Зміст:
- Позбавляємося від пригорілого жиру
- Оцет і харчова сода
- Метод із застосуванням клею
- Як боротися з іржею?
- Чищення посуду з алюмінію
Приготований плов або м’ясо на багатті відрізняються особливим неповторним смаком, але після такого готування посуд часто покривається шаром чорного нагару. Відмити алюмінієвий казан від кіптяви і прибрати сліди іржі з чавуну можна кількома простими способами за допомогою підручних засобів і побутової хімії.
Позбавляємося від пригорілого жиру
Щоб повністю очистити чавунний казан і не зіпсувати його противопригарное покриття, скористайтеся одним з перевірених методів, які виручили вже не одну господиню.
Підготуйте:
- воду;
- кальциновану соду;
- силікатна або канцелярський клей;
- сіль і харчову соду.
Як відмити чавунний казан від жиру і масла, витративши на це мінімальну кількість сил і часу? Дотримуйтеся покрокової інструкції, і це не складе великої праці.
- Наповніть пригоріла ємність водою і розчиніть в ній по 200 г харчової соди і солі.
- Поставте на плиту, увімкніть вогонь і кип’ятіть на повільному полум’ї близько 2 годин.
- Вимкніть, почекайте, поки вода охолоне. Злийте рідину, почистіть чавун миючим засобом за допомогою жорсткої щітки і вимийте гарячою водою.
Висушіть м’яким рушником. З’єднайте половину 1 ч. л. курячого білка з такою ж кількістю рослинного масла. Змастіть внутрішні стінки казана і прожарити його 30 хвилин в духовці. Остудіть і протріть стінки посуду папірцем серветкою.
Рада
Масло допоможе відновити противопригарный шар і запобіжить появу іржі. Після такої процедури казан не можна мити миючими засобами, щоб не пошкодити покриття. Приготувавши їжу, перекладіть її в інший посуд, залийте чавунний казан гарячою водою і вимийте його м’якою губкою.
Під час прожарювання відкрийте вікно або увімкніть витяжку, щоб позбутися від диму, поява якого неминуче при використанні цього способу.
Оцет і харчова сода
Коли їжа в казанку пригоріла, не залишайте його чистку на потім. Перекладіть їду в іншу ємність, вимийте казан і поставте на вогонь. Насипте всередину 3 великі ложки крупної солі, залийте її оцтом так, щоб дно казана було повністю покрито рідиною, і прокип’ятіть суміш на сильному полум’я 5 хвилин. Після додайте половину склянки харчової соди, ретельно розмішайте і зменшіть вогонь до мінімуму. Потім на плиті на 10 – 15 хвилин. Як тільки оцет майже википить, зніміть казан з вогню, злегка остудіть і вимийте посуд за допомогою води і щітки. Пригорілий жир швидко відійде від стінок, і казан стане чистим.
Метод із застосуванням клею
Якщо від багаття чавун покрився плямами сажі, їх можна швидко прибрати, приготувати спеціальний розчин.
Щоб відмити пригорілий казан, вам знадобиться велика каструля. Налийте в неї 10 л води, всипте 250 г кальцинованої соди, 100 мл силікатної або канцелярського клею. Ретельно розмішайте і занурте в рідину казан так, щоб той був повністю покритий водою. Поставте на вогонь і тушкуйте каструлю на плиті кілька годин. За цей час чорнота на стінках посуду посвітлішає, а шар нагару стане м’яким. Коли вода охолоне, дістаньте чавунний казан і видаліть сліди кіптяви щіткою і ганчіркою.
Вимийте посуд миючим засобом, повністю висохне, і ви побачите, якою вона стала чистою і блискучою.
Рада
Якщо в поході казанок сильно пригорів, не обов’язково везти його в такому вигляді додому. Очистіть його від нагару в польових умовах. Насипте на мочалку річкового піску, налийте на дно посуду трохи води і ретельно потріть забруднення. Свіжа кіптява зникне без сліду, і вам залишиться вимити чавунний казан водою.
Як боротися з іржею?
Коли на чавуні з’являються плями іржі, допоможе звичайна вода і оцет. Змішайте їх в однаковій пропорції і залийте цією рідиною посуд на півгодини. Дістаньте казан і висушіть. Після змішайте по 1 ст. л. солі, рослинної олії і ретельно почистіть цією сумішшю чавун, використовуючи жорстку сторону губки для посуду. Сліди, що з’явилися недавно, добре піддаються видаленню цим способом.
Відмити чавунний казан від іржі можна соком картоплі. Розріжте бульба наполовину, змастіть свіжим зрізом руді відмітини і приберіть їх залишки серветкою.
Застарілих плям потрібно більш сильний засіб. Спробуйте скористатися розпилювачем для чищення духовок Easy Off.
- Обробіть їм поверхня казана, поставте ємність в поліетиленовий мішок і зав’яжіть.
- Через годину дістаньте, очистіть сліди іржі ганчіркою і промийте казан проточною водою.
Цей метод рятує не тільки від іржі, але і від нагару, який починає зніматися звичайною губкою.
Рада
Не забувайте при використанні хімічних засобів захищати руки гумовими рукавичками і працювати в добре провітрюваній кімнаті.
Щоб запобігти виникнення іржі, посуд із чавуну потрібно правильно зберігати. Протирайте її рушником відразу після миття та залишайте в сухому місці. Під час зберігання не закривайте кришкою. Саме це — основна причина появи іржі.
Чищення посуду з алюмінію
Відмити алюмінієвий казан від нагару і кіптяви нескладно, так як його поверхню спокійно витримує обробку жорсткою щіткою з металу. Не забувайте, що алюміній не можна прожарювати. Від цього він остаточно зіпсується. Є інші методи, здатні повернути посуді ідеальний стан.
Використовуйте господарське мило. Воно ефективно розм’якшує та усуває найскладніші забруднення від жиру.
- Візьміть брусок мила, потріть його на тертці. Розчиніть стружку у відрі з водою, додайте до неї 100 мл клею ПВА.
- Влийте рідину в широку ємність, покладіть туди алюмінієвий казан і кип’ятіть на вогні не менше 2 годин.
- Остудіть воду, вийміть посуд і почистіть її мочалкою.
Розм’якшені нагар і кіптява будуть добре відходити пластами. Цим способом легко привести в порядок казан після численних страв на природі.
Відмити плями підгорілого жиру і сажі з казана можна більш простим способом. Візьміть великий глибокий таз, наповніть його дуже гарячою водою і розчиніть в ній 2-3 ложки чистячого порошку. Додайте 2 ложки універсального «Доместоса» і замочіть алюмінієвий казан в розчині на 12 годин. Потім дістаньте, потріть нагар і сажу щіткою. Вони моментально відійдуть від стінок зовні і всередині. В кінці обов’язково промийте посуд чистою водою і висушіть.
Алюмінієві та чавунні казани — вірні помічники багатьох господинь. При дбайливому використанні і правильному чищенню вони прослужать довгі роки, радуючи домочадців красивим блискучим виглядом і смачною ароматною їжею.