дозволено поглинати один-два келихи вина сухого, хоча не обов’язково.
Дозволено протягом дотримання дієти на основі макаронів поглинати чай і кава, однак, без додавання вершків і цукру. Воду, без сумніву, також дозволено поглинати.
Ніяких солодких і борошняних виробів (за винятком макаронів) протягом дієти не можна споживати.
До того ж радять всі виготовлені страви не підсолювати зовсім або солити наскільки можна менше. Час від часу можна побалувати себе шматочком сирка або сирку, проте тільки не в протягом обіду або сніданку, а як перекус проміж головними принятиями їжі.
Меню макаронної дієти на тиждень:
Понеділок
На сніданок: фрукти у свіжому вигляді (лісові ягоди, яблучка, диня, ківі, груші), кава (або чай).
На другий сніданок: лимонний (можна апельсиновий або грейпфрутовий) сік.
На обід: курка-гриль або зварена, зварені городні плоди (мангольд, шпинат).
На полуденок: лимонний (можна апельсиновий або грейпфрутовий) сік.
На вечерю: макаронні вироби, баклажани (перчик, кабачки).
Вівторок
На сніданок: тост з наявністю мармеладу без додавання цукру, кропив’яний чай.
На другий сніданок: сік фруктовий без додавання цукру.
На обід: зварена або запечена риба, городні плоди на пару.
На полуденок: сік фруктовий без додавання цукру.
На вечерю: невідшліфованому рис з кабачками, зварені городні плоди.
Середа
На сніданок: фрукти у свіжому вигляді, кава (або чай).
На другий сніданок: сік фруктовий без додавання цукру.
На обід: сир, городні плоди на пару.
На полуденок: сік фруктовий без наявності цукру.
На вечерю: салат з макаронами і городніми плодами в сирому або відвареному вигляді.
Четвер
На сніданок: тост з наявністю мармеладу без добавки цукру, кропив’яний чай.
На другий сніданок: сік фруктовий без добавки цукру.
На обід: телятина (дозволяється ягнятина або свинина), виготовлена на грилі, відварені городні плоди.
На полуденок: сік фруктовий без добавки цукру.
Вечеря: макарони з додаванням горошку, спечені городні плоди.
День п’ятий
На Сніданок: фрукти у свіжому вигляді, кава (або чай).
На другий сніданок: сік фруктовий без добавки цукру.
На обід: риба, виготовлена за допомогою гриля або спечена у фользі, городні плоди на пару.
На полуденок: сік фруктовий без добавки цукру.
На обід: суп з локшиною та бобовими (горох, сочевиця, квасоля), запечені городні плоди.
Субота
На сніданок: тост з наявністю мармеладу без добавки цукру, кропив’яний чай.
На другий сніданок: сік фруктовий без добавки цукру.
На обід: індичка, піддалася безпечення (курка або зайчатина), відварені городні плоди.
На полуденок: сік фруктовий без добавки цукру.
Вечеря: макарони і солодкий перчик, городні плоди на пару або зазнали безпечення.
Неділя
На сніданок: фрукти у свіжому вигляді, кава (або чай).
На другий сніданок: сік фруктовий без добавки цукру.
На обід: два відварених до крутого стану яйця, запечені городні плоди.
На полуденок: сік фруктовий без добавки цукру.
На вечерю: піца з городніми плодами або грибочками, спечені городні плоди.
Якщо вам після такої дієти захочеться солодкого, то візьміть собі шоколадний розвантажувальний день на замітку. Відмінних вам досягнень в зниженні ваги!