Практика показує, що, незважаючи на доступність комбайнів, блендерів та інших пристосувань для подрібнення продуктів, багато господинь і сьогодні продовжують використовувати звичайну тертку. Аксесуари дійсно дуже зручні, якщо б не одне «але».
У процесі готування не хочеться витрачати час на те, щоб чистити пристрій, а після того як все готово, доводиться витрачати чимало часу на видалення підсохлого бруду. Багато хто намагаються відразу ж замочити виріб в теплій воді, щоб потім легше було відмити поверхню, але від забивання маленьких тріщинок це не рятує. Вже через кілька тижнів матеріал від цього починає темніти, аксесуар вже не так якісно справляється зі своїми завданнями.
Рекомендації по обробці терки відразу після використання
В ідеалі обробку інструменту потрібно проводити за спеціальною схемою, відразу ж, як з’явиться вільний час. Маніпуляція складається з наступних етапів:
- Спочатку готуємо все необхідне: лимон або бульби сирої картоплі, рідина для миття посуду, непотрібна зубна щітка, нейлонова щітка.
- Потрібно потримати тертку пару хвилин в ємності з розчином теплої води і засоби для миття посуду.
- Виймаємо терку з усіх боків протираємо зрізом картоплі або лимона.
Порада: Якщо перед використанням терки змастити її поверхня незначною кількістю вершкового масла, то шматочки їжі не будуть засихати на металі, і навіть через годину відмиються без всяких труднощів.
- Змочуємо нейлоновою щіткою і капаємо кілька крапель засобу для миття посуду. Таким інструментом потрібно помити виріб з усіх боків, працюючи виключно по ходу розташування отворів.
- Якщо шматочки їжі все ж десь застрягли, вичищаємо їх за допомогою вологої зубної щітки.
- Ретельно споліскують виріб, промокаємо і виставляємо сушитися. Прибирати пристрій в шафу можна тільки після того, як він повністю висохне.
Підхід досить клопіткий, але ефективний. При його застосуванні поверхню тертя буде протягом тривалого часу залишатися не тільки привабливою, але і функціональною. А їжа не придбає непотрібні нотки і аромати, які перейшли від оброблених продуктів.
Як відмити тертку від засохлих часток?
Якщо всі терміни вийшли і шматочки продуктів намертво обліпили тертку, не потрібно терти її металевою губкою, ножем або іншими сумнівними предметами. Краще використовувати один дуже простий підхід, який допоможе швидко відновити та оновити навіть дрібну різьблення.
Враховуючи специфіку методу, його можна використовувати тільки для терок з металу без будь-яких вставок.
- Нам знадобляться: брудна терка, глибока тарілка і мікрохвильова піч. Додатково готуємо миючий засіб і м’яку губку.
- У тарілку наливаємо воду, тертку кладемо на тарілку так, щоб найбільш забруднені поверхні розташувалися вгорі і внизу.
- Ставимо всю цю конструкцію в мікрохвильовку і запускаємо не менш, ніж на чверть години. Не потрібно боятися, що виріб розплавиться, апарату просто не вистачить для цього потужності.
- Після того, як час вийде, витягаємо виріб. Його залишається тільки помити під проточною водою з використанням м’якого миючого засобу і губки.
- При необхідності повторюємо процедуру до тих пір, поки з поверхні пристосування не зійде вся грязь.
Звичайно, зловживати останнім методом не варто. Високі температури, та ще й у поєднанні з вологою можуть негативно позначитися на якості металу, прискорити процес його розкладання або появи корозії. Краще регулярно чистити виріб, правильно сушити і зберігати. До речі, в посудомийній машині терки не проходять потрібну обробку, краще займатися чищенням вручну.