Зміст:
- Найперший і найпростіший крок
- Якщо нагрівання все ж бути
- А як же спеціальні порошкові засоби?
- Більш складні способи видалення пригару
Всі ми знаємо, як це буває: поставив каструлю на плиту, зайшов в інтернет… Батюшки, а вода-то вже зовсім википіла! І добре, якщо в каструлі була картопля або яйця, але що робити, якщо вам належить очистити пригоріле варення? А якщо воно ще й витекло на плиту, то ми вам співчуваємо в двійні. І посуд, і техніку від шару пригорілого цукру очистити непросто, але не викидати ж їх! Так що запасіться терпінням і спробуйте використовувати такі хитрощі, щоб спростити собі завдання.
Найперший і найпростіший крок
Нижче у статті ви знайдете більш креативні способи очистити дно каструлі, здатні здивувати і підбором засобів, та спосіб їх застосування. Але поки що ми радимо почати з самого простого: каструлю залити водою. Звичайно, коли пригоріла товстим шаром варення на дні за кольором нагадує скоріше нафту або смолу, то цього кроку буде недостатньо, але для видалення тонкого пригара 6-8 годин у воді вже зроблять свою справу. Зрештою, це цукор, а якщо довго тримати льодяник у воді, то він рано чи пізно розчиниться.
Якщо 6 годин для порятунку каструлі – недозволена розкіш, можна скористатися кількома способами удосконалення і посилення мощі методу.
- Будь-який з типів посуду допоможе почистити сіль. Її слабкий або помірний розчин можна застосовувати як для каструль з нержавіючої сталі або алюмінію, так і для емальованого посуду. Тільки врахуйте, що відмокати пригар все одно буде 3-4 години.
- Ще більш ефективним буде застосування лимонної кислоти. Під її впливом пригоріла варення швидше розм’якне і почне відходити від дна і стінок посуду.
- Також можна використовувати розчин оцту, адже дана речовина славиться широким спектром застосування, коли справа стосується чищення і видалення різного типу бруду.
Рада
Якщо ви просто заливаєте каструлю водою кімнатної температури з додаванням цих коштів, то хвилюватися про те, що ви можете зіпсувати посуд, немає сенсу. До тих пір, поки ви не нагріваєте воду і не використовуєте абразивні миючі засоби, побоюватися нічого.
По закінченні декількох годин пригоріла варення розмокне, і ви без особливих зусиль зможете очистити його порошками для чищення, металевої, але краще ‒ просто звичайною губкою.
Якщо нагрівання все ж бути
Одна з найбільш дієвих схем – «виварити» пригар, заливши її окропом чи деякий час покипятив його на плиті. Процес розм’якшення в цьому випадку проходить швидше, ось тільки якщо для алюмінієвої каструльки або тазика з нержавійки це цілком безпечно, емальований посуд може відреагувати на різкий перепад температури тріщинами на емалі і її швидкої псуванням. Ось чому нагрівати емальовану ю радять поступово, затока теплу воду і довівши її до кипіння на плиті.
Чи можна підсилити і цей процес? Цілком! Розчин солі, соди або лимонної кислоти замість простої води дозволить очистити пригоріла варення від каструлі трохи швидше. Тільки врахуйте, що від соди алюміній може покритися темними плямами, а довгий контакт з сіллю також шкодить такого типу посуду. Для нержавійки та емалі деякі навіть готують гримучу суміш з соди, солі та лимонної кислоти: так у пригорілого варення на дні каструлі вже точно не залишиться жодних шансів!
До речі
Іноді при вываривании нагару на плиті в домашніх умовах у воду додають цибулину, розрізану навпіл. Кажуть, що ефект часом навіть краще, ніж від застосування спеціальних засобів.
А ось що стосується нагрівання оцту – це питання спірне. Багато виварюють в оцті речі для білизни або намагаються очистити за допомогою киплячого розчину металевий посуд, але ми хочемо нагадати, що при нагріванні оцет починає виділяти у повітря шкідливі речовини, що може позначитися на вашому самопочутті. Будьте обережніше, а вибравши кип’ятіння з розчином оцту, хоча б добре провітріть приміщення і не перебуваєте в ньому ті 10-20 хвилин, поки пригар буде «вывариваться».
А як же спеціальні порошкові засоби?
Насправді при дуже сильно пригоревшем варення покупні порошкові засоби вам не допоможуть: без розмочування або виварювання нагару ви витратите масу часу і фізичних зусиль, а результат вас все одно навряд чи порадує.
Але якщо ви попередньо хоча б трохи размягчили нагар, то очистити його можна буде хоч спеціальним порошком, хоч металевої губкою, хоч звичайною сіллю або содою.
Але подумайте заздалегідь про цілісність посуду.
- Емальована каструля може погано перенести вплив абразивних частинок, і при готуванні шкідливі метали через глибокі подряпини будуть потрапляти в їжу. А адже саме від цього емаль і покликана захищати!
- З пошкодженням захисного шару алюмінієвої посуду при подальшому її використанні метал також буде проникати в їжу, хоча якщо ви використовуєте старий алюмінієвий таз, то захисного покриття на ньому, швидше за все, вже давно немає. Тут все залежить від ступеня вашої стурбованості здоров’ям.
- Каструлі і миски з нержавіючої сталі до такої механічної чистки цілком стійкі. Абразив може хіба що трохи нашкодити дзеркального блиску, а в іншому тільки допоможе вам швидко почистити посуд.
Рада
Якщо ви робили джем в мультиварці і не розрахували режим, врахуйте, що більшість ємностей даної техніки має антипригарним покриттям, і ні в якому разі не намагайтеся очистити миску металевої губкою або, й того гірше, зіскоблити нагар ножем. Варення саме відстане від дна, якщо залити миску водою, та захисне покриття не пошкоджено.
Більш складні способи видалення пригару
Невідомо, яким чином до цього взагалі додумалися, але очищати каструлі також рекомендують за допомогою таких екзотичних речовин, як силікатний клей або відбілювач! Попереджаємо заздалегідь: вони навряд чи значно ефективніше способів, про які ми вже розповіли, але якщо у вас прокинулася тяга до експериментів, то можете дати шанс і їм.
- Сильний пригар рекомендують видаляти за допомогою «виварювання» пригорілого варення у воді з додаванням 2-3 ложок соди і невеликої кількості силікатного клею.
- Також можна натерти дно і стінки посуду сумішшю стружки господарського мила і клею ПВА і залишити на кілька годин для впливу.
- Якщо нагар ви очистили, але темні сліди від нього оттираться не хочуть, деякі господині рекомендують прокип’ятити каструлю або таз з розчином «Білизни», але ми, як і у випадку з оцтом, не радимо цього робити із-за шкідливих випаровувань, якими наповниться повітря.
Рада
Чим швидше ви почнете позбавлятися від пригару, тим менше зусиль і часу на це піде. Якщо дати кірці повністю засохнути і затвердіти, то «виварювати» нагар на плиті доведеться не раз, а відмочувати каструлю потрібно буде цілодобово!
Впевнені, очистити улюблену каструлю від пригорілого варення цілком реально, і тепер у вас в арсеналі є всі дієві способи боротьби з таким нагаром.