Зміст:
- симптоми отруєння
- правила поведінки при побутовому отруєння
- як вести себе в перші години
- в перші дні
- що їсти, якщо є апетит
- правила харчування при отруєнні
- список дозволених продуктів
- список заборонених продуктів
- як уникнути отруєння
- старовинний народний рецепт
Харчове отруєння — це захворювання, яке викликане вживанням неякісної їжі і різних хімікалій.
Побутове отруєння можливо і у дітей, і у дорослих.
Харчове отруєння може сприяти:
- погано помиті і прострочені продукти,
- сирі яйця,
- недосмажені риба і м’ясо,
- неякісні кисломолочні продукти і т. д.
Після вживання недоброякісного продукту через 2-5 годин з’являються перші симптоми отруєння.
Вони характеризуються:
- підвищеною температурою тіла (до 37,5-39 С);
- ознобом;
- нудотою;
- багаторазовою блювотою;
- загальною слабістю;
- болями в животі;
- діареєю (стілець більше 10 разів на добу).
При легкій формі отруєння досить «домашніх» заходів; при важкій формі або при отруєннях людей групи ризику необхідно звернутися за допомогою до кваліфікованих фахівців в лікарню.
При побутовому отруєнні необхідно дотримуватися такі нескладні правила:
- Повний спокій – ніщо і ніхто не повинні вас відволікати від процесу одужання, відразу не варто приймати атидиарейные препарати (Лопедиум, Імодіум і т. д. ), все повинно очиститися природним шляхом.
- Вживайте багато рідини (талу воду). З водою вийдуть всі отрути і продукти відторгнення.
- Промийте шлунок — 2-5% слабо-рожевим розчином марганцівки.
- Для виведення отруйних речовин вживайте сорбенти (активоване вугілля, ентеросгель тощо )
- Для відновлення балансу ШКТ, порадившись з лікарем, вживайте пробіотики: біфідумбактерин форте, аципол, ентерол, біфілонг, бактистатин, субалін, колібактерин, лінекс і т. д.
- Ферментні препарати (фестал, мезим форте, панзинорм та ін) сприяють поліпшенню травлення.
Рекомендації по дієті після отруєння
В перші години після отруєння проведіть фітотерапію:
- візьміть в однаковій пропорції квіти ромашки та звіробою, листя м’яти;
- заваріть в півлітра води 1 ст. л. суміші трав, настоюйте 5-10 хв.;
- пийте невеликими ковтками кожні сім – дванадцять хвилин.
Як вести себе в перші дні після отруєнь перші дні
- У перший день після отруєння краще нічого не їсти, а тільки пити заварену траву — по 1 склянці щогодини. Якщо є необхідність в їжі, то можна з’їсти сухар або шматочок вчорашнього хліба.
- На другий день можна випити неміцний чай з лимоном бажано без підсолоджувачів. Вітамін С, який міститься в лимоні, дуже необхідний ослабленому організму в такий період.
- Після 2 розвантажувальних днів можна ввести в свій раціон, зварений на воді рис або рисовий відвар, вживати продукти, що містять біфідобактерії. Саме так схудла Келлі Осборн, їла пісні каші, овочі і кисломолочні продукти.
Якщо у вас з’явиться апетит, необхідно дотримуватися щадної дієти:
- кількість їжі має бути мінімальним;
- вживати в їжу бажано рідкі або напіврідкі легкозасвоювані страви;
- пити багато рідини; відмовитися від продуктів, які сприяють бродінню в кишечнику (фрукти, деякі овочі і т. д. ).
Така дієта дозволить знизити навантаження на шлунково-кишковий тракт і призведе до норми його функціонування.
Якщо у вас відсутній апетит, то краще не виснажувати себе їжею, а поголодувати, при цьому вживати достатню кількість рідини (профілактика зневоднення організму). Наступні правила допоможуть вам швидше відновиться, вони дуже схожі на приписи дієти Артура Агатстона.
Правила харчування при отруєнні:
- дієта триває три дні — це час сприяє поліпшенню травлення;
- щоб уникнути подразнення слизової оболонки шлунково-кишкового тракту, страви слід вживати в теплому вигляді;
- вживати страви в рідкому або пюреподібному стані;
- продукти повинні бути приготовані на пару або добре проварені;
- вживати їжу дрібно — 5-6 разів на день маленькими порціями;
- пити достатню кількість рідини (особливо трав’яних настоїв з ромашки та інших трав)
Під час дієти після отруєння слід дотримуватися такого раціону:
- відвар шипшини,
- овочеві соки (особливо буряковий),
- терта морква,
- круп’яні відвари (рисовий),
- міцний чай,
- слабкі м’ясні бульйони (на курці або телятини),
- відварне протерте м’ясо нежирних сортів, компоти з сухофруктів, печені яблука, сухарі.
Дуже корисні в цей період рідкі страви (суп, борщ) з різними крупами, квашеною капустою, а також горохове пюре.
Протягом тижня після отруєння варто виключити наступні продукти:
- жирне м’ясо і рибу,
- ковбасу,
- консерви і копченості;
- важкі каші: пшоняна, ячну і перлову;
- молоко,
- кава і какао,
- солодощі,
- фрукти,
- алкоголь;
- смажену, гостру і жирну їжу.
Слід стежити за своїм самопочуття. До колишнього харчування можна повертатися поступово, через тиждень.
На майбутнє — уважно слідкуйте за своїм харчуванням і гігієною, так як часто причиною отруєння є не дотримання правил гігієни.
І після отруєння відрегулюйте свою харчову поведінку і перегляньте своє ставлення до шкідливих продуктів.
Запам’ятайте прості правила:
- Перед кожним приготуванням та вживанням їжі мийте руки.
- Не вживайте їжу в сирому вигляді (яйця, рибу, м’ясо), готуйте продукти до повного підсмажування.
- Ретельно мийте овочі та фрукти.
- Ретельно мийте посуд.
- Не вживайте в їжу ферментовані і каламутні консерви. Не економте на своєму здоров’ї.
Старовинний народний метод при харчовому отруєнні
- Зварити у великій кількості води повний стакан рису (без солі). Дуже важливо простежити, щоб не википіла рідина(нам потрібна ця крохмальна вода).
- Процідити рис через сито, остудити відвар і випити 125 мл.
- Тільки через годину можна з’їсти трохи відвареного рису з чорним хлібом. Це сприяє відновленню функцій організму.
- Потім необхідно відпочити.
- Увечері допити рисовий відвар і з’їсти рисову кашу з хлібом.
Робіть правильні висновки. Постійно стежте за своїм здоров’ям. Після того як повністю одужаєте, можете сидіти на будь-яких дієти зі збалансованим раціоном. Наприклад, німецька дієта є зразком по збалансованості.