При великому бажанні схуднути, потрібно налаштуватися на здорове харчування. А салати як раз і є важлива складова здорового раціону. У салат при невеликій кількості калорій багато вітамінів і мінералів. Але і при готуванні салатів треба бути акуратним, щоб отримати дієтичні салати виключається велику кількість майонезу або сиру. Розглянемо нижче які продукти повинні входити в салат, щоб салат був для схуднення.
Салати для схуднення – підбір продуктів
Томати або помідори. У помідорах є вітамін А і С, фермент лікопін, який допомагає в профілактиці з раком. Один помідор містить у собі половину денної дози вітаміну А, і ¼ вітаміну С. В 100 грамах помідора 19.9 калорій. Так що 100 грам помідори можна сміливо класти в салат.
Солодкий (болгарський) перець. Містить 60-70% від денної дози вітаміну А і С, плюс велика кількість бета-каротину. У 100 грамах 26 калорій. У салат кладуть не менше 100 грам.
Огірки. В огірках 95% структурованої корисної води для нашого організму. У маринованих огірки одна тільки сіль. Огірки очищають кишечник. В 100 грам огірки 14 калорій.
Редька і редис. Містять мало вітамінів і малокалорійні. Додають для гостроти. У редисці 20 калорій на 100грам, а в чорній редьці 36.
Моркву. У моркві багато бета-каротину і вітаміну А. В салат зазвичай можна натерти одну середню моркву. У 100 грамах моркви 35 калорій.
Капуста. У капусті багато вітаміну С і клітковини. Корисна будь-яка капуста і брокколі та цвітна, та й сама звичайна білокачанна. У салат кладуть 100-200 грам. В капусті на 100грам в середньому 30 калорій за всіма сортами.
Зелений салат. Який краще підібрати салат, читайте в статті Салати для схуднення – рецепти. У салатах не менше вітамін ніж в інших овочах. Однак замало клітковини, на 200 грам салату 1 грам клітковини. У 100 грамах салату 16 калорій.
Яблуко. Яблука надають салату приємну кислинку. У них багато вітамінів і антиоксидантів, а ще «правильні» цукру – фруктоза. 100 грам яблук 47 калорій. Воно дуже корисно і стане в нагоді в боротьбі із зайвою вагою. Це дуже хороший фрукт, особливо для того щоб позбутися від подвійного підборіддя або складок.
Авокадо. У авокадо багато ненасичених жирів і мінералів. Авокадо не сильно і калорійний, на 100 грам авокадо 28 калорій. У салат кладуть кілька скибочок.
Волоський горіх. У горіхах є жири, білки, клітковина, мінерали і вітамін Е. Горіхи більш калорійні, ніж овочі. Для салату потрібно не більше столової ложки подрібнених горіхів. 100 грам волоського горіха 656 калорій.
Гриби. Гриби дієтологи вважають більш порожніми, проте в них є корисні речовини – селен і фолієва кислота. Зате гриби вгамовують відчуття голоду. В 100 грам грибів 160 калорій. А салат можна покласти 100 грам.
Боби, квасоля і горох. Для салату потрібен варений або консервований квасоля. У салатах ще використовують консервовану кукурудзу. У бобових багато клітковини, білки і вітаміни групи В. В салат кладуть не більше 100 грамів. У квасолі на 100 грам 16 грам.
Оливки консервовані. В оливках багато натрію, тобто сіль. А сіль не сильна корисна для схуднення, затримує рідину. Чорні оливки корисніше зелених, не більше 5 штук. У 100 грамах оливок 175 калорій.
Бринза і сир. Для схуднення в салат потрібно класти знежирений або низької жирності. У них багато білка і кальцію. У салат кладуть 70-100 грам сиру (бринзи). Калорійність сиру 86 калорій на 100 грам.
Яйця. Всім відомо, що у яйцях багато протеїну і білка. Але в жовтку є жир. Для салату потрібно одне яйце. Калорійність яйця 157 калорій. В одному яйці 47 грам.
Рис відварний. У рисі є клітковини і мінерали. Для салату потрібно 100 грам рису.
Білки. Для салату потрібен білок. Його можна взяти з курячої грудки, риби або тофу. 100 грам салату білка цілком вистачить для салату. В 100 грам курячої грудки 241 калорія.
Салати для схуднення – шкідливі продукти
Ковбаса, бекон шинка – смачно, але і шкідливо. Багато жиру, солі і багато калорій. Намагайтеся класти як мінімум 10 грамів жиру в салат. У вареній дієтичної ковбасі 170 калорій на 100 грам.
Жирні сири – багато холестерину і жирів. Зіпсують будь-який салат. У середньому жирні сири містять 300 калорій на 100 грам.
Сухарики. Тільки порожні калорії, сіль і жири.
Картопля і макарони. Взагалі не містять корисних речовин, калорійність велика.
Родзинки. На 1 грам білка і 2 г клітковини, а ж 130 калорій.
Краще не використовувати фабричні закуски, а робити самій. Тому що фабричні заправки шкідливіше домашніх.
Майонез краще замінювати домашньою сметаною. Або купувати нежирний, а то і зовсім робити домашній майонез.
Ще в салатах краще використовувати оливкову олію замість рослинного масла.