Зміст:
- правила харчування
- вибір дієти
- дієта на 7 днів
- білковий омлет
- гарбузово-яблучна запіканка
- ніжний сметанний соус
Нехтуючи елементарними правилами здорового харчування, людина з часом помічає погіршення, пов’язані з роботою його травної системи.
Зловживання алкоголем, смаженої і жирної їжі, а також фастфудом особливо позначається на стані жовчного міхура — органу, що відповідає за засвоєння жирів і омега-3 кислот.
Найпоширеніші захворювання жовчного міхура, викликані неправильним харчуванням
Згідно з даними медичної статистики, у людей, схильних до вживання нездорової їжі, підвищений ризик виникнення таких хвороб:
- дискінезія жовчних шляхів;
- жовчокам’яна хвороба;
- холецистит.
Для того, щоб позбутися від симптомів і несприятливих наслідків вищевказаних захворювань, лікарі рекомендують дотримуватись простих принципів правильного харчування, які допоможуть не тільки нормальному функціонуванню органу, але і швидкому та ефективному схудненню.
Особливості лікувального харчування при захворюванні жовчного міхура
Людям, що мають захворювання жовчного міхура, протипоказані строгі дієти. Для того, щоб привести своє тіло в тонус, дієтологи рекомендують дотримуватися кількох нехитрих правил:
- складайте свій раціон переважно з білкової їжі;
- варто віддати перевагу рослинним жирам;
- вживання складних вуглеводів — запорука грамотного зниження ваги;
- варто навчитися правильно складати щоденне меню: у ньому повинна переважати відварена їжа;
- дробове харчування, яке має жовчогінний ефект;
- у раціон необхідно включити клітковину у вигляді біодобавки: вона допоможе посилити перистальтику кишечнику.
Як вибрати підходящу дієту?
При порушенні функцій жовчного міхура метою дієти є не тільки швидке зниження ваги, але і запобігання серйозних ускладнень, які тягне за собою будь-яке захворювання.
При виборі системи живлення варто звернути увагу на характер недуги, при якому може спостерігатися:
- гіпотонія (м’язи органу розслаблені і не перешкоджають виведенню жовчі);
- гіпертонія (м’язи міхура напружені, що заважає вільному виведенню секрету).
У першому випадку дієтологи рекомендують звести до мінімуму:
- жири тваринного походження;
- м’ясні бульйони;
- полінасичені рослинні олії;
- алкоголь;
- газовані напої;
- копчену їжу;
- гострі спеції і приправи.
Варто віддати перевагу продуктам, які не піддавалися сильної термічній обробці (за основу можна взяти принципи такої системи живлення, як сироїдіння).
Людям, схильним до гіпотонії, рекомендується вводити в щоденний раціон продукти, багаті жирами:
- червоні сорти риби;
- жирні вершки;
- сметану;
- лляна та оливкова олія;
- яєчні жовтки (але не частіше трьох разів на тиждень).
Складаючи дієту, слід керуватися принципами дрібного харчування. Його золоте правило — часте харчування (5 — 6 разів на добу), невеликими порціями (вага 1 порції не повинен перевищувати 300 грам). Максимальна перерва між прийомами їжі — 3 години. Перед сном обов’язковий легкий білковий перекус, для якого відмінно підійде жирний сир або кефір.
Лікарі рекомендують вживати до 3 літрів рідини в день. Перевагу варто віддати:
- зеленого чаю;
- мінеральній воді (наприклад, Єсентуки №4).
Щоденний раціон необхідно складати з наступних продуктів:
- пісної шинки;
- ікри;
- крупи;
- овочі;
- фрукти;
- пудинги, приготовані на пару;
- свіжовичавлені овочеві або фруктові фреші;
- прянощі (гвоздика, ваніль, лавровий лист, кориця);
- бісквіти;
- вершкові соуси;
- макарони з твердих сортів пшениці;
- рослинні олії (рекомендуються в якості добавки до їжі).
Варто ввести заборону на вживання:
- оцту;
- грибів;
- копченого м’яса;
- консервів;
- алкогольних напоїв;
- субпродуктів тваринного походження (лівер);
- бобові;
- солодку газовану воду (виняток—мінеральні води);
- шоколад;
- сіль (допустима норма становить не більше 10 грам в день).
Семиденна дієта для людей, які страждають захворюваннями жовчного міхура
Запорука успішного схуднення і поліпшення загального самопочуття — збалансовано складене тижневе меню, яке включає в себе 5 — 6 прийомів їжі.
День 1
- Сніданок — гречана каша з додаванням 1 ст. ложки оливкової олії + чай. При бажанні кашу можна замінити на 3-4 шт. вівсяного печива.
- Перекус — сир + яблуко + стакан кефіру/ряжанки.
- Обід — суп-пюре + рис з шматочком червоної риби + кисіль.
- Полудень — кефір + печиво.
- Перекус перед сном — склянка теплого кефіру.
День 2
- Сніданок — макарони + сир + стакан молока.
- Перекус — гречана каша, зварена на молоці + стакан чаю.
- Обід — голубці + картопляний суп + кисіль.
- Полудень — чорнослив, запарений в окропі.
- Вечеря — рисова каша, зварена на нежирному молоці + яблуко.
- Перекус перед сном — склянка натурального йогурту.
День 3
- Сніданок — порція вівсяної каші + чай.
- Перекус — сир + капустяна запіканка.
- Обід — м’ясо з гарніром з овочів + яблучний компот.
- Полудень — яблуко + ряжанка.
- Вечеря — овочевий суп + стакан мінеральної води.
- Перекус перед сном — склянка теплого кефіру.
День 4
- Сніданок — омлет, приготовлений із збитих яєчних білків + приготовані на пару овочі + чай.
- Перекус — 100 гр. сиру.
- Обід — вегетаріанський суп + підсушений житній хліб + стакан овочевого соку.
- Полудень — вівсяне печиво +чай.
- Вечеря — макарони, посипані сиром + чай.
- Перекус перед сном — склянка натурального йогурту.
День 5
- Сніданок — яблучно-морквяний салат + овочеві котлети + чай.
- Перекус— печене яблуко + 100 гр. сиру.
- Обід — відварна риба + овочевий гарнір (наприклад, тушкована капуста) + кисіль.
- Полудень — вівсяне печиво + склянку відвару з шипшини.
- Вечеря — овочевий суп + картопляна запіканка + чай.
- Перекус перед сном — склянка теплого кефіру.
День 6
- Сніданок — варена картопля, заправлений 1 ст. ложкою лляного масла + м’ясо птиці, приготоване на пару + чай.
- Перекус — яблуко + склянку фруктового соку.
- Обід — капустяний суп + терта морква, заправлена 1 ст. ложкою оливкової олії + кисіль.
- Полудень — вівсяне печиво + склянку відвару з шипшини.
- Вечеря — сирники, приготовані на пару + омлет з яєчних білків.
- Перекус перед сном — склянка ряжанки.
День 7
- Сніданок — гречана каша + морквяні котлети, приготовлені на пару + чай.
- Перекус — яблучно-морквяне пюре + чай.
- Обід — вегетаріанський борщ + ванільно-сирний пудинг + кисіль.
- Полудень — печиво.
- Вечеря — манна каша, приготована на молоці + родзинки + фруктовий сік.
- Перекус перед сном — склянка овочевого соку.
Для того, щоб дієтичне харчування було не тільки корисним, але і смачним, вам запропоновано кілька простих і швидких рецептів:
Запечений в духовці білковий омлет
Приготування:
- змішайте і збийте до утворення легкої пінки молоко і яєчні білки;
- додайте в суміш ванілін, вилийте в ємність і змажте густою сметаною;
- посипте зверху корицею;
- випікайте в духовій шафі при невисокій температурі до стану готовності.
Гарбузово-яблучна запіканка
Приготування:
- подрібніть блендером свіжу гарбуз та яблуко;
- в отримане пюре додайте нежирне молоко і варіть на повільному вогні, попередньо засипавши в ємність з сумішшю манну крупу, до закипання;
- у трохи остигнула суміш потрібно вилити трохи збите яйце;
- випікайте бісквіт в духовці, розігрітій до 170 градусів;
- деко можна присипати подрібненим вівсяним печивом.
Ніжний сметанний соус
Приготування:
- додайте в сметану трохи борошна і ретельно перемішайте;
- залийте суміш гарячим овочевим бульйоном (його кількість залежить від бажаної густоти соусу);
- потім варіть на слабкому вогні до готовності;
- подавайте соус до риби і птиці.
Харчуйтеся правильно і будьте здорові!