Часник – природна комора здоров’я

Дорогі читачі, сьогодні ми з вами поговоримо про часник. Без нього не обходиться жодна господиня. Часник надає будь-якій страві пікантний смак, запах, бадьорість. Просто слинки течуть тільки при одному його згадці!

А що ж про користь і шкоду часнику? Адже часник цінується багатьма не тільки як продукт харчування, але і як лікарський засіб.

Ми відразу згадуємо його противірусну дію. Часник ми активно використовуємо для профілактики застуди та грипу в періоди її загострення.

Хтось згадає, що настої з додаванням часнику сприяють очищенню судин. Але ж це далеко не вся користь часнику. У минулі часи мало не всі хвороби люди їм лікували.

 Але всім так корисний часник? Я ось про себе скажу, що обожнюю його, але в свіжому вигляді не можу його їсти. Відразу стає мені погано.

Чому це відбувається, я скажу трохи нижче. Доводиться насолоджуватися хоча б ароматом або коли я його термічно обробляю.

А от чоловік її любить, і організм чудово його приймає. Тому, як би не був корисний часник для нашого здоров’я, нам треба знати про можливий його шкоду і протипоказання.

Пропоную сьогодні поговорити більш детально про користь і шкоду часнику для нашого здоров’я.

Склад

Чим же обумовлені такі унікальні і різнобічні властивості часнику? Він володіє найбагатшою біохімічним складом, в який входять вітаміни, мінерали, ферменти, амінокислоти, полісахариди, жири, а також фітонциди, пектинові речовини, органічні кислоти і до 2% ефірного масла.

З вітамінів в часнику присутній каротин, значну кількість аскорбінової кислоти, а також вітаміни В1 (тіамін), В3 (рибофлавін), РР (нікотинова кислота).

Він багатий на макро – і мікроелементами, необхідними для здоров’я організму, такими, як фосфор, калій, мідь, йод, титан, сірка, германій, молібден, цирконій, селен, натрій, кальцій, кобальт, ванадій, магній, марганець.

При розгляді складу часнику увагу найчастіше звертають на цибулину часнику, адже зелені пір’я рослини, які на превеликий жаль дуже мало нами використовуються в салатах на відміну від зеленого цибулі, містять набагато більше вітамінів і мінералів!

Калорійність

Загальна калорійність часнику на 100 грам 142 ккал. В 100 г продукту міститься: 6,4 г білка; 0,6 г жирів; 30 г вуглеводів.

Калорійність часнику в 1 зубчике залежить від ваги часточки продукту. Середня вага одного зубчики становить близько 4 м, тому, провівши нескладні розрахунки, можна визначити, що 1 зубчик містить приблизно 5,5 – 6 ккал.

Корисні і лікувальні властивості часнику

Часник має противірусну, бактерицидну, протигрибкову, болезаспокійливу, протизапальну, легку потогінну, сечогінну, антипаразитарну дію, служить для профілактики онкологічних захворювань, збуджує апетит, знижує рівень цукру в крові, нормалізує вміст жирів в крові, благотворно впливає на серце і судини.

Часник є імуномодулятором і антиоксидантом, застосовується для поповнення організму вітамінами, макро – і мікроелементами, надає оздоровчий і загальнозміцнюючу дію.

Авіценна вважав, що часник лікує всі хвороби, а старості каже: «почекай».

Користь часнику для здоров’я

Часник – унікальне природне засіб, який у багатьох країнах споконвіку широко використовується народною медициною для лікування безлічі захворювань. Які це захворювання?

Для серця і судин

Широке застосування знайшов часник для лікування і профілактики серцево-судинних захворювань. Він зміцнює стінки судин, сприяє їх еластичності, очищає кров від холестеринових відкладень і жирів, розчиняє тромби, перешкоджає їх утворенню, сприяє розрідженню крові, діє сосудорасширяюще.

Виходячи з цього, рослина є цінним і дуже ефективним лікувальним і профілактичним засобом для цілого ряду захворювань, таких як атеросклероз, варикозне розширення вен, тромбоемболія, запобігає виникнення інфарктів і інсультів. Інша важлива властивість часнику – здатність нормалізувати підвищений кров’яний тиск.

Не менше позитивний вплив часнику на серце: він покращує його роботу, збільшує амплітуду серцевих скорочень. Хороші результати дають застосування овочу для лікування стенокардії та задишки.

Володіючи сечогінну дію, часник допомагає при набряках різного походження.

Для травлення

Велика користь часнику і для шлунково-кишкового тракту. Він покращує апетит, нормалізує травлення, стимулює секрецію і моторику кишечника і, отже, допомагає при запорах, включаючи хронічні.

Завдяки своїм численним протимікробним властивостям часник пригнічує процеси гниття і бродіння в кишечнику, сприяють нормалізації балансу мікрофлори. Тому його ефективно використовують для лікування дисбактеріозу, підвищеного газоутворення. Також часник справляється з такими захворюваннями, як коліт, запалення сліпої кишки, амебна дизентерія, черевний тиф, холера.

Також часник чинить ефективну дію проти різних паразитів, включаючи гострики і аскариди.

Ще з глибокої давнини була помічена здатність часнику допомагати при різних харчових отруєннях, пов’язуючи і виводячи отрути і токсини з організму. А при вимушеній вживанні їжі або води сумнівної якості він допоможе вберегти організм від різних кишкових інфекцій.

При застуді і захворюваннях органів дихання

Одним з найбільш широко відомих корисних властивостей часнику його допомога при застуді і грипі. Дійсно, вживаючи його для профілактики під час епідемії, можна уникнути хвороби, так як це не тільки відмінне противірусну та антимікробний засіб, він так само сприяє зміцненню імунітету. Але якщо все-таки не вдалося уникнути зараження, то і в цьому випадку часник надасть допомогу: загальмує розвиток хвороби і прискорить одужання.

Для даних цілей часник використовується у різних видах, як всередину, так і у вигляді зовнішнього кошти. Він допомагає при кашлі, розріджує мокротиння, знімає запалення в горлі, бореться з нежиттю.

Окрім простудних захворювань і грипу, часник застосовується для лікування ангіни, алергічного нежитю, фарингіту, захворювань бронхів, запалення середнього вуха (отиту), захворювань легень, таких як пневмонії, запалення легень, абсцес легені.

Піддається впливу часникових препаратів і таке захворювання, як ревматизм, яке найчастіше являє собою ускладнення перенесеного на ногах застуди.

Часник є високоефективним засобом проти туберкульозної палички, що викликає туберкульоз легенів.

Для чоловіків

Користь часнику для чоловічого здоров’я величезна, не дарма багато з них так його люблять. Він сприяє виробленню гормону тестостерону, який грає величезну роль в організмі чоловіка. Завдяки багатосторонній дії на кровоносну систему часник надає позитивний вплив на чоловічу потенцію.

Часник сприяє збереженню здоров’я простати. Хороші результати досягаються при лікуванні простатиту, для чого найчастіше використовують часник з молоком або спиртову настойку. Якщо щодня вживати хоча б 2 зубчики часнику, то ймовірність виникнення раку простати знижується в 2 рази.

З-за недостатньої кількості селену в організмі чоловіка знижується його репродуктивна функція. Регулярне вживання часнику сприяє підвищенню активності сперматозоїдів і, отже, лікує чоловіче безпліддя.

Часник допоможе чоловікам, які займаються спортом і бажаючим наростити м’язову масу. Для цього рекомендують з’їдати 2-3 зубчики часнику за годину до тренувань.

Для жінок

Допоможе часник і жінкам. Володіючи сильним антибактеріальну, протигрибкову і протизапальну дію, він сприяє лікуванню цілого ряду захворювань, властивих жіночому організму, таких як запалення сечового міхура (цистит), запалення слизової оболонки піхви (вагініт або кольпіт).

Регулярне вживання часнику допомагає налагодити менструальний цикл, сприяє нормалізації гормонального фону, а при настанні клімаксу, знімає неприємні симптоми.

Як це ні дивно, але часник знайшов своє застосування в догляді за шкірою обличчя, допомагає зняти запалення, позбутися від гнійних прищів. Часник використовується для догляду за руками і нігтями, допомагає позбавитися від лупи і зупинити випадіння волосся.

Для профілактики онкології

Володіє часник протиракову дію? Немає. Недавні дослідження, які провели вчені, говорять нам про те, що прямого протиракової дії у нього немає. Ми можемо говорити лише про корисні властивості часнику в якості профілактики онкології.

Виявлено, що фітонциди часнику гальмують розвиток пухлинного процесу. Беручи це під увагу, а також антимікробні, противірусні та імуномодулюючі властивості часнику, існують рекомендації включати її в харчування не тільки хворих онкологічними захворюваннями, а також ВІЛ та Снідом.

Для всього нашого організму

Часник можна вживати як профілактичний засіб з користю для всього організму. Він знезаражує і виводить з організму важкі метали, шлаки, токсини, канцерогени, очищає наш головний фільтр – печінка.

Завдяки йоду в своєму складі він нормалізує обмін речовин, в тому числі білковий, жировий, водно-електролітний і вітамінний. Ще в давнину була відкрита здатність часнику знімати втому при важких фізичних навантаженнях.

І, як ми вже говорили, він є потужним стимулятором імунної системи, що допомагає уникнути хвороби під час епідемій. Є відомості, що в ті часи, коли в Європі лютувала чума, у деяких країнах від неї рятувалися препаратами з часником.

У настільки шанованої медицині Індії вважається, що часник є засобом від старості і для продовження молодості.

Що кажуть лікарі про користь і шкоду часнику? Пропоную подивитися відео матеріал.

Скільки часнику можна з’їсти в день?

Зазвичай рекомендована середня доза часнику в день становить 2-4 зубчики для дорослої здорової людини.

Якщо відразу з’їсти багато часнику, то можна отримати подразнення органів травного ТРАКТУ, і навіть перезбудження нервової системи, а також ряд короткочасних неприємних наслідків для головного мозку, що виражається в головного болю, неуважності, сповільненої реакції. Тому, як би не був корисний наш друг часник, все ж треба бути обережніше з його вживанням.

Чи можна давати часник дітям? Не часник рекомендується давати дітям до трьох років.

Як позбутися від неприємного запаху після часнику?

Багато хто з нас побоюються вживати часник через його неприємного запаху. Щоб позбутися від нього слід після їжі прополоскати рот, а ще краще почистити зуби, потім пожувати трохи зелені петрушки, випити чашечку кави або молока.

Чорний часник

Коли стаття була вже написана, читач мого блогу Віктор Дулін написав мені про те, що він давно застосовує чорний часник, позбавлений багатьох недоліків, властивих звичайному часнику. Чорний часник — це не якийсь особливий вид, а звичайний часник підданий ферментації.

Шкода часнику і протипоказання

Часник — дуже корисна рослина і дія його на організм неможливо переоцінити, але його концентрований склад і гострий смак змушують дотримуватися певних обмежень у застосуванні, щоб замість користі не завдати шкоди організму.

Свіжий часник протипоказаний при:

  • гастриті з підвищеною кислотністю шлункового соку,
  • виразці шлунка і дванадцятипалої кишки,
  • запалення підшлункової залози (панкреатит)
  • жовчокам’яна хвороба,
  • нефриті і нефрозі,
  • захворювання печінки в стадії загострення,
  • загостренні геморою,
  • епілепсії,
  • надмірній вазі й ожирінні,
  • після операції по видаленню жовчного міхура на тривалий час,
  • вагітності (особливо ускладненою).

У мене вже більше 20 років зроблена операція з видалення жовчного міхура. І ось не приймає організм досі часник і все у свіжому вигляді.

З обережністю слід вживати людям з серйозними серцево-судинними патологіями.

Навіть якщо відсутні протипоказання до вживання часнику, не слід вживати його у великих кількостях за один прийом, а якщо ми проводимо курс лікування часником, то необхідно робити перерви. Здоров’я всім і відмінного настрою!

Leave a Comment