Зміст:
- причини виникнення дисбактеріозу
- неіснуюча хвороба
- поради і вимоги до харчування
- пребіотики: навіщо платити більше?
- цікаві факти про мікрофлорі
Розлад стільця, метеоризм, коліки, алергія, втома… «Досить, у вас – дисбактеріоз!» – урочисто перерве скарги терапевт і призначить курс про – і пребіотиків для відновлення мікрофлори.
Але що насправді відбувається в нашому кишечнику і чому не варто поспішати скуповувати пробіотичні препарати, а розумніше – відправитися в продуктовий магазин?
Дисбактеріоз – хвороба чи міф?
Мікрофлора (мікробіота) кишечника – це співтовариство патогенних і «доброзичливих» мікроорганізмів, у якому фахівці виділяють близько 500 видів. Одні з них допомагають перетравлювати їжу, синтезувати вітаміни, засвоювати білки, інші стають причиною процесів гниття і бродіння.
- У рядку «хороших» мікроорганізмів – біфідобактерії, лактобацили (болгарська паличка), ентерококи.
- До патогенних відносять ентеробактерії, стафілококи, стрептококи.
І ті, і інші життєво необхідні нашому організму, але за умови дотримання балансу.
Розмноження «поганих» мікроорганізмів перешкоджають і «дружні» бактерії, і власна імунна система. На жаль, баланс – величина нестабільна і ряд умов призводить до неконтрольованого зростання патогенної мікрофлори.
У числі передумов:
- вживання алкоголю, тютюнопаління;
- нервові стреси, фізичне перенапруження;
- вірусні хвороби і прийом антибіотиків;
- зловживання проносними;
- гормональні порушення;
- неправильне харчування.
Здорова мікробіота – запорука безперебійної та фізіологічної роботи ШКТ, енергійного самопочуття, високої працездатності, хорошого стану шкіри. І, навпаки, дисбактеріоз стає причиною діареї або запору, бурчання, зниження апетиту, слабкості, втоми, алергічних реакцій, головного болю.
Очевидно, що збій кількісного і якісного стану мікрофлори повинен бути усунутий, але що зробити для реабілітації можливостей «дружніх» бактерій, які опинилися в меншості і не здатні протистояти атаці «ворогів»?
Важливо розуміти, що дисбактеріоз – патологія, яка не діагностується і не лікується в більшості цивілізованих країн. У МКБ не існує хвороби «дисбактеріоз», у світовій медичній практиці має місце симптом тимчасового дисбалансу мікрофлори як наслідок тієї чи іншої хвороби.
Офіційне звучання – «синдром надлишкового бактеріального росту». Лікують причину, а «побічний ефект» розсмоктується самостійно. І тільки фармацевтичним компаніям вигідно підтримувати легенду про страшну хворобу дисбактеріозі, яка потребує скрупульозного і тривалому лікуванні.
Одне з головних властивостей мікробіоти кишечника – самовідновлення при наявності сприяють сприятливих умов, найважливішою з яких є харчування.
Дієта при дисбактеріозі
Мають намір витратити половину зарплати на про-, пре – і синбіотики? Пожертвуйте на благодійність. Існує думка про марність вживання пробіотиків і бактеріофагів – чужа мікрофлора навряд чи приживеться в кишечнику, а бактеріофаги повністю руйнуються в шлунку.
Не поспішайте залишати гроші в аптеці, існують розумні і дієві способи реабілітації мікрофлори, наприклад, нормалізація харчування.
«Годуємо» мікрофлору правильно
Про дієти для лікування дисбактеріозу медики сперечаються, але загальні положення виділити, тим не менш, можна:
- Відмовтеся від цукру, яким харчуються шкідливі мікроорганізми. Говорячи про цукор, мається на увазі і кленовий сироп, мед, патока, і фруктоза, сорбіт, і продукти з їх вмістом.
- Дріжджі і ферментовані продукти – друга харчова категорія, яка відноситься до заборонених і включає випічку, пиво, оцет, квашенья, маринади і соління. В топку відправляються борошняні вироби, напівфабрикати, джанкфуд і фастфуд.
- Що залишається? Величезна кількість смачних і корисних продуктів: кисломолочні, овочі, фрукти і ягоди, зелень, нежирне м’ясо, крупи.
Вимоги до харчування наступні:
- збалансованість – білки, жири і вуглеводи присутні згідно стандарту щодо балансі (30/20/50);
- харчові волокна (овочі, фрукти, крупи) і кисломолочні продукти – база меню;
- спосіб термічної обробки – відварювання, на пару;
- достаток води – при запорах рясне пиття сприяє розм’якшенню калових мас, при діареї – заповнить втрати рідини;
- дієта повинна враховувати характер дисбактеріозу – харчування при рідкому стільці відрізняється від харчування при запорі або здутті.
Пребіотики на столі – подарунок «доброзичливим» бактеріям
Пребіотики – група препаратів, які є їжею для представників «хорошою» мікрофлори і сприяють її зростанню. Лактулоза, олігосахариди, пектин, інулін – «корм» для «дружніх» бактерій, який дбайливо упаковується виробником в коробки і поставляється в аптеки.
Між тим пектин міститься в яблуках, інулін – в цикорії, олігосахариди – в цибулі і часнику. Навіщо платити більше?
Харчові волокна – ласощі для «хороших» бактерій. Рослинна їжа поставляє клітковину у величезній кількості. Висівки, злаки, капуста, боби, цитрусові, полуниця – перелік доступних і натуральних «пребіотиків» обчислюється сотнями найменувань.
Дієтологи, беручи участь у суперечках про дисбактеріозі, в першу чергу нагадують про збагачення раціону рослинними продуктами. Якщо ваш лікуючий лікар впевнено заявляє про розбалансування мікрофлори, не лякайтеся і не мчіться в аптеку за препаратами нульової ефективності.
Зверніться до іншого фахівця і з’ясуйте причину патології, а зекономлені на ліках витратьте гроші в супермаркеті – у відділі овочів, фруктів і злаків.
Цікаві факти про мікрофлорі
- Загальна вага мікроорганізмів, що населяють кишечник дорослої людини становить близько 3 кг.
- Кількість бактерій, що живуть всередині нас, перевищує кількість клітин нашого тіла мінімум у 10 разів.
- Кишечник новонародженого – стерильно чистий і починає заповнюватися бактеріями з першим ковтком материнського молока.
Здоров’я вашому кишечнику!