Зміст:
- рекомендації доктора Коена
- принципи дієти
- етапи
- перший — «кафе»
- другий — «бістро»
- третій — «гурман»
- результати
- корисні поради від автора.
Автор нової дієти, отримала інтригуючу назву «Дієта парижанки», — знаменитий французький дієтолог Жан-Мішель Коен. Цей метод схуднення відомий і як «Дієта доктора Коена».
У чому секрет його зростаючої популярності? Коен запропонував ефективну систему харчування, яка виправдовує ваші очікування, і не вимагає при цьому жорстких обмежень.
Рекомендації доктора Коена
Дієта має масу шанувальників у Франції, і число прихильників цього нового способу гармонійного і здорового існування, неухильно зростає і в інших країнах.
Доктор Коен категорично заперечує корисність всіляких екстравагантних способів позбавлення від зайвої ваги.
Він досить аргументовано підтримує загальновідома теза, який стверджує, що стрімка втрата ваги веде до серйозного погіршення здоров’я, а з плином часу він не тільки до вас обов’язково повертається, але і ще збільшується.
З його точки зору, ідеальної саме для вас є та дієта, яка дозволить дотримуватися її все життя, при цьому зберігаючи оптимальну вагу і хороше самопочуття.
Принципи дієти Парижанки
Вельми вражаючий принцип дієти парижанки — помірність і здоровий глузд.
Французька дієта Коена базується на різноманітності меню.
На відміну від жорстких, а, часом, жорстоких дієт, ця дозволяє втрачати зайву вагу з максимальним комфортом, при цьому ви не відчуваєте себе нещасним, вимушеним себе обмежувати і постійно контролювати.
Автор переконаний, що слід прагнути не до значної втрати ваги, а до зменшення обсягів, так як забрати пару кілограмів можна, просто приймаючи сечогінний засіб. Правда є один нюанс — «втрачений» таким способом вага відразу ж і відновлюється.
За тривалий період дієти формується звикання харчуватися за новим методом, а обсяг шлунка досить сильно зменшується, порції споживаної їжі стають в рази скромніше. Людина поступово звикає до нового образу не просто живлення, але і мислення.
У цієї дієти просто немає заборонених продуктів. Але при цьому харчування досить помірне – ви повинні організувати для себе три прийоми їжі і відібрати тільки корисні та здорові страви.
Якщо ви очікували, що, швиденько задовольнивши потреби організму в калоріях з допомогою, наприклад, великого шматка піци і чималої порції морозива, можна буде ні про що не дбати, ви помилилися.
Важливо не просто контролювати кількість калорій, але і усвідомлено вибирати найбільш здорові способи приготування страв.
Ця дієта забороняє тваринні жири – про смак майонезу доведеться забути.
Салати слід подавати тільки з рослинними оліями, м’ясо ж і рибу готують, не обсмажуючи, — тушкують або використовують пароварку.
Етапи дієти Парижанки
У нещодавно виданій в Росії книгу з однойменною назвою, доктор пропонує послідовникам дієти 250 рецептів, які допоможуть організувати своє харчування і зробити його корисним, різноманітним, смачним.
Вся дієта — послідовне вивчення системи здорового харчування. Вона розбита на три етапи. Доктор Коен послідовно, поступово вчить, як правильно вибирати продукти, як їх поєднувати, як можна самостійно скласти оптимальне меню для кожного дня.
Перший етап – «кафе»
На першому етапі протягом десяти днів ваш вага буде зменшуватися по 500 грамів.
У цей період ви налаштовуєте» свій організм на процес схуднення. Це самий важкий і суворий етап, але і самий короткий. Він рекомендований тільки людям без серйозних хронічних захворювань. Потрібен додатковий прийом вітамінних комплексів і мінералів.
Якщо цей період буде даватися вам дуже важко, ви можете перейти на другий етап. А ось різко повертатися до колишньої системи живлення не рекомендується.
Раціон одного дня Парижанки на першому етапі
Сніданок
На сніданок ви можете з груші і банана, попередньо очистивши їх і нарізавши, приготувати молочний коктейль. Кладемо фрукти в блендер, додаємо 250 грам нежирного молока і 1 чайну ложку підсолоджувача. Подрібнюємо, п’ємо охолодженим.
Обід
Нам знадобиться буквально десять хвилин для приготування легкого, але смачного обіду.
Кабачок очищаємо, подрібнюємо 1 зубчик часнику, обсмажуємо їх без масла на спеціальній сковороді з антипригарним покриттям, додаємо в приготований кабачок 150 грам знежиреного сиру, шніт-цибуля, три очищених волоських горіха, 30 грам твердого сиру.
Вечеря
Черешки цибулі-порею нарізаємо, додаємо 2 склянки нежирного курячого бульйону, чорний перець. Всі проварюємо, кладемо порізану цибулю. Це обсяг супу на 4 порції.
Як десерт чудово підходить яблуко, посипаний корицею.
Другий етап – «бістро»
На цьому етапі ви повинні в цілому скинути до п’яти кілограмів.
Період включає в себе приблизно тиждень.
Раціон на один день — другий етап «бістро».
Сніданок
Снідаємо склянкою чорної кави або будь-якого чаю з замінника цукру. Або випиваємо нежирний йогурт або стакан нежирного молока.
2-й сніданок
Повторюємо перший сніданок, але без прийому молочних продуктів.
Обід
Можна побалувати себе будь-якою кількістю свіжих овочів: готуємо великий і смачний салат, заправляємо його лимонним соком. До салату подаємо нежирне м’ясо, рибу або два варених яйця. Випиваємо півсклянки нежирного йогурту, на десерт — будь-який фрукт.
Вечеря
Третій етап – «гурман».
Ви скинете ще до п’яти кілограмів за перший місяць цього етапу, а потім позбудетеся від дев’яти кілограмів за три наступних місяці.
У цей період потрібно більше рідини.
Ваше меню раніше буде низькокалорійним, а от страви порадують різноманітністю і ситністю.
Раціон на один день Парижанки третього етапу.
Сніданок
Снідаємо шматочком французької булки з маслом. Випиваємо півсклянки нежирного йогурту, з’їдаємо один апельсин.
Обід
На обід готуємо салат з буряка: 2 маленькі буряків нарізаємо кубиками. Додаємо зварене круто яйце, також нарізане кубиками, жменя салатної зелені, заправляємо лимонним соком за смаком кладемо дрібно порізану петрушку, сіль, перець.
До салату готуємо фаршировану телятину: нарізаємо сто грам порізаних грибів, змішуємо їх з кубиками нежирної шинки (30 грамів), додаємо за смаком мускатний горіх, сіль, перець. Беремо шматок телятини вагою вісімдесят грам, робимо в ньому надрізи і фаршируємо приготованою сумішшю. Заливаємо м’ясо томатним соком, кладемо 2 зубчики подрібненого часнику. Готуємо в заздалегідь розігрітій духовці приблизно 30 хвилин.
На десерт — яблуко.
Вечеря
В якості вечері можна з’їсти смачний, соковитий салат з грейпфрута, сиру і креветок або приготувати салат з ростбіфа: шістдесят грамів м’яса нарізати кубиками, додати також на кубики нарізані два солоних огірка і жменю салатної зелені.
Шматок цільнозернового хліба і півсклянки нежирного йогурту завершать трапезу.
Результати схуднення на дієті Парижанці.
При правильному дотриманні всіх принципів цієї системи харчування щомісяця можна худнути майже на шість кілограмів без особливих зусиль.
Дієта важко переноситься лише на самому початку, коли вам доведеться відмовитися від звичного раціону і різко зменшити порції їжі.
Але вже приблизно через тиждень ваш організм звикає до такого харчування.
Відео “Здорове харчування: 10 корисних порад”
Цінні поради від автора дієти Парижанки:
- ви повинні від усього серця, щиро захотіти схуднути. Чітко уявляйте себе і свої відчуття у новому вигляді;
- поділіться своїми планами з близькими, їх підтримка допоможе вам;
- не треба планувати відразу ж стати струнким людиною, якщо ви до цього 20 років накопичували зайву вагу. Ви повинні усвідомлювати, що результат буде досягатися поступово;
- перші кілограми зникають завжди повільніше, ніж мріялося. Але варто зрозуміти, що ви не тільки худнете, але і повертаєте собі здоров’я;
- не купуйте напівфабрикати;
- більше вживайте білків, вони дозволяють швидше насититися. Вуглеводи ви будете приймати в самому оптимальному кількості, а жири суворо обмежувати;
- ви повинні створити на основі рекомендацій автора цього методу власну дієту, віддаючи перевагу своїм смаковим схильностям. Адже ви плануєте змінити все своє життя;
- готуйте просту їжу, швидко і з задоволенням. Зараз можна придбати масу побутових приладів, що дозволяють готувати максимально корисні страви – пароварки, мультиварки, спеціальні сковороди;
- якщо ви не готові змінювати свій ритм життя, не треба намагатися проявляти героїзм. Щільний сніданок необов’язковий, просто не варто з’їдати ввечері великі порції;
- не відмовляйтеся від походів в ресторан, від поїздок на природу. Не позбавляйте себе спілкування з рідними і друзями. Завжди і для кожного випадку можна підібрати оптимальне меню;
- спробуйте записувати все, з’їдене протягом дня. Ви ніколи до цього не вели харчовий щоденник? Зараз саме час його завести!
- фіксуйте зміни у вазі і об’ємі – це приносить велике задоволення і дозволяє йти до поставленої мети.
- навчіться радувати себе чимось, крім смачної їжі. Є позитивний результат – не варто тішити себе шматком торта або шоколадом. Купіть в якості винагороди давно бажану книгу або дрібничку, яка підніме вам настрій, сходіть в басейн, відвідайте косметолога;
- від їжі ви повинні отримувати максимум задоволення. Зрідка треба обов’язково себе балувати. В іншому випадку ви все одно коли-небудь «зірветеся» з дієти;
- не їжте на ходу. Не читайте під час їжі, не обідайте разом з телевізором або біля монітора комп’ютера. Ви повинні дозволити собі усвідомити, що саме ви їсте і відчути насичення. Інакше ви постійно будете з’їдати зайве;
- будьте певні проміжки між прийомами їжі, відмовтеся від звички перекушувати в поспіху.
- простий, але дієвий рада – змініть розміри своїх порцій, помінявши тарілку на меншу за обсягом. За зоровим відчуттям ви як і раніше будете з’їдати повну тарілку, але не зможете переїдати, вже вгамувавши відчуття голоду;
- насолоджуйтеся їжею. Ви повинні оцінити її зовнішній вигляд, відчути аромат, смак;
- намагайтеся протягом дня не мучити себе спрагою – пийте побільше чистої води;
- їжте їжу, приготовану вдома за простим і смачним домашнім рецептом. У ній немає зайвих жирів, солі, перцю, приправ і шкідливих добавок.
Дієта парижанки – це любов до себе, а не тільки скинуті кілограми.