Зміст:
- що це
- вплив на схуднення
- рецепти
- корисні властивості
- відгуки лікарів
Про корисність цих невеликих ягід, на вигляд нагадують барбарис і обліпиху, в Інтернеті складають легенди.
Цінителі тибетської «панацеї» стверджують: регулярне вживання ягід годжі сприяє профілактиці та лікуванню практичних всіх відомих науці захворювань.
Але чи відповідають ці твердження дійсності? Давайте спробуємо знайти відповіді разом.
Що за диво-ягода?
Годжі – продукт дійсно унікальний. Природа дбайливо вклала в кожен яскраво-оранжевий плід масу корисних речовин. Наприклад, за вмістом вітаміну С вони уп’ятеро випереджають мандарини. «Зашкалює» і показники за такими пунктами, як залізо, полівітаміни, протеїни, амінокислоти, вітаміни і мінерали.
Якщо врахувати, що все перераховане вище ще й ідеально збалансовано, то не доводиться дивуватися тому факту, що вже багато століть ягоди годжі, «відкриті» тибетськими ченцями більше 2 тисяч років тому, є одним з найпопулярніших засобів в китайській медицині. Ще придворні імператорські лікарі радили застосовувати ці ягідки для поліпшення сну, зору, пам’яті, травлення, як афродизіак і засіб лікування жіночого і чоловічого безпліддя.
Пізніше вже європейські вчені довели: «гостя» з високогір’я Тибету здатна зміцнити імунітет, позбавити від депресії, стабілізувати роботу серця, омолодити організм … А канадський учений – доктор Мінделл – називає рівно 33 причини, за якими даний продукт слід ввести в щоденний раціон кожному, хто піклується про своє здоров’я. Значаться в цьому списку і такі поширені на сьогодні проблеми, як боротьба з надмірною вагою та цукровим діабетом. На цих пунктах пропоную зупинитися докладніше.
Їж і худнеш?
Дослідники стверджують: годжі не можуть похвалитися високим вмістом вуглеводів і крохмалю, зате, як уже говорилося, неймовірно багаті амінокислотами. Ці фактори сприяють «спалюванню» непотрібного жиру, який накопичився в організмі.
Крім того, сік з них знижує апетит – а це дійсно важливо під час боротьби з надлишковими кілограмами.
З цієї причини фахівці в питаннях схуднення рекомендують використовувати для зниження ваги чай з «тибетського барбарису» (як ще називають ягоди годжі). Само собою – без цукру і меду. Якщо вже дуже хочеться «додати смаку», можна кинути в заварник шматочок лимона або лайма.
Однак тих, хто всерйоз задається питанням: «Що б такого з’їсти, щоб схуднути?», В даному випадку чекає деяке розчарування. Справа в тому, що тибетські «чудо-ягоди» почнуть «працювати на результат» лише в поєднанні зі здоровим способом життя і відвідинами спортивного залу.
Кажете, на тренування немає сил? Ось тут-то і допоможе напій з «тибетського дива»: він бадьорить, підвищує працездатність і піднімає настрій. Додайте сюди ще одна властивість цього напою – позитивно впливати на обмін речовин – і ви зрозумієте, чому його рекомендують дієтологи. До слова, є шанувальники «чарівного барбарису» і серед тренерів з бодібілдингу, адже цей мінерально-вітамінний «коктейль» стимулює розвиток м’язової маси.
Знижуємо «цукор» в крові
У Китаї ягоди годжі вже давно застосовують для лікування діабету у дорослих (маленьким пацієнтам цей засіб не рекомендують через високого ризику розвитку алергії).
По-перше, вживання даних плодів у їжу дозволяє добитися значного зниження «цукру» в крові. Ну а по-друге, що для діабетиків також важливо, ягоди допомагають провести профілактику розвитку мікроангіопатій, запобігають жирове переродження печінки.
Важливо також, що ліки, дбайливо створене самою природою, стабілізує і рівень артеріального тиску, від перепадів якого нерідко страждають багато хворих на цукровий діабет. Також можна активно їх використовувати на будь-якій дієті, як допомога, наприклад в протасовке або веганскої.
Однак слід пам’ятати, що вченими були зафіксовані випадки несумісності «тибетського барбарису» з деякими препаратами для лікування гіпертонії і зниження рівня цукру, що міститься в крові. Тому «знайомство» з цим природним ліками потрібно починати з дуже малих доз – для початку з’їдайте буквально по половині ягоди в день. Якщо самопочуття не буде змінюватися в гіршу сторону, поступово дозування можна і збільшити.
Ягоди годжі, як вживати… І з чим її їдять?
У нашій країні найбільш популярний «чай» з висушених плодів: 10-20 грам заливають 200 мілілітрами окропу, настоюють близько 20 хвилин. Напій випивають, а самі ягоди з’їдають.
Існує варіант з цими ж складовими, але наполягати «чай» рекомендують всю ніч – вважається, що за цей час максимум вітамінів перейде в настій.
Чимало любителів їдять ягоди сухими, що не заварюючи, додають їх у каші, коктейлі, сухі сніданки, йогурти, салати, випічку і навіть супи! Кажуть, така «приправа» надає страві особливі, пікантні «нотки».
Серед поціновувачів існує думка, що найбільш корисні ягоди, які зовсім не піддавалися обробці, а також без додавання до них солі і цукру. Однак багато впевнені також і в тому, що вживати в їжу ці плоди сирими категорично не можна – високий вміст в них активних речовин може викликати отруєння.
Втім, як і з будь-якими ліками, у випадку з ягодами годжі важливо дотримуватися дозування (20-30 грам в день для дорослої людини), звертати увагу на протипоказання (підвищення температури, алергії, індивідуальна непереносимість), а перед початком вживання, якщо ви вже проходите медикаментозне лікування, слід додатково проконсультуватися з лікарем.
Подивіться невеличке відео про властивості ягод годжі та особливості іх вживання.