Зміст:
Білки в дієтичному меню займають особливе місце. Саме вони забезпечують тривале насичення, вимагають великих енергетичних витрат на розщеплення, допомагають спалювати жири при збереженні м’язової маси.
Риба – для схуднення особливо цінне джерело білка, який збагачений незамінними жирними кислотами і рядом важливих мінералів – йодом, цинком, фосфором.
Рибний вечеря не спричинить за собою відчуття тяжкості, чого не можна сказати про вживання м’яса, тривалість перетравлення якого може досягати 5 годин.
У поєднанні з овочевим гарніром дієтичні властивості рибної трапези збільшуються в рази. Не тільки скинути вагу, але і зміцнити серцево-судинну систему, кістки і зуби допоможе рибна дієта.
Але є тіньові сторони, про які не знають або забувають гарячі шанувальники дарів моря. Риба може як сприяти схудненню, так і перешкоджати, як оздоровлювати, так і шкодити здоров’ю.Включати цей поживний продукт в меню необхідно з урахуванням нижчеописаних рекомендацій, щоб замість очікуваного результату не потерпіти фіаско.
Риба для схуднення – про користь.
Рибний білок, кількість якого може досягати 25 р. на 100 г продукту – легкозасвоюваний. На його перетравлення потрібна 1,5-2 години.
Крім білка в продукті містяться поліненасичені жирні кислоти Омега – 3, Омега-6, про виняткову важливість яких для здоров’я почали говорити не так давно. Вони зміцнюють наше серце, судини, знижують ризик розвитку інфарктів, інсультів, атеросклерозу.
Захворюваність серцево-судинними патологіями в приморських і приокеанических районах – в рази нижче. Вчені припускають, що саме споживання великої кількості риби захищає мешканців зазначених регіонів від ряду смертельно небезпечних хвороб.
Серед інших властивостей незамінних жирних кислот – очищення судин від холестерину, зміцнення нервової системи, стимулювання роботи головного мозку, відновлення порушеного метаболізму.
Основні «рибні» вітаміни та мінерали – А, D, фосфор, йод, фтор, кальцій. До речі, вітамін D необхідний нашому організму для повноцінного засвоєння кальцію і фосфору – мінералів, в компетенції яких – зміцнення кісток і зубів.
Вживання риби не менше 3-4 разів на тиждень – норма для кожного, хто піклується про здоров’я.
При необхідності схуднути частотність може бути збільшена, а деякі дієти базують на рибному меню весь харчовий цикл.
Шкода риби для схуднення.
Перш ніж відправитися на рибалку чи в супермаркет, необхідно позбутися від деяких ілюзій. Свіжа риба – продукт не лише дорогою, а й небезпечний.
- для повного знищення паразитів необхідна термічна обробка, тривалість якої – не менше 20 хвилин;
- заморожений продукт гарантує відсутність гельмінтів, хоча і відрізняється меншими поживними і корисними якостями;
- велика рыбеха (наприклад, акула) часто містить в собі високу кількість шкідливих металів, найчастіше – ртуті;
- жирні сорти (скумбрія, оселедець, сьомга, вугор) містять до 300 ккал (в 100 г), що навряд чи сприятиме схудненню;
- копчений продукт «багатий» канцерогенними речовинами, які провокують розвиток пухлин;
- прісноводний копчений делікатес до того ж може містити паразитів – цей вид обробки не гарантує повну «санацію» продукту;
Зловживання рибними продуктами, як і відмова від них, не кращим чином впливає на здоров’я. У дієтичному червоному м’ясі (яловичині) міститься велика кількість заліза, яке майже відсутня в морепродуктах.
Саме збалансоване меню гарантує вилучення максимальної користі з їжі.
Для шанувальників рибних дієт правило «золотої середини» допускає виняток.
Короткочасний надлишок не зашкодить здоров’ю та забезпечить ефективне схуднення.
Риба для схуднення – дієти і поради.
Готові до рибного марафону?
Запам’ятовуйте правила:
- у раціоні повинні переважати нежирні сорти – минтай, хек, камбала, тріска, калорійність яких ледь сягає 100 ккал;
- іноді можна побалувати себе фореллю, лососем, скумбрією, пам’ятаючи про високої енергетичної цінності (270-300 ккал);
- сорти середньої жирності (горбушу, тунець, короп), калорійність яких – 100-140 ккал, можна вживати частіше (до 4 разів на тиждень);
- вид термічної обробки – тушкування, на пару, відварювання, гриль без олії;
- ідеальний гарнір – свіжі та тушковані овочі (всі види капусти, кабачок, морква), зелень (рукола, шпинат, салат);
- неприпустимо використовувати в якості гарніру картоплю, баклажани, макарони, білий рис;
- замість солі використовувати лимонний сік і спеції;
- пийте не менше 2 л води, допустимо – 100 мл червоного сухого вина на добу;
- харчування дробове, 5-разове;
- добовий обсяг рибного філе – 500-600 р.
На базі цих рекомендацій ви зможете організувати своє меню за смаком. Неприпустимо вживання цукру, кондитерських виробів, в якості перекусів і перед сном можна випити склянку кефіру.
Тривалість дієти не повинна перевищувати 7 днів. При необхідності продовжити – збагатите раціон складними вуглеводами (бурим рисом та іншими крупами, чорним хлібом), а також іншими джерелами білка – м’ясом, сиром, молочними продуктами.
Орієнтовне меню на день:
- сніданок 1: яйце некруто, яблуко, трав’яний чай;
- сніданок 2: відварна риба (100 г), овочевий салат, 1 яблуко;
- обід: 250 г вареної риби, овочі на пару;
- перекус: 300 мл ряжанки;
- вечеря: 250 р. риби гриль, овочевий салат з лимонною заправкою;
- перед сном: 200 мл кефіру.
Білкові дієти протипоказані при ниркової та серцевої недостатності. При появі симптомів інтоксикації (запамороченні, нудоті, поганому запаху з рота) змініть режим.
Середземноморська дієта, яка також передбачає рибне достаток, включає достатню кількість вуглеводної їжі і дозволяє зрідка ласувати солодощами.
Схуднути на рибному меню можна. Навряд чи обсмажування жирного лососевого стейка в паніровці і у великій кількості рослинного масла посприяє процесу.
Але і зловживання неповноцінним харчуванням з різко обмеженою калорійністю призведе до втрати не тільки вагу, але і здоров’я.
Дотримуйтесь баланс і тримайте апетит під контролем не тільки у «дієтичні» дні.