Чому небезпечно бути ласунами
Солодким життя ласунів дуже складно назвати.
Більшість людей добре усвідомлюють, що вживають занадто багато цукру, і що це може мати свої негативні наслідки.
Але ось далеко не всі можуть протистояти своїм бажанням з’їсти яке-небудь смачне тістечко або цукерку.
Так чи інакше, потрібно переборювати себе.
Ось кілька порад, які допоможуть відмовитися від надмірного вживання солодощів.
Ні для кого не секрет, що любов до солодкого проявляється з-за однієї хімічної речовини, яку ми називаємо «гормоном щастя».
Інакше кажучи, з’ївши одну маленьку цукерочку, ми вже відчуваємо себе краще, настрій помітно поліпшується, і ми насолоджуємося життям.
Речовина ця називається дофамін, і його відсутність загрожує не тільки поганим настроєм, але і рядом негативних наслідків. Наприклад, його дефіцит може проявлятися в тремтінні рук після похмілля, а то й викликає розвиток хвороби Паркінсона.
Здавалося б, навіщо тоді відмовлятися від солодкого, якщо без нього, виходить, ще гірше? Вся проблема в тому, що дофамін викликає звикання, а з часом організм вимагає все більше і більше.
Схоже на процес наркотичної залежності, в теорії так воно і є. Це багато в чому відповідає на питання, чому люди так люблять солодке.
Позбутися від цієї прихильності можуть далеко не всі. Мало хто захоче відмовитися від солодкого з-за того, що полюбить його ще більше. Але вихід є. Деякі продукти допоможуть вам подолати цю тягу до солодощів.
Чим замінити солодке
Першим продуктом є кориця. Вона стабілізує рівень цукру в крові і зменшує стійкість до інсуліну. Достатньо приймати одну четверту чайної ложки на добу, щоб згладити сплески в організмі.
Другим слід назвати хром. Він грає не менш важливу роль в регулюванні рівня цукру в крові. Його завданням буде запобігання тих самих інсулінових сплесків, які викликають тягу до солодкого.
Природними джерелами цього продукту можна назвати брокколі, картопля, бобові, злаки, яловичину і м’ясо птиці.
Молочні продукти теж мають частку хрому у своєму складі. Якщо ви вважаєте, що цього недостатньо, то за сніданком можна взяти 200 мкг хрому, щоб напевно запобігти всі цукрові сплески.
Не зайвим буде вживати білок. Багато вчених вважають, що саме він дозволяє збалансувати рівень цукру в крові і запобігає бажанню з’їсти що-небудь солодке.
Інакше кажучи, бекон з яєчнею – не тільки традиційний і смачний сніданок, але і хороший спосіб підтримати рівень цукру в організмі.
Боротьба з запаленнями часто веде до проблем з цукром, оскільки викликає сильний дисбаланс цукру в крові.
Успішно подолати обидві проблеми вам допоможуть такі продукти як риба, цільні зерна, горіхи, ягоди, помідори, буряк і часник.
Не дивно і те, що недолік сну також позначається на організмі. Не виспавшись, ви будете відчувати апетит, який пробуджується через греліну. Наслідком цього буде вимогу організму в їжі, особливо в солодощах.
Але баланс гормонів — не єдине, від чого залежить апетит. Глибоке дихання також відмінний спосіб уникнути сплесків стресу, а значить, зниження апетиту буде позитивним наслідком такого подиху.
Будьте здорові і не переїдайте солодкого!