Про вітаміни можна писати книги — цілі багатотомні видання, оскільки для розвитку теми є тривала історія, колосальна кількість препаратів, що існували у минулому і існують на ринку сьогодні, добре розроблена потужна реклама, яка завжди приносить доходи, навіть якщо писати про шкоду вітамінів, а не тільки про їх користь.
Вже майже століття ми живемо в Вітамінну Епоху, і кінця цієї епохи поки що не передбачається, незважаючи на прогрес науки і медицини.
Пустушка світового рівня
Прийом вітамінів є даниною моді, яка була введена вищим суспільством Європи перед Другою світовою війною завдяки стрімкому розвитку органічної хімії і відкриття різних вітамінів. У той час вітамінні препарати були дуже дорогими, тому їх вживання могли дозволити собі тільки дуже багаті люди з європейських країн і США. Сьогодні вітаміни — це комерційно вигідний товар з величезним асортиментом складу і цін, популярність якого практично не змінюється вже півстоліття, незважаючи на ряд багаторічних серйозних досліджень, які показали неефективність мультивітамінів. Іншими словами, комплексні вітаміни — це пустишка світового рівня.
Однак на зміну одним чуток і міфів приходять інші, вибіркові наукові факти перемішуються з вигаданими псевдонауковими фактами, і люди продовжують вірити в те, у що, по ідеї, вірити в Еру Інформації вже не мають. Але продаж вітамінів — це хліб дуже багатьох людей. І поки є попит-буде пропозиція.
Одна псевдотеорія свідчить, що їжа сучасної людини бідна вітамінами і мінералами (але при цьому чомусь постійно замовчується, що багато готовіе продукти збагачені (фортифицированы) вітамінами і мінералами), а значить, необхідно в постійному режимі приймати вітаміни додатково.
Інша псевдотеорія підтримує продаж та прийом «натуральних» вітамінів, створених за якийсь там квазі-нео-суперкосмической нової технології, якій немає рівних у всьому світі. Кожна компанія пропонує свою чудо-суміш вітамінів.
Запам’ятайте: на сучасному фармацевтичному ринку немає натуральних вітамінів — всі без винятку препарати містять тільки активні частини вітамінів або їх аналоги, отримані синтетичним шляхом. Натуральні вітаміни містяться тільки в продуктах харчування. Навіть якщо висушити яблуко, потім його обробити хімічно, щоб отримати «натуральний» вітамін, натуральності в речовині вже не залишиться. Краще в такому випадку з’їсти свіже яблуко — без всякої термічної і хімічної обробки, не у вигляді порошку або желе, а з соковитою кисло-солодкою м’якоттю. І навіть натуральна сировина — якісь там плоди і ягоди, вирощені в диких джунглях Африки з добривами з посліду чи не райських птахів, очищені, висушені, вичавлені, перетерті, оброблені і т. д. — не дозволить отримати такі натуральні вітаміни, якими вони зустрічаються в природі.
Мало хто про це знає, але, за даними авторитетних досліджень, більшість мультивітамінних комплексів організмом не засвоюється. До того ж ці комплекси містять у своєму складі ті вітаміни і мінерали, які за своєю дією є антагоністами, тобто пригнічують ефективність один одного. При дії слини і шлункового соку, а також прийнятої рідини суміші інгредієнтів таких комплексних таблеток і капсул утворюють нерозчинні солі, які виводяться з організму разом з іншими шлаками.
Вагітність і прийом вітамінів
Ви запитаєте, яке ж ставлення сучасного акушерства до вітамінних комплексів? Можна і чи потрібно їх приймати вагітним жінкам? Ретельний аналіз багатьох публікацій, даних давніх і нових досліджень кардинально змінив точку зору багатьох лікарів на цілий ряд вітамінів і мінеральних продуктів.
У минулому більшість клінічних досліджень проводилося в країнах третього світу, де від жінок не вимагалося згоду на участь в експериментах. При цьому не враховувалося, що багато жінок страждали недоїданням і часто навіть голодували, соціально-економічні умови життя і рівень освіти були дуже низькими, професійна медична допомога практично відсутня. Тому рекомендовані добові дози вітамінів і мінералів були завищені і не брали в розрахунок раціон харчування жінок.
Проблема ряду сучасних досліджень, як і раніше полягає в тому, що не враховується кількість поглинених жінкою зі звичайною їжею вітамінів і мінералів, так як раціон у кожної жінки індивідуальний. Природно, засвоєння вітамінних комплексів теж буде різним, залежать не тільки від технології їх виготовлення і складу, але і від індивідуальної спроможності організму жінки їх засвоїти.
Жодне з проведених клінічних досліджень не представив переконливих доказів користі прийому мультивітамінних комплексів вагітними жінками, як і не підтвердило їх повну безпеку для плода. Навпаки, укладення звучать приблизно так: прийом вітамінних комплексів нічого не покращує, нічого не знижує і нічого не підвищує, тобто фактично марний, хоча ризик негативного впливу на розвивається ембріон зберігається.
Сучасні акушери не рекомендують вагітним жінкам приймати мультивітамінні комплекси на ранніх термінах вагітності (до 12-14 тижнів), а віддавати перевагу тільки фолієвої кислоти та здоровому харчуванню. Мультивітамінні комплекси радять приймати жінкам, які страждають низькою вагою, голодуючим, не мають нормального збалансованого раціону (наприклад вегетарианкам), які перенесли серйозні захворювання з втратою ваги і енергії.
Загальні рекомендації з окремих вітамінів викладені нижче.
Вітамін А відносять до тератогенів, однак тут важливо уточнити: йдеться тільки про синтетичних формах вітаміну А. Бета-каротини є безпечною формою вітаміну А і не викликають вади розвитку у плода. Синтетичні ж форми вітаміну А (а їх кілька сотень) внесені у список речовин, які можуть згубно впливати на розвиток плода. Через харчові продукти жінка, що харчується різноманітно і збалансовано, отримує достатню кількість натуральних форм вітаміну А, тому його додатковий прийом не рекомендується.
Вітамін Е виключений з сучасного акушерства із-за безлічі його побічних ефектів, що впливають на розвиток плоду і організм вагітної. Сучасні дієтологи рекомендують добову дозу вітаміну Е, що не перевищує 30 ИЕ, або 15 мг, а така кількість жінка зазвичай отримує зі звичайною їжею.
Вітамін D досі викликає чимало суперечок про те, якою повинна бути його добова доза. Більшість рекомендацій свідчить, що вагітна повинна приймати стільки ж, скільки і небеременная — до 15 мкг, або 600 МО на добу. Досі не існує переконливих даних клінічних досліджень, якою повинна бути мінімальна його доза, достатня для нормального перебігу вагітності та розвитку плода, а в яких випадках потрібно додатковий прийом.
Вітамін В1 звичайна людина в достатній кількості отримує з їжею, особливо з овочами і фруктами, тому додатковий прийом вітаміну вагітній жінці не рекомендується.
Вітамін В6 дуже рідко в організмі буває в дефіциті самостійно — зазвичай його недолік фіксують у випадках недоїдання і голодування, тому йдеться про брак відразу багатьох вітамінів, мінералів і поживних речовин. Додатковий прийом вітаміну В6 рекомендований жінкам з багатоплідною вагітністю. Добова доза в цьому випадку становить 1,9 мг, годуючим матерям — 2 мг на день, хоча в різних країнах рекомендації можуть відрізнятися. Також вітамін В6 в комбінації з доксиламином застосовується для лікування нудоти і блювання вагітних.
Вітамін В9, або фолієва кислота, для прийому вагітними рекомендований. Оптимальна добова доза прийому фолієвої кислоти вагітною жінкою складає 0,4–4 мг — залежно від групи ризику виникнення вад розвитку нервової трубки плода і ряду інших. Це єдиний вітамін, який рекомендований при плануванні зачаття і в перші три місяці вагітності.
Вітамін В12 додатково не потрібен тим жінкам, дієта яких різноманітна і містить м’ясні продукти. Вважається, що протягом всієї вагітності плід споживає близько 50 мг вітаміну В12, в той час як запас цього вітаміну в організмі жінки складає більше 1000 мг. Жінки, які страждають через брак їжі, а також вегани повинні приймати цей вітамін додатково. А при особливому виді анемії — мегалобластичної анемії — потрібні лікувальні дози цього вітаміну, які повинен призначити лікар.
Вітамін С до сьогоднішнього дня є предметів спорів дієтологів і медиків, оскільки немає чітких критеріїв діагностики недостатності вітаміну С у вагітних жінок. А так як не відомо, скільки вітаміну С необхідно для нормального розвитку плоду, усі рекомендовані дози — це теоретично розраховані дози для попередження цинги у новонароджених. Вважається, що вагітній необхідно 85 мг вітаміну С на добу. Але при збалансованому харчуванні вагітна жінка отримує достатньо вітаміну С, тому його додатковий прийом не рекомендується.
Наважуючись на прийом будь-яких вітамінів необхідно розуміти, що в більш високих дозах багато вітаміни використовуються як ліки при ряді захворювань, тому повинні призначатися суворо за показаннями, так як мають побічні ефекти, які можуть негативно позначитися на стані вагітної жінки.
Отже, ми не будемо заперечувати те, що вітаміни важливі для здоров’я матері та майбутньої дитини, але при різноманітному повноцінному харчуванні жінка отримує необхідні дози практично всіх вітамінів і в їх додатковому прийомі найчастіше не потребує.