Дорогі читачі, ні для кого не секрет, що сьогодні здоровий спосіб життя, спорт і дієта – мейнстрім, тобто модне віяння. І це чудово! Якщо здорові звички в моді, значить ми на вірному шляху!
Але існують також дієти не тільки для схуднення, але і для окремих категорій людей.
Наприклад, спеціалізоване харчування для діабетиків і людей, схильних до цього захворювання.
Яким би шляхом ви не прийшли до прочитання цієї статті – чи є у вас вже це захворювання діагноз, якого вона типу, або ж поки існує тільки схильність до діабету, прикордонний стан – у будь-якому випадку, дієта необхідна всім.
Навіть для абсолютно здорових людей (якщо такі є) вона бажана, адже крім очевидних, зрозумілих чинників появи цукрового діабету, є ще багато, здавалося б, непояснених випадків, коли неясно, що спровокувало його розвиток.
Так давайте намагатися знизити можливі ризики і виправляти ситуацію, якщо діагноз вже поставлений.
Трохи теорії
Отже, спочатку трохи про саму суть цукрового діабету для тих щасливчиків, хто з ним не знайомий.
Існує два типи діабету, розрізняються за етіологією, тобто, причиною виникнення захворювання.
Цукровий діабет першого типу (дитячий діабет або діабет молодих) з’являється з-за аутоімунного процесу, який знищує бета-клітини підшлункової залози або блокує інсулін, внаслідок чого вони перестають синтезувати гормон, який доставляє глюкозу клітинам організму.
На сьогоднішній день даний тип цукрового діабету визнано таким, що не піддається медикаментозному лікуванню. Тобто офіційна медицина визнала своє безсилля перед обличчям цього захворювання.
Однак існують методи альтернативної медицини, дають непогані результати, що дозволяють поступово виводити хворого на стан стійкої ремісії. Я кажу про застосування натуральних препаратів на рослинній основі.
Другий тип цукрового діабету – явище багатофакторне.
Якщо говорити простою мовою, то в організмі людини з цукровим діабетом 2 типу виробляється дуже багато інсуліну, але він не виконує свою функцію, тому що рецептори в тканинах не можуть засвоїти доставляються їм глюкозу.
Мозок дає сигнал підшлунковій залозі про те, що глюкоза не засвоїлася, та в свою чергу починає виробляти ще більше гормону, але результату немає. Тоді організм зовсім пригнічує функцію вироблення інсуліну, і підшлункова залоза перестає працювати.
У цьому випадку шанс на зцілення є практично у кожного пацієнта.
Що таке глікемічний індекс продуктів
Знати, що таке глікемічний індекс бажано будь-якій людині. Особливо тим. Хто стежить за вагою і здоров’ям. Однак для людей, які страждають діабетом, це життєво важливе знання.
Глікемічний індекс (ГІ) — показник впливу продуктів харчування після їх вживання на рівень цукру в крові. Коли продукту присвоюється низький глікемічний індекс, це означає, що при його вживанні рівень цукру в крові піднімається повільно.
Чим вище глікемічний індекс, тим швидше піднімається рівень цукру в крові після вживання продукту і тим вище буде одномоментний рівень цукру в крові після вживання їжі.© Вікіпедія
Людей з важкою формою перебігу діабету необхідно розрахувати заздалегідь ГІ страви, щоб підібрати необхідну медикаментозну дозу інсуліну. В іншому випадку, прийом їжі, нескоригований інсуліном, може привести до різкого стрибка цукру, комі і навіть летального результату.
Кожен продукт має своїм показником ГІ. Цей показник може бути високим, низьким і середнім.
Природно, діабетикам рекомендовано уникати продуктів з високим рівнем ГІ або ж вводити їх у раціон дозовано і обережно, збалансувавши їх продуктами з низьким ГІ в добовому меню.
Тому моя вам порада, дорогі, з великою обережністю ставтеся до будь-яким стравам, приготованим не вами (ресторанна їжа, страви швидкого харчування і т. д.), чий склад вам незрозумілий. Розрахувати їх ГІ точно практично неможливо. Ви впевнені, що короткочасне задоволення від їх вживання зіставити з можливими ризиками? То-то ж.
Харчової світлофор
Згідно загальноприйнятої класифікації ГІ, його можна розділити на такі види:
- Низький показник становить від 10 до 40 одиниць;
- Середній – коливання цифр від 41 до 70 одиниць;
- Високий – цифри індексу вище 70 одиниць.
Візуально це можна уявити собі у вигляді своєрідного харчового світлофора, де в червону зону будуть входити всі продукти з високим ГІ, жовту – з середнім і в зелену – з низьким.
Нижче представлена проста та інформативна схема від офіційної Школи діабету, ілюструє підхід до кваліфікації продуктів за принципом харчового світлофора.
Ідеальна тарілка
Знання про рівень глікемічного індексу продуктів дозволяють нам складати своє діабетичне меню без допомоги професійного фахівця-дієтолога, а самостійно оперуючи цими даними.
Таким чином, ідеальна тарілка, зразкового меню діабетика буде виглядати приблизно так:
Зрозуміло, цей варіант підходить людям з неускладненою формою діабету. Інсулінозалежні хворі у важкій стадії захворювання користуються більш точним і скрупульозним підходом до вибору продуктів. Розрахунок хлібних одиниць і доз інсуліну – їх щоденна потреба і необхідність, що вимагає більш серйозного підходу і навчання.
Дана дієта, про яку зараз ми з вами говоримо, підходить всім людям без винятку, особливо діабетикам 2 типу. Для них ця дієта може стати основним інструментом лікування.
Дієта №9 при цукровому діабеті
Базової дієти при цукровому діабеті 2 типу є стіл №9 по Певзнеру. Основна мета його призначення – корекція обміну вуглеводів, профілактика відхилень ліпідного і білкового метаболізму в організмі на тлі підвищеного рівня глюкози.
Детальніше про дієті №9 можна дізнатися тут у відео матеріалі.
Харчові добавки при діабетичній дієті
Як вже було сказано раніше, дієта діабетиків, особливо, що стосується 2 типу, є чи не більш сильним зброєю, ніж ліки. А якщо збагатити цю дієту поживними комплексами речовин, здатних впливати на проблему, можна досягти дуже високих результатів, свідком яких я сама нерідко бувала у випадках з моїми пацієнтами.
Науці давно відомо, що в природі існує величезна кількість хімічних сполук, які потенційно можуть бути використані для терапії діабету. Ці сполуки у великій кількості містяться в різних рослинах, так само відомих не перше сторіччя.
Скажу відразу, я не шанувальник фітотерапії, і до подібних методів лікування завжди ставилася з властивим всім медикам скептицизмом. Особливо мене бентежить, коли підозрілі субстанції і відвари, приготовані на коліні непрофесіоналом, п’ють люди з серйозними захворюваннями.
Так що, дорогі друзі, не забувайте, що ми з вами є те – що ми їмо. І не доводьте свій організм до проблем небезпечної або надмірною їжею. Будьте здорові!
А завершити свою статтю мені хотілося б цитатою Сократа: «не Можна лікувати тіло, не лікуючи душу».