Дієта при дискінезії жовчних шляхів. Поради дієтолога.

Зміст:

Запорука здорового схуднення—правильно підібрана дієта. Для людей, схильних до захворювань системи ШЛУНКОВО-кишкового тракту, вживання корисних продуктів є необхідністю і способом життя.

Як харчуватися при дискінезії жовчних шляхів і тримати своє тіло в тонусі? Поради дієтолога допоможуть розібратися в питаннях, пов’язаних з вибором раціону.

Дискінезія жовчних шляхів: основи харчування

Найчастіше ДЖШ провокують внутрішні фактори:

  • регулярне вживання «харчового сміття»,
  • проблеми з ШКТ,
  • кишкові паразити,
  • порушення в роботі ендокринної системи,
  • підвищена стомлюваність і стреси.

При цьому у хворого спостерігаються характерні для розладу симптоми:

  • хворобливі відчуття і поколювання в правому боці,
  • гіркий присмак на корені язика,
  • нудота,
  • дисфункція видільної системи (запори, проноси),
  • депресивні розлади.

Для того, щоб усунути симптоми недуги, лікарі-дієтологи розробили спеціальну систему харчування, в основі якого закладені правила роздільного прийому їжі.

Дієта не передбачає жорстких обмежень: її прихильник вживає кількість їжі, достатню для підтримки почуття ситості. Результат — планомірне схуднення і поліпшення якості м’язового корсета тіла.

Головною перевагою дієти вважається те, що пацієнт може самостійно розробляти свій план харчування, включаючи в нього улюблені продукти з дозволеного списку. Єдине правило—повна відмова від жирної, копченої, багатої холестерином їжі.

Лікарі розробили ряд правил, дотримуючись яких можна досягти відчутних результатів:

  • Харчуйтеся дрібно. Людям з ДЖШ необхідно приймати їжу 5-6 разів на день. Часовий проміжок між прийомами—3—4 години.
  • Зменшуйте порції. Їх маса не повинна бути вище 300 гр. Для контролю кількості вживаної їжі слід обзавестися кухонними вагами.
  • Температура—це головне. Занадто занадто гаряча або холодна їжа може викликати значний дискомфорт у ділянці шлунка або печінки. Температура готового страви не повинна бути вище температури людського тіла (36-38 градусів).

Список дозволених продуктів

Дієта передбачає часте вживання білкової їжі — м’яса.

Рекомендується віддати перевагу нежирним сортам:

  • кролятині,
  • яловичині,
  • курячій грудці,
  • індичці.

Важливо! Щоб волосся, нігті і шкіра залишалися міцними, гладким і блискучим, варто включити в раціон жирні омега-3 кислоти, які удосталь містяться в червоних сортах риби (лосось, сьомга). Якщо смакові уподобання не дозволяють регулярно вживати стейки, приготовані на пару або грилі (без масла), то добову потребу в жирах поліненасичених можна заповнити, включивши в щоденний раціон Бади (наприклад, риб’ячий жир в желатинових капсулах).

Основа якісного і стрімкого схуднення — регулярне вживання клітковини. Вона міститься в рослинній їжі (переважно в овочах). 500 грам вживаних щодня овочів заповнюють добову норму компонента.

Пацієнт повинен зробити акцент на застосуванні:

  • свіжої моркви,
  • огірків,
  • зелені,
  • кабачків,
  • гарбуза,
  • цвітної капусти.

Не варто забувати про крупах і виробах, виготовлених з пшениці грубого помелу:

  • гречка,
  • булгур,
  • сочевиця,
  • гречана локшина соба,
  • локшина рамен,
  • фунчоза,
  • горох.

Також в раціоні повинні бути:

  • відварені яйця (без жовтків),
  • кисломолочні продукти з низьким відсотковим вмістом жиру,
  • зернистий сир,
  • солодкі ягоди і фрукти,
  • мед або стевія в якості натурального підсолоджувача,
  • мюслі,
  • черствий житній або висівковий хліб (при виборі нього зверніть увагу на склад: у ньому не повинно бути дріжджів),
  • вершкові сири.

Важливо! Дотримуючи дієту при дискінезії жовчних шляхів, приділяйте особливу увагу рясного питва. В питному раціоні повинні бути присутніми рослинні фіто-відвари з шипшини, кукурудзяних рилець і сени (допомагає при набряках). Не забувайте про чистої мінеральної воді!

Заборонені дієтою продукти

Насамперед лікарі рекомендують виключити з щоденного раціону так званий «харчового сміття»:

  • картопляний чіпси,
  • молочний шоколад з добавками,
  • снеки,
  • солоний арахіс і фісташки,
  • наваристі бульйони,
  • солодкі чаї і газовані напої,
  • грінки,
  • морозиво,
  • кондитерські вироби,
  • гриби,
  • сало,
  • тугоплавкі жири (наприклад, баранячий, свинячий),
  • жувальна гумка,
  • смажена картопля.

Меню дієти при дискінезії жовчних шляхів

У багатьох пацієнтів на початковому етапі схуднення виникають труднощі, пов’язані із складанням щоденного раціону. Щоб вникнути в суть принципів здорового харчування, лікарі пропонують дотримуватися певного меню.

Понеділок

  • Сніданок: яйце, зварене круто (без жовтка) + каша, зварена на воді з додаванням 50 мл нежирного молока + шматочок сиру.
  • Другий сніданок: мандарин.
  • Обід: вегетаріанський суп + горохове пюре + стейк з червоної риби, приготована в пароварці + фруктовий салат.
  • Полуденок: склянка кефіру + 20 гр мармеладу.
  • Вечеря: відварна курка + гречана вермішель.
  • Перекус перед сном: зелений чай + цільнозерновий хлібець.

Вівторок

  • Сніданок: яєчний омлет, посипаний сиром + шматочок висівкового хліба + шматочок темного шоколаду.
  • Другий сніданок: склянка в’язкого киселя.
  • Обід: овочеве рагу, приготоване з кабачків + м’ясні фрикадельки + кефірно-сирний соус.
  • Полуденок: склянка натурального йогурту.
  • Вечеря: фунчоза + терта морква, заправлена чайною ложкою оливкової/лляної олії.
  • Перекус перед сном: будь-овоч.

Середа

  • Сніданок: прісна корж, змащений нежирним сирним сиром + підсолоджений чай.
  • Другий сніданок: зелене яблуко.
  • Обід: булгур + тушкована на воді стручкова квасоля + хлібець.
  • Полуденок: запіканка з сиру.
  • Вечеря: відварне м’ясо.
  • Перекус перед сном: солодкі ягоди (полуниця, суниця).

Четвер

  • Сніданок: мюслі, политі натуральним йогуртом + чайна ложка меду + стакан підсолодженої кисляку.
  • Другий сніданок: мармелад + несолодкий чай.
  • Обід: пюре з сочевиці + свіжа зелень (цибулю, трави).
  • Полуденок: цільнозернові хлібці + кисіль.
  • Вечеря: локшина рамен + равіолі з сиром.
  • Перекус перед сном: склянка ряжанки.

П’ятниця

  • Сніданок: варене фунчоза + грінки, приготовані без масла + столова ложка кленового сиропу.
  • Другий сніданок: скибочка кавуна.
  • Обід: вегетаріанський суп + яєчна локшина.
  • Полуденок: солодкий чай + житній сухар.
  • Обід: вареники з вишнею + вершково-кефірний соус.
  • Перекус перед сном: шматочок темного шоколаду.

П’ятниця

Один із днів тижня лікарі рекомендують присвятити разгрузу, який передбачає відмову від високоуглеводной їжі. Нехай таким днем стане п’ятниця.

  • Сніданок: батончик мюслі + склянку ряжанки.
  • Другий сніданок: яйце,з варене всмятку.
  • Обід: вегетаріанський суп + половина вареної індичої грудки.
  • Полуденок: склянка чистої води.
  • Вечеря: стейк з риби + приготована на пару стручкова квасоля.
  • Перекус перед сном: стакан знежиреного ряжанки.

Субота

  • Сніданок: варене фунчоза + будь-яке м’ясо, приготоване на грилі без додавання рослинного масла.
  • Другий сніданок: апельсин.
  • Обід: вегетаріанський суп + овочевий салат, заправлений бальзамічним оцтом.
  • Полуденок: солодкий чай.
  • Вечеря: білковий омлет + сирники, смажені без олії на сковороді з тефлоновим покриттям.
  • Перекус перед сном: 50 гр нежирного сиру.

Неділя

  • Сніданок: сирники + 3 будь-яких фрукта.
  • Другий сніданок: склянка знежиреного йогурту з додаванням клітковини.
  • Обід: хумус + куряча грудка + грінки з арахісової пастою.
  • Підвечірок: салат, заправлений соєвим соусом.
  • Вечеря: омлет + 20 гр мармеладу.
  • Перекус перед сном: склянка ряжанки.

Важливо! Для багатьох людей психологічно складно відмовитися від улюблених шкідливих продуктів. Дієтологи дозволяють раз в 10 днів вживати в їжу улюблені ласощі на сніданок.

Дотримуючись систему дієтичного харчування при ДЖШ, пацієнти втрачають від 1,5 до 3 кг ваги в місяць.

Leave a Comment