Салат, його види і корисні властивості
Салат – не просто один з найбільш популярних і ароматних інгредієнтів всіляких салатів, це джерело величезної кількості корисних речовин і всіляких вітамінів.
У свіжих листках салату різних сортів міститься неймовірна кількість вітамінів. Насамперед, це провітамін А або бета-каротин, вітамін С.
А завдяки надзвичайно високому вмісту таких корисних речовин, як магній, мідь, фосфор, кобальт, залізо, молібден, кальцій, марганець, магній, йод, калій, бор і цинк, салат може стати прекрасною основою для будь-якої дієти.
Салат повинен бути в раціоні кожної людини, але особливо він необхідний молодим мамам із-за високого вмісту в ньому вітаміну B9.
Продукти з таким же високим вмістом фолієвої кислоти і фолацину знайти практично неможливо, а саме вони так необхідні жінці під час очікування дитини.
Крім того, цей вітамін помітно знижує рівень больової чутливості. Не варто відмовлятися від нього і після пологів – він сприяє поліпшенню вироблення молока.
Для оптимального розвитку дитини включати в раціон салат педіатри рекомендують з однорічного віку.
На прилавках продуктових магазинів можна зустріти кілька різних видів салату, що відрізняються за смаком. Класичним варіантом вважається салат сорту латук.
Для нього характерні нейтральний смак, відповідний для будь-якого салату, і неповторна соковитість.
Найбільшою кількістю вітамінів серед усіх видів салату виділяється салат лотто-россо.
Але при виборі цього сорту потрібно проявити пильність – якщо листя салату повністю забарвилися в характерний пурпурний колір, салат перезрів, а смак його зіпсувався.
Свіже листя ніжного зеленого відтінку трохи курчавятся, а їх облямівка пофарбована в пурпурний колір.
Досить популярний для приготування салатів і сорт романо – салат цього сорту має хрусткі міцні лисття зеленого кольору, зібрані в пухкий качан.
Солодкуватим смаком володіють листя салату айсберг, неймовірно популярні завдяки своїй дивовижній соковитості.
Салат цього сорту важливо правильно зберігати – термін його зберігання може досягати до 2 тижнів, якщо зберігати його в холодильнику, попередньо обернувши рушником.
Гоструватим терпким присмаком володіє листя крес-салату завдяки вмісту в ньому гірчичного масла. Використовувати при приготуванні салатів для маленьких дітей і людей із захворюваннями шлунка цей сорт не рекомендується.
Легким гірчичним присмаком володіє і салат рукола, але його смак більш нейтральний, ніж у крес-салату.
Цей сорт неймовірно популярний не тільки з-за високого вмісту корисних речовин, але і завдяки дивовижному бадьорому ефекту.
При виборі салату краще віддавати перевагу салату, листя якого менше 10-15 см.
Сорт оакліф вважається самим вибагливим – вживати його можна тільки в день покупки, він не зберігається більше одного дня навіть у холодильнику.
Листя салату оакліф, що нагадують формою листя дуба, мають ледь вловимий горіховий присмак.