Зміст:
- принципи раціону
- як збільшити поживну цінність
- заборонені продукти
- особливості при різних захворюваннях
- приклади меню.
Індивідуальне лікувальний меню дозволяє значно знизити тяжкість перебігу хвороби, а в деяких випадках і повністю позбавити від неї.
Лікувально-профілактичні столи за М. Певзнером – надбання вітчизняної дієтології.
Чіткі інструкції про заборонених і дозволених продуктах, прийнятних способи приготування, рекомендації про водно-сольовому режимі і інші професійні поради – дієти Певзнера реабілітують хворий організм і озброюють його енергією для боротьби з недугою.
Стіл «Дієта 15» відноситься до категорії загальних систем живлення і призначається при різних захворюваннях, які не вимагають спеціального лікувального раціону.
Може використовуватися в якості перехідної системи живлення до режиму без обмежень (на стадії одужання після пройденого етапу лікувального меню).
Стіл 15 може експлуатуватися абсолютно здоровими людьми – незначні обмеження лише посприяють збереженню здоров’я.
Стіл «Дієта 15» – фізіологічно нормальне харчування
Майже будь-яка людина зі середньостатистичними фізичними навантаженнями може використовувати цю дієту як основну.
Співвідношення білків, жирів, вуглеводів не відрізняється від норми і становить відповідно 80 р, 85 г, 350-400 р. з загальною калорійністю в межах 2400-2600 ккал.
Половина білків в меню – тваринного походження, жири мінімум на третину – рослинні, з вуглеводів завжди перевага надається складним («повільним») – полісахаридів.
У разі столу 15 допускається будь-який вид термічної обробки, проте слід пам’ятати, що обсмажування супроводжується утворенням канцерогенних речовин.
І навіть відсутність протипоказань до цього способу приготування не варто сприймати за пораду «смажте активніше».
Збільшуємо біологічну цінність їжі
Наш організм вітаміни і мінерали частіше недоотримує, ніж отримує їх у надлишку. Під час і після перенесених хвороб дефіцит корисних речовин – нагальна проблема.
Вирішують її шляхом введення вітамінно-мінеральних комплексів і збільшення біологічної цінності раціону.
А це означає – необхідно віддавати перевагу продуктам, багатим на хімічні компоненти.
Замість шматка торта – жменю горіхів і сухофруктів або ложка меду, замість м’ясного напівфабрикату – яловичий стейк, половина тарілки завжди за овочами.
Виключаємо з раціону в дієті стіл №15.
Найдемократичніша з дієт все ж передбачає деякі обмеження. Вони стосуються в першу чергу жирного м’яса, птиці і риби, тугоплавких жирів (тварин і кулінарних), гострого, пряного і сильно солоного.
Вочевидь, що рибні консерви і солона оселедець, свиняче сало, торти і тістечка з жирним кремом, гірчиця і хрін – продукти «nongrata» на столі. Але дієти, яка б прихильно поставилася до вживання вищезгаданих страв, не існує.
Таким чином, лікувальна меню створюється на базі круп і зернових культур, м’яса і риби, яєць, молочної продукції, овочів і фруктів, різних напоїв і десертів. При цьому в раціон допустимо вводити ковбаси (крім копчених), пшеничний хліб і солодощі, обмежуючи їх вживання.
Важливо!
Якщо захворювання супроводжується розладом нервової системи, з раціону виключають продукти з збудливим і стимулюючою дією – кава, міцний чай, спеції і прянощі.
При гіпертонічній хворобі обмежують споживання солі до 4-6 г, їжу підсолюють безпосередньо перед вживанням (готують без солі).
При запаленні слизової ШКТ виключають продукти з травмуючим дію на травну систему (свіжі грубі фрукти і овочі, трудноразвариваемые крупи).
Відео “Здорове харчування: 10 корисних порад”
Як виглядає меню дієти №15?
Меню 1
- Сніданок: вівсяна каша, бутерброд з маслом, сиром і зеленню, какао.
- Сніданок 2: фруктовий салат.
- Обід: куряча грудка, фарширована грибами, запечена картопля, овочевий салат.
- Перекус: йогурт зі злаками.
- Вечеря: оладки з печінки, помідори з бринзою, яблучний сік.
- Перед сном: ряжанка.
Меню 2
- Сніданок: сирна запіканка, молочно-банановий коктейль.
- Сніданок 2: ягідне смузі.
- Обід: грибний крем-суп, яловичий шніцель, брокколі.
- Перекус: мюслі з молоком.
- Вечеря: стейк з лосося, спаржева квасоля.
- Перед сном: кефір.
Меню 3
- Сніданок: яєчня з помідорами, житній хліб з сиром, чай.
- Сніданок 2: фруктовий смузі.
- Обід: юшка, печінка, запечена з овочами, сирний пудинг.
- Перекус: вівсяне печиво, зелений чай.
- Вечеря: сирники, трав’яний чай.
- Перед сном: несолодкий йогурт.
Збалансоване і здорове харчування не тільки підтримує відмінну фізичну форму, але і допомагає відновитися слабкого і хворобливого організму.
Дієти 15 можна дотримуватися тривалий час – вона забезпечує необхідний харчовий стандарт.
Використовуйте їжу для оздоровлення і зміцнення, не потурайте апетиту, що може погіршити стан або спровокувати виникнення небезпечних хвороб. Будьте помірковані і здорові!