Коріандр для схуднення: «блощичник» на службі стрункості!

Зміст:

Грузинська кухня кинзі співає хвалебні оди, а зернам віддає почесті – ткемалі і сацибелі втратять свій неповторний смак без цієї оригінальної приправи. В Індії сушені плоди рослини – невід’ємний компонент каррі.

Знайомство з коріандром у вітчизняних гурманів відбулося все ж завдяки бородинскому хлібу, а не кухонь народів світу.

Спеції та прянощі в колі людей, що стежать за вагою, користуються особливою популярністю.

Ними замінюють сіль, стимулюють травлення, розганяють метаболізм, надають пікантність самим прісним дієтичних страв.

Так і коріандр – для схуднення потрібна приправа, якщо використовувати їх правильно.

Коріандр – для схуднення, бадьорості, енергії

Коріандр належить сімейства Зонтичні, членами якого є кріп, кмин, кріп, пастернак, петрушка та інші знамениті й популярні в гастрономічному товаристві культури.

Специфічний запах насіння і листя обумовлений вмістом децилового альдегіду, який особливо інтенсивний в незрілому віці рослини.

«Запах клопа» – так характеризують оригінальний аромат культури не тільки сучасники.

У перекладі з грецької «коріандр» означає «клоп», що не заважає Середземномор’ї, Європі, країнам СНД схилятися перед пряністю і використовувати її в парфумерній, косметичної, медичної та інших галузях промисловості.

  • У складі зерен – ефірні і жирні олії, алкалоїди, пектин, стерини, дубильні речовини, рутин, цукру, органічні кислоти.
  • Листки містять аскорбінову кислоту, каротин, рибофлавін, тіамін, фолієву кислоту, холін.
  • Мінеральний склад рослини представлений калієм, натрієм, магнієм, кальцієм, йодом, залізом, цинком.

Багатюща суміш цілющих поживних компонентів у різних частинах культури і зумовила широкий спектр застосування.

Перераховувати корисні властивості насіння, листя рослини можна нескінченно.

Виділимо головні:

  • сечогінний, легкий проносний, жовчогінний властивість;
  • антисептичну, протизапальну, антибактеріальну дію;
  • ранозагоювальний, протинабряковий, регенеруючий ефект;
  • нормалізація роботи травлення, стимулюють (в тому числі – підвищують апетит) якості;
  • стабілізація артеріального тиску, профілактика хвороб серця і судин;
  • прискорення обмінних процесів, виведення шлаків, токсинів;
  • заспокійливий вплив, зняття стресу, підняття тонусу.

І це – лише скромна частина заслуг.

Перелік проблем, у терапії яких може бути корисний коріандр, включає хвороби ШЛУНКОВО-кишкового тракту (запор, діарея, метеоризм), ендокринні патології (цукровий діабет, ожиріння), запальні процеси органів дихання, вірусні захворювання та інші.

Зайва вага – не хвороба, але приносить масу незручностей і страждань.

  • Сечогінні властивості кінзи допоможуть зняти набряки і вивести рідину, якою завжди в надлишку в організмі повних людей.
  • При млявій перистальтиці і поганому травленні прийдуть на допомогу плоди – сухі зерна, знамениті своїми делікатними проносними, жовчогінними та противогеморроидальными властивостями.

Важливо пам’ятати про комплексному стимулююче якості культури – активним стане не тільки на травлення, але і апетит, який доведеться зменшити, якщо на порядку денному – схуднення.

Аналогічним збудливим ефектом володіють всі спеції і прянощі, але це не привід говорити їм «ні».

Натуральні приправи – кращий спосіб розбудити метаболізм і прискорити обмінні реакції.

Будь-яка дієта потребує «погоничів» – занижена калорійність меню завжди уповільнює обмін речовин.

Як вживати коріандр для схуднення: інструкції, поради, рецепти

Кінза – культура з східним характером, пекучим і темпераментним. В їжу використовують всі частини рослини – від кореня до насіння.

При схудненні марнувати апетит на все делікатеси східної кухні не потрібно. І все ж деякі рецепти ідеально вписуються в програму корекції ваги, якщо в анамнезі немає захворювань, при яких вживання кінзи не рекомендується, а це:

  • тромбофлебіт,
  • гіпертонія,
  • інфаркт міокарда,
  • підвищена кислотність,
  • важкі патології печінки, нирок.

Алергія на кінзу зустрічається вкрай рідко. Алергіки, на дух не переносять гірчицю, імбир, корицю та інші прянощі і спеції, із задоволенням використовують коріандр.

Не зловживайте кінзою. Достатньо 30-40 г. свіжої зелені і 2-3 г насіння на добу, щоб активувати всі корисні (у тому числі фігурні) властивості.

Хочете більше коріандру? Задовольніть свою потребу ефірним маслом, яке, як кажуть містики, розкриває творчий потенціал людини.

Куди додати?

  • Зелень (свіжу або висушену) – у салати, супи, соуси. Теплова обробка знищує частину корисних властивостей і ароматичні якості.
  • Насіння – кондитерські, хлібобулочні вироби, м’ясні та рибні страви, салати, сири, при маринуванні.
  • Чудово поєднується з кропом, фенхелем, базиліком, кмином, часником.

Огірковий детокс-салат для жінок

Знадобиться:

  • 3 огірка,
  • свіжа м’ята,
  • кінза,
  • 1 ч. л. меленого коріандру,
  • перець,
  • морська сіль,
  • імбир,
  • винний оцет.

Приготування:

  • нарізати огірки тонкими пластинами;
  • м’яту і кінзу подрібнити, змішати компоненти;
  • приготувати заправку з винного оцту, тертого імбиру, солі та спецій;
  • додати соус в огірково-м’ятний мікс.

Салат з ківі, кінзою і горіхами

Знадобиться:

  • 3 ківі,
  • пучок кінзи,
  • жменя волоських горіхів,
  • зубчик часнику,
  • рослинна олія,
  • морська сіль.

Приготування:

  • порубати горіхи, часник подрібнити і розчавити його з сіллю;
  • порізати ківі півкільцями, кінзу;
  • з’єднати компоненти, додати рослинне масло, акуратно перемішати.

«Блощичник» – так зневажливо називали кінзу в старовину. Сьогодні вона прикрашає найсмачніші застілля, які можуть бути дієтичними, якщо підійти до питання організації банкетного і буденного меню з розумом. Худніть смачно!

Leave a Comment