Хто сказав, що олів’є вже ніхто і не готує? Ще й як готують! І не тільки заради традиції в Новий рік, дні народження і інші дати наші столи заставлені салатами такого типу.
Ми тепер можемо собі дозволити готувати їх кожен день – і як салат, і як гарнір, і навіть як друге блюдо.
Треба ще знати, що, по-перше, все зовсім просто робиться. Тим більш, нам в допомогу стільки всяких пристосувань створено – поріжуть на рівні кубики в одну мить ока.
По-друге, продукти (і традиційні, і з тими, з якими ми обожнюємо експериментувати) завжди можна нарізати про запас. А заправляти потім – при подачі.
По-третє, це дуже смачно!
По-четверте, олів’є корисно – он, скільки корисностей різних!
По-п’яте, ситно!
Та знаєте, скільки зараз можна перерахувати корисного! Давайте краще готувати традиційне і незамінне блюдо всіх часів, поява якого зобов’язана знаменитому його автору з однойменним прізвищем.
Час приготування: 15-20, якщо всі інгредієнти готові вже до нарізки, і 50-60 – якщо варити треба яйця, моркву і картоплю.
Як прикрасити святковий стіл на Новий 2017 рік Вогняного Півня?
Інгредієнти для салату
- — 2-3 картоплини
- — 100 грамів вареної ковбаси
- — 100 грамів моркви
- — 2-3 яєць
- — 1-2 солоних огірка
- — 2-3столовые ложки зеленого горошку
- — 1 цибулина
- — 3-4 столові ложки майонезу (плюс, за бажанням, сметана)
Приготування салату Олів’є
Звичайно ж, почнемо готування з приготування всіх необхідних, зазначених у рецептурі, інгредієнтів.
Немає відварних моркви, картоплі і яєць? Не біда. Вони зваряться швидко, поки ми з вами будемо займатися іншими справами.
Словом, намиїм овочі та яйця, заллємо водою і відправимо варитися.
До речі: чи Можна варити овочі разом з яйцями? Це — справа вибору. Якщо все гарненько помити, можна і варити. Якщо принципово, то що вам варто поставити пару каструльок?
Візьмемося за нарізку інших інгредієнтів.
Я зазвичай нарізаю першим огірок. Чому? Тому що так швидше з нього зайва рідина піде.
До речі: Навіщо нам це треба? По-перше, зайва рідина з накромсанного огірка зробить з салату кашку – в ній швидко «попливе» і картопля, і жовтки. По-друге, менше солі потрапить в салат, і він буде ніжніше.
Наріжемо спочатку огірок на довгі смужки, тобто вздовж. А після наріжемо в потрібному форматі. Чим дрібніше, тим краще!
Як правило, в олів’є завжди ріжуть ковбасу. Причому традиційно — докторську. Тобто, з варених.
А що, невже більше нічого іншого не можна класти?
Як показує досвід, за традиційним рецептом в салаті олів’є саме ковбаса присутня.
До речі: Хоча історія розповідає нам і інші варіанти. Скажімо, з відвареним м’ясом (курка, свинина, яловичина і навіть субпродукти)! Тобто, м’ясна складова може змінюватися, аж до копченої ковбаси та ін.
Ось і наріжемо, як того вимагає традиції, так і наша звичка, ковбаску. Бажано пошматувати її в тому ж форматі, що і огірочки.
Далі — попрацюємо з цибулею.
Очистимо середніх розмірів головку від лушпиння. Добре промиємо. Дамо стекти воді.
І почнемо нарізку.
До речі: Деякі господині, щоб отримати ще більш ніжний салат, ріжуть білий лук, кримський або порей. Який тут варіант вибрати? На ваш смак! Я вибрала звичайний.
Як нарізати цибулю? Звичайно ж, як можна тонше. Технологію нарізки цибулі немає сенсу викладати. Все просто.
Головне, отримати непомітні тоненькі шматочки. А тому краще брати цибулю з тонкими пір’ям!
Таке відчуття, що хтось із інших персонажів дозрів для участі в цьому приємному карнавалі?
Думаю, що це — яйця. Остудимо їх, заливши холодною водою. Причому робимо це кілька разів.
До речі: Якщо взяти домашні яйця, салат вийде на порядок смачніше і апетитніше. Яскраво-жовті жовточки прикрасять страву!
Дамо їм охолонути. Для цього заллємо холодною водою, причому кілька разів, поки не охолонуть. Очистимо і накрошим дрібно зручним способом.
Картопля вже зварилася?
Те ж саме зробимо і з нею. Заллємо холодною водою – так швидше охолоне. Але після цього треба дати їй добре обсохнути.
Потім очистимо від шкурки. Наріжемо на довгі тонкі пластини, потім на тонкі смужки, які і наріжемо дрібненько.
Думаю, що морква одночасно, як і у мене, у вас вже зварилася?
Алгоритм — той же, що і з попередніми відварними інгредієнтами.
Ось практично і все, фінал близький!
Але у нас ще залишився зелений горошок. Треба відміряти потрібну кількість, адже у вас могло вийти більше нарізки.
Але для цього спочатку злийте рідину. Інакше ми отримаємо не салат.
Всі інгредієнти скласти в миску? Нам залишилося лише додати сюди майонез.
Щоб його було менше, я завжди кладу навпіл зі сметаною.
Спочатку розмішуєм інгредієнти з майонезом, а потім додамо сметанки.
За той час, поки робилася вся нарізка, себе встигли «проявити» і огірочок, і цибулька.
Все смачно пахне? Солоно в міру? Ну, тоді і розмішуєм все зі сметанкою.
Хочете – додайте зелені, всередину або зверху. Буде смачно!
Поради господині
Огірки: Солоні або мариновані? Це — на ваш смак.
Але солоні краще. Головне – не переборщити з кількістю. А тому, поклавши порцію в миску, почекайте, поки вони віддадуть сіль. І тільки потім додайте. Олів’є повинно бути ніжним!
А гостроти йому додає майонез. Можна і свіжий огірок накришити.
Ковбаса: Краще — докторська або молочна.
Її кількість залежить від ваших уподобань. Тобто, можна покласти не строго по рецептурі, а стільки, скільки вам хочеться.
Але і тут міри дотримуйтеся!
М’ясо: Будь-яке може бути, і тут смаки різні: від вареної яловичини, свинини, курячого філе — до печінки, нирок та ін!
Кількість також залежить від того, якого акценту ви чекаєте від салату.
Цибуля: Її кількість строго індивідуальна. Але якщо покласти менше або більше, смак буде не той.
Тому я завжди кришу побільше цибулі. Коли салат настоїться, завжди додам цибульки хоч трохи.
Якщо цибуля гостровата, залийте скибочки на хвилину окропом.
Яйця: Тут все, начебто, зрозуміло.
Тільки хотілося б підказати в плані нарізки. Якщо яйця будуть взяті з холодильника, а не з каструльки з холодною водою, скибочки вийдуть рівні, і жовток розпадатися не буде.
Картопля: Я про кількість додам пару слів. Щоб вийшов баланс в салаті, кладіть поштучно – скільки яєць, стільки і таких же за розміром картопель.
Перевірено!
Морква: Тут теж про кількість і про переваги.
Ви сміливо можете не класти моркву, якщо знаєте, що сімейство не буде раде її наявності.
Замість неї однакову кількість основних інгредієнтів покладіть, та й все.
Горошок зелений: Ви скажете — а що тут особливого?
А є особливе.
Якщо горошок низькосортний попадеться — салат пропав, це точно.
Тому не шкодуйте грошей на хороший продукт.
Майонез або сметана: Справа смаку. Я частіше роблю зі сметаною.
Але ж традиція – вона і в Африці традиція. Тому кладу, звичайно, нежирний майонез.
Але, як я і писала вище, розбавляю сметанкою пожирніше.
Кращі рецепти святкових алкогольних і безалкогольних коктейлів на Новий 2017 рік Вогняного Півня
А як ви готуєте популярний салат Олів’є? Будемо раді, якщо поділіться своїми рецептами і порадами з приготування в коментарях нижче!
Легкий рецепт, зато дуже легкий і економний варіант, ковбаску теж недорогу від забіяки обираємо.