Зміст:
Запорука здорового схуднення—правильно підібрана дієта. Для людей, схильних до захворювань системи ШЛУНКОВО-кишкового тракту, вживання корисних продуктів є необхідністю і способом життя.
Як харчуватися при дискінезії жовчних шляхів і тримати своє тіло в тонусі? Поради дієтолога допоможуть розібратися в питаннях, пов’язаних з вибором раціону.
Дискінезія жовчних шляхів: основи харчування
Найчастіше ДЖШ провокують внутрішні фактори:
- регулярне вживання «харчового сміття»,
- проблеми з ШКТ,
- кишкові паразити,
- порушення в роботі ендокринної системи,
- підвищена стомлюваність і стреси.
При цьому у хворого спостерігаються характерні для розладу симптоми:
- хворобливі відчуття і поколювання в правому боці,
- гіркий присмак на корені язика,
- нудота,
- дисфункція видільної системи (запори, проноси),
- депресивні розлади.
Для того, щоб усунути симптоми недуги, лікарі-дієтологи розробили спеціальну систему харчування, в основі якого закладені правила роздільного прийому їжі.
Дієта не передбачає жорстких обмежень: її прихильник вживає кількість їжі, достатню для підтримки почуття ситості. Результат — планомірне схуднення і поліпшення якості м’язового корсета тіла.
Головною перевагою дієти вважається те, що пацієнт може самостійно розробляти свій план харчування, включаючи в нього улюблені продукти з дозволеного списку. Єдине правило—повна відмова від жирної, копченої, багатої холестерином їжі.
Лікарі розробили ряд правил, дотримуючись яких можна досягти відчутних результатів:
- Харчуйтеся дрібно. Людям з ДЖШ необхідно приймати їжу 5-6 разів на день. Часовий проміжок між прийомами—3—4 години.
- Зменшуйте порції. Їх маса не повинна бути вище 300 гр. Для контролю кількості вживаної їжі слід обзавестися кухонними вагами.
- Температура—це головне. Занадто занадто гаряча або холодна їжа може викликати значний дискомфорт у ділянці шлунка або печінки. Температура готового страви не повинна бути вище температури людського тіла (36-38 градусів).
Список дозволених продуктів
Дієта передбачає часте вживання білкової їжі — м’яса.
Рекомендується віддати перевагу нежирним сортам:
- кролятині,
- яловичині,
- курячій грудці,
- індичці.
Важливо! Щоб волосся, нігті і шкіра залишалися міцними, гладким і блискучим, варто включити в раціон жирні омега-3 кислоти, які удосталь містяться в червоних сортах риби (лосось, сьомга). Якщо смакові уподобання не дозволяють регулярно вживати стейки, приготовані на пару або грилі (без масла), то добову потребу в жирах поліненасичених можна заповнити, включивши в щоденний раціон Бади (наприклад, риб’ячий жир в желатинових капсулах).
Основа якісного і стрімкого схуднення — регулярне вживання клітковини. Вона міститься в рослинній їжі (переважно в овочах). 500 грам вживаних щодня овочів заповнюють добову норму компонента.
Пацієнт повинен зробити акцент на застосуванні:
- свіжої моркви,
- огірків,
- зелені,
- кабачків,
- гарбуза,
- цвітної капусти.
Не варто забувати про крупах і виробах, виготовлених з пшениці грубого помелу:
- гречка,
- булгур,
- сочевиця,
- гречана локшина соба,
- локшина рамен,
- фунчоза,
- горох.
Також в раціоні повинні бути:
- відварені яйця (без жовтків),
- кисломолочні продукти з низьким відсотковим вмістом жиру,
- зернистий сир,
- солодкі ягоди і фрукти,
- мед або стевія в якості натурального підсолоджувача,
- мюслі,
- черствий житній або висівковий хліб (при виборі нього зверніть увагу на склад: у ньому не повинно бути дріжджів),
- вершкові сири.
Важливо! Дотримуючи дієту при дискінезії жовчних шляхів, приділяйте особливу увагу рясного питва. В питному раціоні повинні бути присутніми рослинні фіто-відвари з шипшини, кукурудзяних рилець і сени (допомагає при набряках). Не забувайте про чистої мінеральної воді!
Заборонені дієтою продукти
Насамперед лікарі рекомендують виключити з щоденного раціону так званий «харчового сміття»:
- картопляний чіпси,
- молочний шоколад з добавками,
- снеки,
- солоний арахіс і фісташки,
- наваристі бульйони,
- солодкі чаї і газовані напої,
- грінки,
- морозиво,
- кондитерські вироби,
- гриби,
- сало,
- тугоплавкі жири (наприклад, баранячий, свинячий),
- жувальна гумка,
- смажена картопля.
Меню дієти при дискінезії жовчних шляхів
У багатьох пацієнтів на початковому етапі схуднення виникають труднощі, пов’язані із складанням щоденного раціону. Щоб вникнути в суть принципів здорового харчування, лікарі пропонують дотримуватися певного меню.
Понеділок
- Сніданок: яйце, зварене круто (без жовтка) + каша, зварена на воді з додаванням 50 мл нежирного молока + шматочок сиру.
- Другий сніданок: мандарин.
- Обід: вегетаріанський суп + горохове пюре + стейк з червоної риби, приготована в пароварці + фруктовий салат.
- Полуденок: склянка кефіру + 20 гр мармеладу.
- Вечеря: відварна курка + гречана вермішель.
- Перекус перед сном: зелений чай + цільнозерновий хлібець.
Вівторок
- Сніданок: яєчний омлет, посипаний сиром + шматочок висівкового хліба + шматочок темного шоколаду.
- Другий сніданок: склянка в’язкого киселя.
- Обід: овочеве рагу, приготоване з кабачків + м’ясні фрикадельки + кефірно-сирний соус.
- Полуденок: склянка натурального йогурту.
- Вечеря: фунчоза + терта морква, заправлена чайною ложкою оливкової/лляної олії.
- Перекус перед сном: будь-овоч.
Середа
- Сніданок: прісна корж, змащений нежирним сирним сиром + підсолоджений чай.
- Другий сніданок: зелене яблуко.
- Обід: булгур + тушкована на воді стручкова квасоля + хлібець.
- Полуденок: запіканка з сиру.
- Вечеря: відварне м’ясо.
- Перекус перед сном: солодкі ягоди (полуниця, суниця).
Четвер
- Сніданок: мюслі, политі натуральним йогуртом + чайна ложка меду + стакан підсолодженої кисляку.
- Другий сніданок: мармелад + несолодкий чай.
- Обід: пюре з сочевиці + свіжа зелень (цибулю, трави).
- Полуденок: цільнозернові хлібці + кисіль.
- Вечеря: локшина рамен + равіолі з сиром.
- Перекус перед сном: склянка ряжанки.
П’ятниця
- Сніданок: варене фунчоза + грінки, приготовані без масла + столова ложка кленового сиропу.
- Другий сніданок: скибочка кавуна.
- Обід: вегетаріанський суп + яєчна локшина.
- Полуденок: солодкий чай + житній сухар.
- Обід: вареники з вишнею + вершково-кефірний соус.
- Перекус перед сном: шматочок темного шоколаду.
П’ятниця
Один із днів тижня лікарі рекомендують присвятити разгрузу, який передбачає відмову від високоуглеводной їжі. Нехай таким днем стане п’ятниця.
- Сніданок: батончик мюслі + склянку ряжанки.
- Другий сніданок: яйце,з варене всмятку.
- Обід: вегетаріанський суп + половина вареної індичої грудки.
- Полуденок: склянка чистої води.
- Вечеря: стейк з риби + приготована на пару стручкова квасоля.
- Перекус перед сном: стакан знежиреного ряжанки.
Субота
- Сніданок: варене фунчоза + будь-яке м’ясо, приготоване на грилі без додавання рослинного масла.
- Другий сніданок: апельсин.
- Обід: вегетаріанський суп + овочевий салат, заправлений бальзамічним оцтом.
- Полуденок: солодкий чай.
- Вечеря: білковий омлет + сирники, смажені без олії на сковороді з тефлоновим покриттям.
- Перекус перед сном: 50 гр нежирного сиру.
Неділя
- Сніданок: сирники + 3 будь-яких фрукта.
- Другий сніданок: склянка знежиреного йогурту з додаванням клітковини.
- Обід: хумус + куряча грудка + грінки з арахісової пастою.
- Підвечірок: салат, заправлений соєвим соусом.
- Вечеря: омлет + 20 гр мармеладу.
- Перекус перед сном: склянка ряжанки.
Важливо! Для багатьох людей психологічно складно відмовитися від улюблених шкідливих продуктів. Дієтологи дозволяють раз в 10 днів вживати в їжу улюблені ласощі на сніданок.
Дотримуючись систему дієтичного харчування при ДЖШ, пацієнти втрачають від 1,5 до 3 кг ваги в місяць.