Зміст:
- склад
- корисні властивості
- протипоказання
- куди додати?
- огірковий детокс-салат
- салат з ківі, кінзою і горіхами
Грузинська кухня кинзі співає хвалебні оди, а зернам віддає почесті – ткемалі і сацибелі втратять свій неповторний смак без цієї оригінальної приправи. В Індії сушені плоди рослини – невід’ємний компонент каррі.
Знайомство з коріандром у вітчизняних гурманів відбулося все ж завдяки бородинскому хлібу, а не кухонь народів світу.
Спеції та прянощі в колі людей, що стежать за вагою, користуються особливою популярністю.
Ними замінюють сіль, стимулюють травлення, розганяють метаболізм, надають пікантність самим прісним дієтичних страв.
Так і коріандр – для схуднення потрібна приправа, якщо використовувати їх правильно.
Коріандр – для схуднення, бадьорості, енергії
Коріандр належить сімейства Зонтичні, членами якого є кріп, кмин, кріп, пастернак, петрушка та інші знамениті й популярні в гастрономічному товаристві культури.
Специфічний запах насіння і листя обумовлений вмістом децилового альдегіду, який особливо інтенсивний в незрілому віці рослини.
«Запах клопа» – так характеризують оригінальний аромат культури не тільки сучасники.
У перекладі з грецької «коріандр» означає «клоп», що не заважає Середземномор’ї, Європі, країнам СНД схилятися перед пряністю і використовувати її в парфумерній, косметичної, медичної та інших галузях промисловості.
- У складі зерен – ефірні і жирні олії, алкалоїди, пектин, стерини, дубильні речовини, рутин, цукру, органічні кислоти.
- Листки містять аскорбінову кислоту, каротин, рибофлавін, тіамін, фолієву кислоту, холін.
- Мінеральний склад рослини представлений калієм, натрієм, магнієм, кальцієм, йодом, залізом, цинком.
Багатюща суміш цілющих поживних компонентів у різних частинах культури і зумовила широкий спектр застосування.
Перераховувати корисні властивості насіння, листя рослини можна нескінченно.
Виділимо головні:
- сечогінний, легкий проносний, жовчогінний властивість;
- антисептичну, протизапальну, антибактеріальну дію;
- ранозагоювальний, протинабряковий, регенеруючий ефект;
- нормалізація роботи травлення, стимулюють (в тому числі – підвищують апетит) якості;
- стабілізація артеріального тиску, профілактика хвороб серця і судин;
- прискорення обмінних процесів, виведення шлаків, токсинів;
- заспокійливий вплив, зняття стресу, підняття тонусу.
І це – лише скромна частина заслуг.
Перелік проблем, у терапії яких може бути корисний коріандр, включає хвороби ШЛУНКОВО-кишкового тракту (запор, діарея, метеоризм), ендокринні патології (цукровий діабет, ожиріння), запальні процеси органів дихання, вірусні захворювання та інші.
Зайва вага – не хвороба, але приносить масу незручностей і страждань.
- Сечогінні властивості кінзи допоможуть зняти набряки і вивести рідину, якою завжди в надлишку в організмі повних людей.
- При млявій перистальтиці і поганому травленні прийдуть на допомогу плоди – сухі зерна, знамениті своїми делікатними проносними, жовчогінними та противогеморроидальными властивостями.
Важливо пам’ятати про комплексному стимулююче якості культури – активним стане не тільки на травлення, але і апетит, який доведеться зменшити, якщо на порядку денному – схуднення.
Аналогічним збудливим ефектом володіють всі спеції і прянощі, але це не привід говорити їм «ні».
Натуральні приправи – кращий спосіб розбудити метаболізм і прискорити обмінні реакції.
Будь-яка дієта потребує «погоничів» – занижена калорійність меню завжди уповільнює обмін речовин.
Як вживати коріандр для схуднення: інструкції, поради, рецепти
Кінза – культура з східним характером, пекучим і темпераментним. В їжу використовують всі частини рослини – від кореня до насіння.
При схудненні марнувати апетит на все делікатеси східної кухні не потрібно. І все ж деякі рецепти ідеально вписуються в програму корекції ваги, якщо в анамнезі немає захворювань, при яких вживання кінзи не рекомендується, а це:
- тромбофлебіт,
- гіпертонія,
- інфаркт міокарда,
- підвищена кислотність,
- важкі патології печінки, нирок.
Алергія на кінзу зустрічається вкрай рідко. Алергіки, на дух не переносять гірчицю, імбир, корицю та інші прянощі і спеції, із задоволенням використовують коріандр.
Не зловживайте кінзою. Достатньо 30-40 г. свіжої зелені і 2-3 г насіння на добу, щоб активувати всі корисні (у тому числі фігурні) властивості.
Хочете більше коріандру? Задовольніть свою потребу ефірним маслом, яке, як кажуть містики, розкриває творчий потенціал людини.
Куди додати?
- Зелень (свіжу або висушену) – у салати, супи, соуси. Теплова обробка знищує частину корисних властивостей і ароматичні якості.
- Насіння – кондитерські, хлібобулочні вироби, м’ясні та рибні страви, салати, сири, при маринуванні.
- Чудово поєднується з кропом, фенхелем, базиліком, кмином, часником.
Огірковий детокс-салат для жінок
Знадобиться:
- 3 огірка,
- свіжа м’ята,
- кінза,
- 1 ч. л. меленого коріандру,
- перець,
- морська сіль,
- імбир,
- винний оцет.
Приготування:
- нарізати огірки тонкими пластинами;
- м’яту і кінзу подрібнити, змішати компоненти;
- приготувати заправку з винного оцту, тертого імбиру, солі та спецій;
- додати соус в огірково-м’ятний мікс.
Салат з ківі, кінзою і горіхами
Знадобиться:
- 3 ківі,
- пучок кінзи,
- жменя волоських горіхів,
- зубчик часнику,
- рослинна олія,
- морська сіль.
Приготування:
- порубати горіхи, часник подрібнити і розчавити його з сіллю;
- порізати ківі півкільцями, кінзу;
- з’єднати компоненти, додати рослинне масло, акуратно перемішати.
«Блощичник» – так зневажливо називали кінзу в старовину. Сьогодні вона прикрашає найсмачніші застілля, які можуть бути дієтичними, якщо підійти до питання організації банкетного і буденного меню з розумом. Худніть смачно!