Дієта після харчового отруєння: пісні бульйони і трав’яний чай

Зміст:

Харчове отруєння — це захворювання, яке викликане вживанням неякісної їжі і різних хімікалій.
Побутове отруєння можливо і у дітей, і у дорослих.

Харчове отруєння може сприяти:

  • погано помиті і прострочені продукти,
  • сирі яйця,
  • недосмажені риба і м’ясо,
  • неякісні кисломолочні продукти і т. д.

Після вживання недоброякісного продукту через 2-5 годин з’являються перші симптоми отруєння.

Вони характеризуються:

  • підвищеною температурою тіла (до 37,5-39 С);
  • ознобом;
  • нудотою;
  • багаторазовою блювотою;
  • загальною слабістю;
  • болями в животі;
  • діареєю (стілець більше 10 разів на добу).

При легкій формі отруєння досить «домашніх» заходів; при важкій формі або при отруєннях людей групи ризику необхідно звернутися за допомогою до кваліфікованих фахівців в лікарню.

При побутовому отруєнні необхідно дотримуватися такі нескладні правила:

  • Повний спокій – ніщо і ніхто не повинні вас відволікати від процесу одужання, відразу не варто приймати атидиарейные препарати (Лопедиум, Імодіум і т. д. ), все повинно очиститися природним шляхом.
  • Вживайте багато рідини (талу воду). З водою вийдуть всі отрути і продукти відторгнення.
  • Промийте шлунок — 2-5% слабо-рожевим розчином марганцівки.
  • Для виведення отруйних речовин вживайте сорбенти (активоване вугілля, ентеросгель тощо )
  • Для відновлення балансу ШКТ, порадившись з лікарем, вживайте пробіотики: біфідумбактерин форте, аципол, ентерол, біфілонг, бактистатин, субалін, колібактерин, лінекс і т. д.
  • Ферментні препарати (фестал, мезим форте, панзинорм та ін) сприяють поліпшенню травлення.

Рекомендації по дієті після отруєння

В перші години після отруєння проведіть фітотерапію:

  • візьміть в однаковій пропорції квіти ромашки та звіробою, листя м’яти;
  • заваріть в півлітра води 1 ст. л. суміші трав, настоюйте 5-10 хв.;
  • пийте невеликими ковтками кожні сім – дванадцять хвилин.

Як вести себе в перші дні після отруєнь перші дні

  • У перший день після отруєння краще нічого не їсти, а тільки пити заварену траву — по 1 склянці щогодини. Якщо є необхідність в їжі, то можна з’їсти сухар або шматочок вчорашнього хліба.
  • На другий день можна випити неміцний чай з лимоном бажано без підсолоджувачів. Вітамін С, який міститься в лимоні, дуже необхідний ослабленому організму в такий період.
  • Після 2 розвантажувальних днів можна ввести в свій раціон, зварений на воді рис або рисовий відвар, вживати продукти, що містять біфідобактерії. Саме так схудла Келлі Осборн, їла пісні каші, овочі і кисломолочні продукти.

Якщо у вас з’явиться апетит, необхідно дотримуватися щадної дієти:

  • кількість їжі має бути мінімальним;
  • вживати в їжу бажано рідкі або напіврідкі легкозасвоювані страви;
  • пити багато рідини; відмовитися від продуктів, які сприяють бродінню в кишечнику (фрукти, деякі овочі і т. д. ).

Така дієта дозволить знизити навантаження на шлунково-кишковий тракт і призведе до норми його функціонування.

Якщо у вас відсутній апетит, то краще не виснажувати себе їжею, а поголодувати, при цьому вживати достатню кількість рідини (профілактика зневоднення організму). Наступні правила допоможуть вам швидше відновиться, вони дуже схожі на приписи дієти Артура Агатстона.

Правила харчування при отруєнні:

  • дієта триває три дні — це час сприяє поліпшенню травлення;
  • щоб уникнути подразнення слизової оболонки шлунково-кишкового тракту, страви слід вживати в теплому вигляді;
  • вживати страви в рідкому або пюреподібному стані;
  • продукти повинні бути приготовані на пару або добре проварені;
  • вживати їжу дрібно — 5-6 разів на день маленькими порціями;
  • пити достатню кількість рідини (особливо трав’яних настоїв з ромашки та інших трав)

Під час дієти після отруєння слід дотримуватися такого раціону:

  • відвар шипшини,
  • овочеві соки (особливо буряковий),
  • терта морква,
  • круп’яні відвари (рисовий),
  • міцний чай,
  • слабкі м’ясні бульйони (на курці або телятини),
  • відварне протерте м’ясо нежирних сортів, компоти з сухофруктів, печені яблука, сухарі.

Дуже корисні в цей період рідкі страви (суп, борщ) з різними крупами, квашеною капустою, а також горохове пюре.

Протягом тижня після отруєння варто виключити наступні продукти:

  • жирне м’ясо і рибу,
  • ковбасу,
  • консерви і копченості;
  • важкі каші: пшоняна, ячну і перлову;
  • молоко,
  • кава і какао,
  • солодощі,
  • фрукти,
  • алкоголь;
  • смажену, гостру і жирну їжу.

Слід стежити за своїм самопочуття. До колишнього харчування можна повертатися поступово, через тиждень.

На майбутнє — уважно слідкуйте за своїм харчуванням і гігієною, так як часто причиною отруєння є не дотримання правил гігієни.

І після отруєння відрегулюйте свою харчову поведінку і перегляньте своє ставлення до шкідливих продуктів.

Запам’ятайте прості правила:

  • Перед кожним приготуванням та вживанням їжі мийте руки.
  • Не вживайте їжу в сирому вигляді (яйця, рибу, м’ясо), готуйте продукти до повного підсмажування.
  • Ретельно мийте овочі та фрукти.
  • Ретельно мийте посуд.
  • Не вживайте в їжу ферментовані і каламутні консерви. Не економте на своєму здоров’ї.

Старовинний народний метод при харчовому отруєнні

  • Зварити у великій кількості води повний стакан рису (без солі). Дуже важливо простежити, щоб не википіла рідина(нам потрібна ця крохмальна вода).
  • Процідити рис через сито, остудити відвар і випити 125 мл.
  • Тільки через годину можна з’їсти трохи відвареного рису з чорним хлібом. Це сприяє відновленню функцій організму.
  • Потім необхідно відпочити.
  • Увечері допити рисовий відвар і з’їсти рисову кашу з хлібом.

Робіть правильні висновки. Постійно стежте за своїм здоров’ям. Після того як повністю одужаєте, можете сидіти на будь-яких дієти зі збалансованим раціоном. Наприклад, німецька дієта є зразком по збалансованості.

Leave a Comment