Дієта при жовчному міхурі: як не нашкодити здоров’ю?

Зміст:

Нехтуючи елементарними правилами здорового харчування, людина з часом помічає погіршення, пов’язані з роботою його травної системи.

Зловживання алкоголем, смаженої і жирної їжі, а також фастфудом особливо позначається на стані жовчного міхура — органу, що відповідає за засвоєння жирів і омега-3 кислот.

Найпоширеніші захворювання жовчного міхура, викликані неправильним харчуванням

Згідно з даними медичної статистики, у людей, схильних до вживання нездорової їжі, підвищений ризик виникнення таких хвороб:

  • дискінезія жовчних шляхів;
  • жовчокам’яна хвороба;
  • холецистит.

Для того, щоб позбутися від симптомів і несприятливих наслідків вищевказаних захворювань, лікарі рекомендують дотримуватись простих принципів правильного харчування, які допоможуть не тільки нормальному функціонуванню органу, але і швидкому та ефективному схудненню.

Особливості лікувального харчування при захворюванні жовчного міхура

Людям, що мають захворювання жовчного міхура, протипоказані строгі дієти. Для того, щоб привести своє тіло в тонус, дієтологи рекомендують дотримуватися кількох нехитрих правил:

  • складайте свій раціон переважно з білкової їжі;
  • варто віддати перевагу рослинним жирам;
  • вживання складних вуглеводів — запорука грамотного зниження ваги;
  • варто навчитися правильно складати щоденне меню: у ньому повинна переважати відварена їжа;
  • дробове харчування, яке має жовчогінний ефект;
  • у раціон необхідно включити клітковину у вигляді біодобавки: вона допоможе посилити перистальтику кишечнику.

Як вибрати підходящу дієту?

При порушенні функцій жовчного міхура метою дієти є не тільки швидке зниження ваги, але і запобігання серйозних ускладнень, які тягне за собою будь-яке захворювання.

При виборі системи живлення варто звернути увагу на характер недуги, при якому може спостерігатися:

  • гіпотонія (м’язи органу розслаблені і не перешкоджають виведенню жовчі);
  • гіпертонія (м’язи міхура напружені, що заважає вільному виведенню секрету).

У першому випадку дієтологи рекомендують звести до мінімуму:

  • жири тваринного походження;
  • м’ясні бульйони;
  • полінасичені рослинні олії;
  • алкоголь;
  • газовані напої;
  • копчену їжу;
  • гострі спеції і приправи.

Варто віддати перевагу продуктам, які не піддавалися сильної термічній обробці (за основу можна взяти принципи такої системи живлення, як сироїдіння).

Людям, схильним до гіпотонії, рекомендується вводити в щоденний раціон продукти, багаті жирами:

  • червоні сорти риби;
  • жирні вершки;
  • сметану;
  • лляна та оливкова олія;
  • яєчні жовтки (але не частіше трьох разів на тиждень).

Складаючи дієту, слід керуватися принципами дрібного харчування. Його золоте правило — часте харчування (5 — 6 разів на добу), невеликими порціями (вага 1 порції не повинен перевищувати 300 грам). Максимальна перерва між прийомами їжі — 3 години. Перед сном обов’язковий легкий білковий перекус, для якого відмінно підійде жирний сир або кефір.

Лікарі рекомендують вживати до 3 літрів рідини в день. Перевагу варто віддати:

  • зеленого чаю;
  • мінеральній воді (наприклад, Єсентуки №4).

Щоденний раціон необхідно складати з наступних продуктів:

  • пісної шинки;
  • ікри;
  • крупи;
  • овочі;
  • фрукти;
  • пудинги, приготовані на пару;
  • свіжовичавлені овочеві або фруктові фреші;
  • прянощі (гвоздика, ваніль, лавровий лист, кориця);
  • бісквіти;
  • вершкові соуси;
  • макарони з твердих сортів пшениці;
  • рослинні олії (рекомендуються в якості добавки до їжі).

Варто ввести заборону на вживання:

  • оцту;
  • грибів;
  • копченого м’яса;
  • консервів;
  • алкогольних напоїв;
  • субпродуктів тваринного походження (лівер);
  • бобові;
  • солодку газовану воду (виняток—мінеральні води);
  • шоколад;
  • сіль (допустима норма становить не більше 10 грам в день).

Семиденна дієта для людей, які страждають захворюваннями жовчного міхура

Запорука успішного схуднення і поліпшення загального самопочуття — збалансовано складене тижневе меню, яке включає в себе 5 — 6 прийомів їжі.

День 1

  • Сніданок — гречана каша з додаванням 1 ст. ложки оливкової олії + чай. При бажанні кашу можна замінити на 3-4 шт. вівсяного печива.
  • Перекус — сир + яблуко + стакан кефіру/ряжанки.
  • Обід — суп-пюре + рис з шматочком червоної риби + кисіль.
  • Полудень — кефір + печиво.
  • Перекус перед сном — склянка теплого кефіру.

День 2

  • Сніданок — макарони + сир + стакан молока.
  • Перекус — гречана каша, зварена на молоці + стакан чаю.
  • Обід — голубці + картопляний суп + кисіль.
  • Полудень — чорнослив, запарений в окропі.
  • Вечеря — рисова каша, зварена на нежирному молоці + яблуко.
  • Перекус перед сном — склянка натурального йогурту.

День 3

  • Сніданок — порція вівсяної каші + чай.
  • Перекус — сир + капустяна запіканка.
  • Обід — м’ясо з гарніром з овочів + яблучний компот.
  • Полудень — яблуко + ряжанка.
  • Вечеря — овочевий суп + стакан мінеральної води.
  • Перекус перед сном — склянка теплого кефіру.

День 4

  • Сніданок — омлет, приготовлений із збитих яєчних білків + приготовані на пару овочі + чай.
  • Перекус — 100 гр. сиру.
  • Обід — вегетаріанський суп + підсушений житній хліб + стакан овочевого соку.
  • Полудень — вівсяне печиво +чай.
  • Вечеря — макарони, посипані сиром + чай.
  • Перекус перед сном — склянка натурального йогурту.

День 5

  • Сніданок — яблучно-морквяний салат + овочеві котлети + чай.
  • Перекус— печене яблуко + 100 гр. сиру.
  • Обід — відварна риба + овочевий гарнір (наприклад, тушкована капуста) + кисіль.
  • Полудень — вівсяне печиво + склянку відвару з шипшини.
  • Вечеря — овочевий суп + картопляна запіканка + чай.
  • Перекус перед сном — склянка теплого кефіру.

День 6

  • Сніданок — варена картопля, заправлений 1 ст. ложкою лляного масла + м’ясо птиці, приготоване на пару + чай.
  • Перекус — яблуко + склянку фруктового соку.
  • Обід — капустяний суп + терта морква, заправлена 1 ст. ложкою оливкової олії + кисіль.
  • Полудень — вівсяне печиво + склянку відвару з шипшини.
  • Вечеря — сирники, приготовані на пару + омлет з яєчних білків.
  • Перекус перед сном — склянка ряжанки.

День 7

  • Сніданок — гречана каша + морквяні котлети, приготовлені на пару + чай.
  • Перекус — яблучно-морквяне пюре + чай.
  • Обід — вегетаріанський борщ + ванільно-сирний пудинг + кисіль.
  • Полудень — печиво.
  • Вечеря — манна каша, приготована на молоці + родзинки + фруктовий сік.
  • Перекус перед сном — склянка овочевого соку.

Для того, щоб дієтичне харчування було не тільки корисним, але і смачним, вам запропоновано кілька простих і швидких рецептів:

Запечений в духовці білковий омлет

Приготування:

  • змішайте і збийте до утворення легкої пінки молоко і яєчні білки;
  • додайте в суміш ванілін, вилийте в ємність і змажте густою сметаною;
  • посипте зверху корицею;
  • випікайте в духовій шафі при невисокій температурі до стану готовності.

Гарбузово-яблучна запіканка

Приготування:

  • подрібніть блендером свіжу гарбуз та яблуко;
  • в отримане пюре додайте нежирне молоко і варіть на повільному вогні, попередньо засипавши в ємність з сумішшю манну крупу, до закипання;
  • у трохи остигнула суміш потрібно вилити трохи збите яйце;
  • випікайте бісквіт в духовці, розігрітій до 170 градусів;
  • деко можна присипати подрібненим вівсяним печивом.

Ніжний сметанний соус

Приготування:

  • додайте в сметану трохи борошна і ретельно перемішайте;
  • залийте суміш гарячим овочевим бульйоном (його кількість залежить від бажаної густоти соусу);
  • потім варіть на слабкому вогні до готовності;
  • подавайте соус до риби і птиці.

Харчуйтеся правильно і будьте здорові!

Leave a Comment