Зміст:
Ось і закінчився сезон свіжих овочів і фруктів, то їх можна знайти на прилавках супермаркетів, так от ціни на них не такі привабливі, і користь сумнівна.
Настав час сухофруктів, ті ж полівітаміни, тільки ніяких побічних ефектів, як від аптечних пропозицій. Головне, треба дізнатися, яку сушку вибрати, скільки і з чим можна їсти.
Чорнослив при схудненні — натуральне проносне!
Чорнослив, це ті ж сливи, бувають в’ялені з копченим ароматом, бувають просто висушені. Про користь злив вам розповідати не треба, один смак чого варто, а ось в сушці містяться потрібні мінерали – кальцій, калій, натрій, магній, фосфор і залізо. І ті ж корисні вітаміни В1, В2, С, А. Можете уявити як цей набір перетворює смачний фрукт в цілющий продукт. А саме якщо у вас ревматичні болі і ниркова недостатність, то вивести солі і зайву воду з організму, за допомогою чорносливу, легко і просто.
А якщо у вас проблеми з туалетом, то чорнослив завжди готовий прийти на допомогу, не забудьте тільки готувати салат з червоного буряка, краще сирої і чорносливу з горіхами під майонезом, якщо не треба буде спілкуватися з людьми, то зубок часнику, зробить цей салатик божественним.
Регулярне вживання чорносливу, можна з кмином, допоможе вам зміцнити стінки судин, ви забудете про гіпертонії і збої в роботі серця, нирки вам скажуть спасибі. А якщо у вас дефіцит вітамінів, або погано з пам’яттю чорнослив і тут вас виручить, а там дивись і зуби перестали кришитися, і шкіра стала пружною.
Фініки при схудненні замість цукерок!
Фініки, як тільки почали з’являтися на прилавках, то стало ясно, що ні одні цукерки не можуть змагатися з ними за солодощі. А в країнах фінікових пальм, це улюблений продукт харчування. Про них згадується в стародавніх літописах і в основному про їх корисні властивості і чудових смакових якостях.
Перерахуємо набір корисних вітамін: А, К, Е, групи В, а також всім необхідний кальцій, фосфор, магній, калій, залізо, натрій і цинк. Якщо ви перевтомлені не тільки фізично, але й душевно, у вас низький гемоглобін або високо скаче тиск, купіть собі трохи фініків, а потім ще трохи. Життя налагодиться, а також налагодиться робота печінки, серця, нирок.
Ви забудете про болі в області попереку, ваш імунітет підвищиться , але тут треба зупиниться, і не зловживати фініками, адже вони не тільки смачні, але дуже поживні, і вважаються важкуватою їжею, особливо при слабкому кишечнику, для діабетиків та людей з сильно надмірною вагою.
Курага при схудненні — відмінний перекус!
Курага це не просто сушені абрикоси, а саме каліровані сорти абрикосів, вони не тільки апетитні, смачні, але і дивно корисні. В основному курага цінується як джерело калію, але в ній так само багато кальцію, каротину, фосфору, заліза і набір корисних вітамін С, А, В5.
Більш дрібні сорти абрикоса сушать з кісточками, отримують урюк і кайса, але не дивлячись на розміри сушіння, це не зменшує в них вміст поживної та вітамінної цінності. Калій допоможе зміцнити серцевий м’яз, позбавляє від анемії і навіть недокрів’я, нормалізує підвищений тиск, підвищує імунітет.
Курага необхідна в регіонах з дефіцитом йоду в продуктах харчування, йоду, для нормалізації роботи щитовидної залози, і профілактики роботи ШКТ. Регулярне вживання кураги позначиться на пишноти вашої шевелюри, шкіра стане пружною і ніжною, зір не буде підводити.
А пектини в тандемі з органічними кислотами виведуть з організму важкі метали і радіонукліди. При захворюванні нирок або серцевої недостатності корисно пити компоти з кураги.
Ізюм при схудненні — корисний набір вітамін!
Існує безліч сортів винограду, з яких виходить сушені ягоди, а інакше родзинки. У різних країнах світу, родзинки неодмінний інгредієнт для додання страві пікантності, а також збагатити раціон смачними вітамінами. В ізюмі міститься набір вітамінів групи В, С, А, Н, Е і просто необхідних мінералів: цинку, бета-каротин, калій, магній, фосфор, залізо, селен, натрій, кальцій. Ізюм корисний не тільки для сердечників, а для нормалізації обміну речовин, а завдяки селену ваша шкіра буде мати свіжий тургор. Всього кілька родзинок протягом дня і вас не буде ніщо дратувати ваші нерви.
Ізюм корисний для роботи серцевого м’яза, нирок, обміну речовин у шкірі. Ці маленькі плоди заспокійливо діють на нервову систему і регулюють її роботу.
Також родзинки допомагає виводити зайву рідину і токсини з організму, позитивно впливає на здоров’я зубів і ясен.
Відвари з родзинок застосовуються при захворюваннях дихальної системи, сильному кашлі, болю в горлі, підвищеному кров’яному тиску.
Сушка з яблук і груш
Сушені яблука і груші завжди користувалися шаною у наших пра-прабабусь. І неспроста. Сушіння зберігає в собі багато корисних властивостей свіжих яблук і груш.
Сушені яблука багаті вітамінами групи В, вітаміни А, С, містять у собі такі елементи, як калій, натрій, фосфор, магній, кальцій, залізо, цинк, йод. Сушка з яблук позитивно впливають на роботу травної, нервової, кровоносної систем, сприяють гарній роботі нирок і печінки. Пектин, що у великій кількості міститься в сушених яблуках, знижує вміст холестерину в крові.
Сушені яблука вживають при захворюваннях щитовидної залози. Сухофрукти також запобігають передчасному старінню, а також дбають про стан зубів, гарної пам’яті і імунітеті.
Сушені груші містять в собі вітаміни А, В1, В2, Е, Р, С, пектин, залізо, йод, мідь, калій, кальцій, цинк, каротин. Сушені груші корисні для серця і легенів, печінки і нирок. Їх вживають при порушенні функцій підшлункової залози, сечовидільної системи. Цей продукт незамінний при простудних захворюваннях. Сушені груші мають властивість піднімати настрій і знімати нервову напругу, зменшувати стан стресу або депресії.
Сушені яблука і груші дуже зручно використовувати замість звичних перекусів, робити з них компоти і замінити ними шкідливі снеки (чіпси, сухарики, горішки).
Узвар: напій здоров’я
Традиційне українське блюдо на основі сухофруктів — узвар. Про його користь знали ще наші предки. Узвар можна і варити, і наполягати, готувати не тільки на Різдво, але і в будні. Напій додає сили і здоров’я кожному, хто випиває хоча б чашку узвару на добу.
Узвар — це ідеальний набір мінеральних речовин, я його ще називаю мінеральних компотом. Крім цього, в узварі багато вітамінів. А якщо ще є і фрукти з узвару, то отримаєте додаткову порцію пектину і харчових волокон».
Як вживати сухофрукти при схудненні: 5 правил!
Рекомендуємо дотримуватися декількох простих правил при вживанні сухофруктів.
- Найпоширеніша помилка тих, хто хоче схуднути — вживати сухофрукти в необмеженій кількості. Сушені фрукти — дуже ситний продукт, калорійність якого коливається від 230 до 300 ккал на 100 г. Тому від них можна дуже легко погладшати, якщо є у великих кількостях постійно.
- Безпечна дозування сухофруктів лежить в межах 40-50 р. тобто, жменю родзинок або 5-6 штук фініків — це добова доза, достатня для того, щоб отримати всі необхідні елементи в потрібному, а не надлишковому для організму людини кількість.
- Дуже корисні якісні сухофрукти. З витриманою технологією виробництва (сушіння, в’ялення), з правильними умовами зберігання. Інжир, родзинки, курага, чорнослив, фініки, сушені яблука та груші – все це неймовірно корисно, особливо взимку, тільки за умови високої якості.
- Вибирати сухофрукти потрібно дуже обережно: занадто яскравий колір чи блиск говорять лише про те, що сухофрукти оброблялися гліцерином або додатково забарвлювалися для більш привабливого вигляду. Від таких сухофруктів користі небагато. Вони, швидше за все завдадуть шкоди організму, ніж здоров’я.
- Небажано змішувати сухофрукти з іншими продуктами харчування, краще влаштовувати окремий перекус з сухофруктів. Іноді допустиме поєднання сухофруктів з кисломолочними продуктами, наприклад з йогуртом або сиром.