Дорогі читачі, сьогоднішня наша розмова буде присвячений вельми незвичайній, але дуже цінній рослині амарант.
Напевно багато з вас чули про масло амаранту і його незвичайні властивості.
Але численними корисними та лікувальними властивостями володіє не тільки масло, але і вся рослина.
Батьківщиною амаранту є Америка, де рослина було відомо протягом тисячоліть до приходу на континент іспанців. Місцеві жителі вважали амарант символом безсмертя і називали його «золоте зерно Бога», «пшениця ацтеків», «хліб інків». По широті споживання рослина перевершувало кукурудзу і вживалося не тільки для харчування, але і в різних ритуалах.
Так як в ритуалах крім амаранту використовувалася і людська кров, рослина було заборонено завойовниками і католицькою церквою і практично забуте на його батьківщині. Амарант був завезений у Європу, але заборона на його розповсюдження та вживання під страхом смерті діяв і тут.
Після тривалого забуття більш пильну увагу амаранту стали приділяти всього трохи більше ста років тому, а найбільше поширення рослина отримало тільки в 90-ті роки минулого століття.
Цікаво походження слова амарант. Мара -це богиня смерті, а префікс «А» означає в мові заперечення.
Амарант перекладається буквально як заперечує смерть, або вірніше дарує безсмертя!
Що ж це за рослина така амарант? Як воно виглядає? Де росте? Для чого і як застосовується? Давайте поговоримо про це детальніше.
Рослина амарант. Як виглядає?
Амарант по-латині називається Amaranthus. Інші назви рослини – бархатник, півнячий гребінець, аксамитник, котячий хвіст, подсвекольник. У лісах, тобто дикої середовищі, росте дикий представник амаранту – щириця.
Сортів амаранту існує дуже багато, і всі вони поділяються на три групи: квітково-декоративні, силосні, тобто застосовуються як корм для тварин, та овочеві. Щодо того, які з них володіють корисними та лікувальними властивостями, а які ні, існує багато думок: одні кажуть, що всі сорти культурної амаранту однаково корисні і цілющі, інші кажуть, що ні. На мій погляд, слід вибирати харчові сорти, так як при роботі над декоративними видами перевагу зазвичай віддається красі на шкоду іншим властивостями рослини.
Амарант. Фото
У їжу вживають зерна (насіння) амаранту, з яких роблять крупу та борошно. Листя рослини використовують для приготування салатів, соусів, супів і навіть котлет. З насіння амаранту виробляють цінне амарантове масло, яке за своєю властивістю не тільки не поступається олії обліпихи, але і за деякими даними перевершує його.
Амарант є не тільки харчовим рослиною, але і лікарських. Траву рослини використовують як корм для тварин. Шкода тільки, що, незважаючи на свою величезну корисність, застосування цієї рослини дуже обмежена, і звичайно його можна зустріти на городах у вигляді злісного бур’яну або у вигляді декоративного рослини біля будинків або на клумбах, у парках.
Рослина амарант. Хімічний склад
У процесі численних наукових досліджень був виявлений унікальний хімічний склад амаранту. У чому ж його унікальність? Рослина амарант:
- має у своєму складі багатий набір вітамінів: бета-каротин, вітаміни С і Р, майже всі вітаміни групи В, які грають величезну роль для правильної роботи всього організму: тіамін (В1), рибофлавін (В2), нікотинова (В3 або РР), холін (В4), пантотенова кислота (В5), піридоксин (В6), фолієва кислота (В9).
- вітамін Е у складі рослини міститься в особливо активній формі.
- містить багатий набір макро – і мікроелементів: калій, кальцій, магній, натрій, фосфор, залізо, марганець, мідь, селен, цинк.
- містить великий відсоток надзвичайно цінного та унікального рослинного білка, багатого на важливу амінокислоту лізин, а також метіонін і триптофан, більш цінного, ніж білок материнського молока і м’яса кальмарів.
- насіння рослини мають у своєму складі до 77% цілого комплексу поліненасичених жирних кислот: лінолева, пальмітинова, стеаринова, олеїнова, ліноленова.
- також містить інші дуже важливі для організму речовини: серотонін, пігменти червоного ряду, стероїди.
- Листя рослини можуть використовуватись, як джерело вітамінів С і Р, найвища концентрація яких досягається в період цвітіння.
Особливу увагу слід приділити цінному речовини в складі рослини – це сквален. До того, як учені виявили великий вміст даної речовини в амаранте (до 10%), його отримували з печінки глибоководних акул, де його вміст всього 1-2%, тому воно було надзвичайно дорогим.
Сквален сприяє насичення органів і тканин організму киснем, підвищує захисні функції організму, бореться з онкологічними захворюваннями, сприяє зниженню рівня холестерину в крові, захищає організм від наслідків радіоактивного опромінення, має антимікробну дію.
Також сквален оцінять представниці прекрасної статі, так як ця речовина володіє здатністю омолоджувати організм на клітинному рівні в загальному, як компонент промислової косметики і масок домашнього приготування зокрема.
Амарант. Корисні властивості та застосування
Як ми бачимо, амарант має просто вражаючий хімічний склад. Виходячи з цього, він також володіє багатьма корисними та лікувальними властивостями. Рослина амарант є:
- потужним антиоксидантом,
- сильним активатором імунітету,
- протисклеротичну,
- кровотворних,
- сечогінну,
- антибактеріальну,
- протизапальну,
- кровоспинну,
- ранозагоювальну,
- протипухлинною,
- протипроменевих засобом,
- нормалізує обмін речовин.
Застосування амаранту в народній медицині
Хоча амарант офіційно не визнаний медициною України, він має широке застосування в народній медицині багатьох країн світу. Амарант застосовується для лікування:
- в якості лікувального і профілактичного засобу при захворюваннях серцево-судинної системи, таких як атеросклероз, гіпертонія, а також серцева недостатність (стенокардія);
- різних запальних захворювань сечостатевої системи у чоловіків і жінок;
- захворювань шлунково-кишкового тракту, таких як виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, включаючи хронічні, інфекції, розлади;
- захворювань печінки;
- захворювань, пов’язаних з порушенням обміну речовин, таких як діабет, ожиріння;
- різних шкірних захворювань: екземи, псоріаз, грибкові захворювання, прищі, герпес, а також трофічні виразки, рани, опіки;
- захворювань нервової системи: депресії, неврози, а також нормалізує роботу центральної нервової системи;
- захворювань порожнини рота, таких як стоматит, пародонтит;
- онкологічних захворювань,
- променевих уражень (променевої хвороби),
- геморою,
- анемії і авітамінозу,
- дозволяє підняти імунітет при простудних захворюваннях,
- а також при занепаді сил і ін.
Також амарант використовується для очищення організму від важких металів, токсичних речовин і радіонуклідів.
Запрошую переглянути відеоматеріал про корисні властивості амаранту.
Рослина амарант в косметології
Амарант знайшов своє застосування і в косметології. Препарати на основі рослини застосовують у вигляді лосьйонів, масок, компресів для догляду за шкірою обличчя, що забезпечує зволоження, живлення, пом’якшення і розгладження зморшок, шкіра стає свіжою та гладенькою.
У вигляді ополіскувачів і масок амарант і його масло використовуються для догляду за волоссям: зміцнюють коріння волосся, сприяють зростанню, відновленню структури, надають еластичність і блиск.
Також настій листя або квіток амаранту застосовується для ванн.
Амарант. Як приймати?
Тут немає нічого складного: всі частини рослини – коріння, стебла, листя, квіти, насіння – в тій чи іншій мірі володіють корисними та лікувальними властивостями.
Борошно з насіння амаранту і амаранту
В аптеках або магазинах здорового харчування ми можемо придбати насіння амаранту і борошно з амаранту. І там же ми можемо зустріти продукцію: і печиво, і хлібці, макарони і багато іншого.
На мій погляд, дуже зручно і корисно приймати саме насіння і борошно для здоров’я. Зверніть увагу, щоб насіння було не чорні. Вони можуть бути кольору пшениці, золотисті, світлого кольору. Борошно з амаранту чудово використовувати тим, хто любить піч. Замість звичайної борошна використовуйте більш корисну борошно з амаранту. І хліб можна спекти, і кекси, пиріжки. І добре з насіння амаранту готувати каші.
Моя порада для приготування каші з амаранту: візьміть воду і насіння амаранту в пропорції 1:2 (1 частина амаранту і 2 частини води), далі почніть варити, як будь-яку кашу, і в процесі варіння, можна додати трохи води. Дивіться по консистенції, хто яку любить кашу. І краще варити її не в каструлі, як ми звикли, а на сковороді – площа більше, і легше контролювати процес варіння. Коли каша приготується, можна туди потім додати яблуко або банан. Спробуйте!
Пропоную подивитися відео, як приймати насіння і борошно з амаранту з користю для здоров’я, на що треба звернути увагу при виборі.
Також не варто забувати про масло амаранту, сік і пророщені насіння рослини.
Пророщені насіння амаранту
Широко відомі дивовижні властивості пророслого насіння різних рослин, в першу чергу пророщеної пшениці. Насіння амаранту не є винятком. При пророщуванні їх кількість діючих речовин, що містяться в них, збільшується в рази. Тому в такому вигляді насіння амаранту дозволяють позбутися від найбільш серйозних проблем зі здоров’ям.
Відвар амаранту
Для приготування відвару використовують сушене листя, квітки або коріння рослини амаранту або їх суміш.
2 ст. л. подрібненої сировини залити 500 мл окропу, довести до кипіння і кип’ятити на маленькому вогні 15 хв. Зняти з вогню, накрити кришкою, остудити, процідити.
Приймають отриманий відвар за півгодини до їди 3 рази в день.
Холодний настій амаранту
Сухі листя та квітки льону залити холодною кип’яченою водою в співвідношенні 1 до 10, тобто 1 частина листя на 10 частин води, настояти 15-20 хвилин, процідити.
Приймати по 0,5 склянки за півгодини до їди 3 рази в день. Отриманий настій найчастіше використовують при проблемах з шлунково-кишковим трактом.
Настій амаранту
Для приготування настою амаранту зазвичай беруть свіже листя рослини.
1 ст. л. подрібненого листя залити 250 мл кип’ятку, накрити кришкою, укутати і настоювати до охолодження, процідити. Приймати по 1/3-1/4 склянки 2-3 рази на день за півгодини до їжі.
Сік амаранту
Для приготування соку використовуються свіжі листя амаранту. Листя ретельно промити під проточною водою або кілька разів міняючи воду, дрібно нарізати і пропустити через соковижималку або м’ясорубку, видавити сік.
Отриманий сік розбавляють кип’яченою водою у співвідношенні 1:5 і вживають для полоскання при запальних процесах в порожнині рота або горла.
Для звичайного вживання сік перемішують з рідкими вершками у співвідношенні 1:1 і приймають по 1 ст. л. 3 рази в день за півгодини до їжі. Такий спосіб добре зарекомендував себе для лікування цукрового діабету, болю в області печінки, запальних процесів у шлунку.
Салат з амарантом
Як оздоровчого засобу добре вживати різні салати з листям амаранту. За смаком вони нагадують шпинат і добре поєднуються з іншими компонентами. Листя амаранту, як я вже писала, — відмінне джерело вітамінів С і Р, які разом відповідають за еластичність і проникність судин. До того ж у такому вигляді ми маємо можливість вживати свіжі листя.
Наведу для прикладу рецепт одного такого салату, який мені прислала читач мого блогу.
Рецепт: 200 гр. листя амаранту, 200 гр. молодих листків кропиви добре промити, обдати окропом і дрібно нарізати. Додати 50 гр. нарізаних листочків черемші або пір’їнок молодого часнику. Отриманий салат посолити, заправити рослинним маслом. Можна додати за бажанням сметану або майонез, а також пару варених яєць.
Рослина амарант. Протипоказання
Незважаючи на свої воістину колосальні корисні і лікувальні властивості амарант має ряд протипоказань, які необхідно враховувати. Рослина не рекомендується використовувати при:
- глютенової ентеропатії (підвищеної чутливості до глютену),
- важких захворюваннях травної системи,
- холециститі,
- панкреатиті,
- жовчнокам’яної і сечокам’яної хвороби,
- розлад кишечника,
- а також при індивідуальній непереносимості.
З обережністю слід ставитися до включення амаранту в харчування дітей. Не слід давати їм страви з амарантом часто. Також краще поєднувати його з овочами і оливковою олією, щоб виключити негативний вплив на травну систему.