Зміст:
«Товариство любителів порею» – англійський клуб, у якому його учасники діляться досвідом з культивування рослини і обмінюються рецептами приготування вишуканих страв.
Організувати гурток» любителів самого делікатесного лука в світі можна і в домашніх умовах. Приводом для такого неординарного хобі може стати будь-яка з корисних властивостей або гастрономічних якостей культури.
Цибуля порей при схудненні може стати ідеальним гарніром до м’яса або риби.
Дієтологи люблять цей овоч і настійно рекомендують не забувати включати його в щоденне меню людям із зайвою вагою. Давайте познайомимося ближче з продуктом, який так рідко балує нас своєю появою на обідньому столі. Бути може, вже сьогодні ви звільните цілу поличку у своєму холодильнику для овоча, який шанували римські імператори.
Цибуля порей при схудненні – про користь
Що ховається в ніжному білому стеблі і апетитних зелених листках?
Величезна кількість вітаміну С, яка збільшується у міру зберігання продукту. Цією особливістю не має жоден інший овоч!
Порей містить ряд найцінніших мінерали – калій, кальцій, фосфор, сірку, залізо.
Вітамінний ряд представлений (крім З) каротином, тіаміном, рибофлавіном, нікотиновою кислотою, А і Є. Самий делікатесний представник сімейства Цибульні містить харчові волокна, органічні кислоти, ефірні олії, білки, вуглеводи, крохмаль і цукри. Але як впливає склад на корисні якості?
Ще стародавні римляни шанували овоч за делікатес. Імператор Нерон вживав його у величезних кількостях для зміцнення голосу. В середні віки європейці повсюдно використовували продукт як бюджетну заміну гарнірів.
У Росії цибулю знайшов популярність лише нещодавно, прийшовши на ринок під гаслом «це їдять французи і худнуть». Привести себе в форму з його допомогою дійсно можна – трохи нижче ми поділимося рецептами, як це зробити смачно.
Але спектр корисних властивостей – набагато багатший:
- виражений сечогінний ефект;
- поліпшення травлення;
- прискорення обмінних процесів;
- підвищення гемоглобіну;
- зміцнення імунітету;
- очищення крові;
- загальнозміцнюючий і общевосстанавливающее дію.
Не тільки ожиріння – в числі показань до вживання.
Суглобові поразки, сечокам’яна хвороба, подагра, проблеми з ШКТ, перевтома, авітаміноз – при цих порушеннях вводити цибулю в меню «рекомендовано лікарем».
На відміну від інших представників сімейства «делікатесний» цибуля відрізняється ніжний смак зі зниженою гостротою, практично повним відсутністю запаху після його вживання навіть у сирому вигляді. Не дарма французи віддали свою перевагу саме йому – їхня кухня завжди висуває особливі вимоги до інгредієнтів.
Отже, оберемок соковитих стебел з молодими листям куплена в супермаркеті. Але що приготувати з цього білосніжно-зеленого пишноти, коли на порядку денному – дієтичне меню.
Обсмажування в клярі і інші екстремальні способи вбивства всього корисного в овочах у цьому випадку категорично неприйнятні.
Цибуля порей при схудненні – дієтичні рецепти
Французький дієтолог Мадлен Жестан пропонує своє бачення дієти на основі порею. Триденний очисний комплекс на основі спеціального супу дозволить не тільки знизити вага, але й очистити організм. При цьому, як стверджує мадам Жестан, у худне не виникне навіть натяку на почуття голоду.
Приготування очищаючого супу:
- 2 моркви і 1 порей (стебло з листям) ріжемо кружечками, 2 помідори – кубиками;
- заливаємо нарізані овочі холодною водою (1,5-2 л), доводимо до кипіння, додаємо спеції (розмарин, орегано та інші за смаком) і варимо близько 20 хвилин, не солимо;
- вимикаємо вогонь, додаємо дрібно порізаний свіжий часник, зелень, наполягаємо.
Є суп можна в будь-який час, в будь-якій кількості. Протягом 3-денного курсу вживання іншої їжі заборонено. «Схил» може досягати 4-5 кг.
Важко витримати режим? Влаштуйте один розвантажувальний день, який допоможе вивести зайву рідину без думок про голод.
…і інші рецепти
Суп з індичкою
Знадобиться: 400 г філе індички (можна замінити курячим), 2 стебла цибулі, перець, сіль.
Приготування: відварюємо порізане шматочками філе в 2 л води до готовності (20-30 хвилин), ріжемо цибулю кільцями і додаємо в суп, варимо 4-5 хвилин, солимо, перчимо. При подачі – рясно додаємо зелень.
Салат з печерицями
Знадобиться: 700 р. цибулі, 300 р. печериць, 1 ст. л. оливкової олії, кмин і сіль.
Приготування: ріжемо порей і відварюємо до готовності, обсмажуємо гриби на рослинній олії, компоненти змішуємо, додаємо сіль і кмин.
Пам’ятайте, що…
- порей можна їсти в будь-якому вигляді – сирому, вареному, тушкованому, смаженому;
Але максимальна кількість вітамінів – у свіжому продукті, який майже не гірчить.
- тривалий відварювання продукту не тільки позбавляє його вітамінів, але і перетворює в безформну і несмачну масу;
- при приготуванні використовуйте білу м’якоть (стебло), так і зелені плоскі листя, якщо вони не старі;
- перед використанням відріжте коріння і грубу частину листя, добре вимийте стебла під проточною водою;
- тушкований порей – ідеальний гарнір до м’яса, риби, грибів і сиру.
При загостренні хронічних хвороб ШКТ вживання сирого лука протипоказано.
Здорове меню для людини із зайвою вагою – гарант схуднення. Використовуйте всі харчові ресурси для досягнення поставленої мети.
Більше користі, менше калорій – вибирайте їжу з цим гаслом і красива фігура перетвориться з мрії в реальність.
А з простим цибулею можна робити маски для волосся.