Зміст:
- склад і лікувальні властивості
- способи застосування
- рецепт сиропу зі стевії
- рецепт дієтичного майонезу
- протипоказання
Стевія – це багаторічна рослина, чиєю батьківщиною є Південна Америка (її тропічні райони). В перекладі з стародавнього мови індіанців майя, стевія означає “медова”.
І це зовсім точна назва, так як ця трава в 30 разів солодше, ніж усім нам знайомий цукор. Найголовніше, при цьому в неї немає калорій. Завдяки цьому, стевія сьогодні застосовується в якості природного замінника цукру. Всесвітня Організація охорони Здоров’я у 2006 році схвалила вживання трави в їжу.
Лікувальні якості і складу
Стевія багата на вміст вітамінів (K і A, B, C, E, нікотинова кислота і рибофлавін) і мінералів (селен, залізо, натрій, фтор, фосфор, марганець, цинк і кальцій), а також антиоксиданти і ефірні масла.
Але головні речовини, які містяться в стевії і роблять її єдиною у своєму роді – це глікозиди, які є натуральними підсолоджувачами.
Лікувальні властивості медової трави полягають у наступному. Вона:
- Позитивно впливає на травлення, а також на функції печінки і підшлункової залози;
- Має сечогінну дію, виводить надлишки рідини з організму;
- Підвищує загальний тонус, знімає втому;
- Запобігає захворюванню ясен і зубів, освіжає ротову порожнину;
- У вигляді водного екстракту служить відмінним засобом, щоб доглядати за шкірою;
- Підвищує імунітет;
- Знижує тягу до солодкого;
- Покращує обмін речовин;
- Виводить з організму шлаки і токсини;
- Приводить в норму холестерин і цукор, а також артеріальний тиск.
Стевія – як застосовувати?
У продаж стевія надходить в різних видах. Це може бути:
- концентрований екстракт,
- еліксири,
- сиропи,
- чай в пакетах,
- просто розсипні сушені листя.
В основному використовується екстракт у вигляді таблеток – стевіозид (глікозид з стевії).
На відміну від інших замінників цукру, він не містить небезпечних хімічних речовин, так як є повністю натуральним.
Також стевіозид буває в рідкому вигляді і у вигляді порошку. У білого порошку є одна особливість – він найважче розчиняється у воді. Так що його доведеться досить довго вимішувати. Рідкий стевіозид зручний для додавання в желе, варення і випічку.
Для підсолоджування напоїв зручно використовувати таблетки та сироп. Додавати стевіозид можна мінеральну воду, мате, чай (зелений і чорний) і кава. Такі напої добре пити замість сніданку і між прийомами їжі. Це дозволить значно знизити апетит і уникнути переїдання.
Трава у вигляді листя добре підходить для додавання в салати і овочеві страви. Зверніть увагу, що трава повинна бути зеленого кольору, а не коричневого.
Для того, щоб зрозуміти, скільки стевиозида потрібно використовувати, на упаковці буде зазначено його співвідношення “до ложці цукру”.
Придбати препарати з стевії можна в аптеках або в інтернет-магазинах.
Рецепти зі стевією для схуднення.
Представляємо вашій увазі два рецепту для повсякденного використання у вашому раціоні
Сироп з медової трави
Приготування:
- треба взяти 1 літр води і додати в неї сухого листя в кількості 100 грам;
- потім все це потрібно закип’ятити і варити на невеликому вогні приблизно годину;
- після чого потрібно процідити і злити відвар, а листя ще долити півлітра води і кип’ятити ще годину;
- потім повторити проціджування і змішати перший і другий відвар;
- сироп готовий, його можна застосовувати замість цукру для приготування самих різних блюд.
Майонез дієтичний
Приготування:
- змішайте в блендері соєве молоко (150 мл), цибульний порошок (1 столова ложка), стевиазид в порошку (¼ чайної ложки), сіль (1 столова ложка) і лимонний сік (один лимон);
- змішувати потрібно 30 хвилин, тонкою цівкою поступово додаючи рослинну олію (2 чашки);
- збивайте, поки суміш остаточно не загусне.
Стевіозид можна використовувати замість цукру для приготування солодкої консервації (варення, компот тощо ). Для варення, на 1 кг фруктів або ягід потрібно взяти до 15 г порошку.
Побічні явища і протипоказання при вживанні стевії.
У медової трави є один недолік. Це явно виражений присмак. Тим, кого вона не влаштовує, можна порадити вживати продукт у вигляді екстракту – в ньому присмак практично відсутня. Додавши в чай або каву екстракт, велика частина людей нічого зайвого не відчує.
Якщо паралельно зі стевією ви приймаєте будь-які вітамінні комплекси, а при цьому ще вживаєте у великій кількості фрукти і овочі – у вас може статися гіпервітаміноз.
- Якщо ви помітите такі симптоми, як лущення шкіри, свербіж та висипання – зверніться до лікаря. Швидше за все, дещо з вашого списку здорового харчування доведеться скоротити.
- Не варто вживати даний продукт тим, хто страждає алергією на рослини, причому сімейства складноцвітих. Це хризантема, ромашка, кульбаба і т. д.
- Крім цього, у деяких може просто бути індивідуальна непереносимість цієї речовини.
Якщо повністю замінити в своєму раціоні цукор на стевію, то цілком можна схуднути за місяць приблизно на 5-8 кг