Зміст
Алергія все частіше і частіше стає проблемою не тільки маленьких дітей, спочатку входять в особливу «групу ризику», але і дорослих. Найбільш поширена саме реакція на продукти харчування, при якій з’являються на шкірі незвичайні реакції: висип, лущення, почервоніння.
Абсолютно всі види таких реакцій вимагають застосування гіпоалергенної дієти, яка допомагає нормалізувати діяльність організму людини за порівняно невеликий часовий проміжок і може бути постійним супутником для дітей і годуючих грудьми матерів.
Гіпоалергенна дієта: що їмо, а що під забороною
Умовно всі продукти харчування поділяються на 3 великі групи: високо-, середньо-, низькоалергенних.
Саме перша група складається з того списку продуктів, які зазвичай заборонені при схильності до шкірних реакцій.
Серед них:
- Ікра (і червона і чорна), більшість сортів риби, морепродукти.
- Молоко коров’яче), сири, сирні продукти і суцільномолочні продукти.
- Яйця.
- Все копчене, консервоване і мариноване.
- Все гостре, пряне і солоне (у тому числі спеції, приправи і соуси).
- М’ясо птиці (за винятком курки та індички).
- Овочі червоні і помаранчеві (болгарський перець, помідори, гарбуз, буряк, морква), а також капуста білокачанна квашена, баклажани, щавель і селеру.
- Овочі гострі (редька, хрін, редис).
- Помаранчеві і червоні ягоди (малина, полуниця, суниця, лохина, чорниця, ожина, обліпиха, вишня), фрукти (гранати, хурма, яблука, сливи), а також виноград, дині і ананаси.
- Всі цитрусові.
- Сухофрукти (курага, родзинки, фініки, інжир) і горіхи.
- Всі варіанти кондитерських виробів, у тому числі здоба.
- Газовані напої (від мінеральної води до солодкої).
- Всі продукти з барвниками та харчовими добавками (наприклад, емульгаторами, ароматизаторами, консервантами).
- Гриби.
- Солодощі: мед, карамель, шоколад — і абсолютно всі вироби з них.
- Какао і кави.
- Алкогольні напої.
- Екзотичні продукти (від м’яса черепах до манго і авокадо).
У другу групу потрапили ті продукти, які необхідно вживати з обережністю в помірних кількостях. У одних цей продукт не викличе ніякої реакції, інших може обсипати від однієї чайної ложки вжитого.
Ось цей список:
- Деякі злаки (особливо пшениця і жито), а також гречка і кукурудза.
- М’ясо (свинина, баранина, конина, кролятина, індичка).
- Ягоди (чорна і червона смородина, журавлина, брусниця, кавуни) та фрукти (банани, абрикоси, персики).
- Овочі (зелений болгарський перець, картопля, всі бобові).
Третю групу становлять саме ті продукти, вживання яких рекомендовано. Безумовно, можлива індивідуальна непереносимість продукту і з цього переліку, але це швидше виняток, ніж правило.
Отже, сюди входять:
- Такі кисломолочні продукти, як ряжанка, простокваша, кефір, сир, натуральні йогурти без будь-яких наповнювачів, а також бринза.
- Відварна, запечена в духовці, тушкована або приготована на пару яловичина, і курка.
- Риба деяких сортів (морський окунь, хек, тріска та ін).
- Субпродукти тварин і птахів (язик, нирки та печінку).
- Зелені і білі овочі та зелень (шпинат, листя салату, петрушка, кріп, цвітна, білокачанна, пекінська і брюссельська капуста, брокколі, огірки, кабачки, патисони, кабачки, картопля, ріпа, бруква).
- Крупи (перловка, вівсянка, рис).
- Олія оливкова, соняшникова та вершкове.
- Зелені і білі ягоди і фрукти (груші, яблука, агрус, черешня, смородина).
- Чорнослив, сушені груші і яблука.
- Мінеральна вода без газів і неміцний чай.
Дотримуючись гіпоалергенну дієту, бажано дотримуватися наступних правил:
- не можна переїдати;
- важливо максимально урізноманітнити раціон;
- кожен з продуктів другої групи слід вживати не частіше, ніж один раз у 3 дні (шкірні реакції з’являються, коли в організмі людини накопичується певна кількість алергену).
Тривалість дотримання її залежить від ступеня і тяжкості процесу, а у випадку, наприклад, з матерями мамами — тривалістю періоду грудного вигодовування.
Гіпоалергенна дієта для дітей
Явище непереносимості певних продуктів у дорослих і дітей сильно відрізняється, тому таке меню для дітей зазвичай складається дещо інакше. Найчастіше дитячий організм погано реагує на:
- яйця курячі (жовток),
- коров’яче молоко,
- рибу,
- солодке,
- овочі, фрукти і ягоди червоних і оранжевих відтінків, а також банани.
Тривалий час знаходиться на обмеженому харчуванні дитині не можна, саме тому важливо спробувати виявити проблемний продукт і виключити саме його. Якщо ж симптоми (свербіж, почервоніння, лущення) стійкі, потрібно здати аналізи і алергопроби.
Довга за термінами дієта може призвести до нестачі поживних речовин, необхідних зростаючому дитячому організму.
Ось її зразок меню для дітей 7 днів.
Понеділок:
- На сніданок: солодка (на фруктозі) рисова каша на воді з яблуком і чашка неміцного несолодкого чаю.
- На обід: овочевий суп (картопля, кольорова і білокачанна капуста, брокколі, зелень), макарони з м’ясними вареними або приготованими на пару тюфтельками, компот із сушених плодів яблук або груш.
- Вечеря: фруктовий салат (яблука, груші, біла черешня тощо ) з сиром, неміцний несолодкий чай.
Вівторок:
- На сніданок: пшоняна каша з яблуком і чашка неміцного несолодкого чаю.
- На обід: курячий суп з перловою крупою, картопляне пюре з бефстроганов, компот з яблук.
- На вечерю: пудинг з сиру і кисіль з чорної смородини.
Середа:
- На сніданок: гречана каша, суфле з індички, неміцний несолодкий чай.
- На обід: щі, капуста тушкована з тюфтельками з яловичини, компот з груш і світлих злив.
- На вечерю: молочна локшина (при непереносимості молока – на воді) і фруктове пюре із зелених або білих ягід і фруктів.
Четвер:
- На сніданок: манна каша, неміцний несолодкий чай з ватрушкой.
- На обід: овочевий суп-пюре, парові котлети курячі, компот з чорносливу і сушених яблук і груш.
- На вечерю: сирник з нежирної сметаною і яблучним повидлом, йогурт зі шматочками фруктів.
П’ятниця:
- На сніданок: пшоняна каша на воді, неміцний несолодкий чай.
- На обід: овочевий суп, картопля відварна з фрикадельками з індички, компот із свіжих яблук, світлих слив або аличі і груш.
- Вечеря: кефір, булочка або пиріг.
Субота:
- На сніданок: молочна вермішель (при непереносимості молока – на воді), неміцний солодкий чай.
- На обід: суп овочевий з перловою крупою, рагу з яловичиною, компот з білих злив і білої черешні.
- На вечерю: салат із зелених і білих ягід і фруктів з йогуртом, кисіль з чорниці, чорної або білої смородини.
Неділя:
- На сніданок: рисова каша, бутерброд з вершковим маслом і нежирним сиром твердим, неміцний несолодкий чай.
- На обід: пісний борщ, тушкована капуста з фаршем з курки, компот із свіжих яблук.
- На вечерю: відварну молоду картоплю з кропом і сметаною, ряжанкою або кефір.
Такий раціон хоч і виключає великий ряд заборонених продуктів, але все-одно залишається збалансованим і здатним дати дитині максимум необхідних поживних речовин для росту і розвитку такого юного організму.
Гіпоалергенна дієта для годуючих мам
Строгість її залежить від схильності до алергічних реакцій годуючої мами і її малюка. Існують жінки, які годують груддю і спокійно їдять шоколад і цитрусові, без наслідків для дитини. Інші ж не можуть собі дозволити і шматочки солодкого або одного томату.
У немовляти ще незміцніла імунна система — тому до свого харчування навіть найдосвідченіша годуюча мама повинна підходити з належною увагою.
Для виявлення проблемного продукту жінкам рекомендують вести харчовий щоденник: так можна швидше виявити, що ж дає реакцію. Будь-який новий продукт вживається невеликими порціями, один раз в 3-4 дня.
Меню гіпоалергенної дієти для годуючих мам на 7 днів
Нагадаємо, що годує мамі слід їсти не рідше 4-5 разів на день, так що в якості перекусів підійдуть бублики, галетне печиво, чай або кисломолочні напої.
Понеділок:
- На сніданок: ячна каша з олією, печиво, зелений чай.
- На обід: суп з кроликом і перловою крупою, сухі хлібці, холодець яловичий і картопляне пюре.
- На вечерю: сир, халва, зелений чай.
Вівторок:
- На сніданок: молочна вівсяна каша (або на воді) з маслом і яблуками, бублики, ряжанка.
- На обід: картопляний соус на яловичому бульйоні, гречана каша, салат з капусти білоголової, пекінської і моркви.
- На вечерю: сир, бутерброд з вершковим маслом і твердим сиром, зелений чай.
Середа:
- На сніданок: пшоняна каша з олією, печиво, чорний чай.
- На обід: курячий суп-локшина, тушковані кабачки, хлібці.
- На вечерю: сирники, зелений чай.
Четвер:
- На сніданок: гречана молочна каша, чай зелений.
- На обід: суп-пюре з індички з пшоном, ліниві голубці.
- На вечерю: цвітна капуста (шматочками), запечена з сиром, кефір.
П’ятниця:
- На сніданок: пшоняна каша з шматочками чорносливу, йогурт.
- На обід: рисовий суп з куркою, відварну картоплю під сиром і зеленню.
- Вечеря: овочеве рагу, сирно-сметанний десерт, чай чорний.
Субота:
- На сніданок: вівсяні пластівці з шматочками фруктів, чай зелений.
- На обід: суп з фрикадельками, картопля, тушкована з овочами та індичкою.
- На обід: плов (з мінімумом спецій) з яловичиною і салат із зелених овочів, кефір.
Неділя:
- На сніданок: гречана каша солодка на молоці або воді, компот із сухофруктів.
- На обід: суп-пюре з брокколі та брюссельської капусти, курячі кнелі з овочами.
- На вечерю: сирна запіканка, зелений чай.
Таке харчування допоможе мамі, що годує не тільки подбати здоров’я і самопочуття своє і свого малюка, але і безболісно схуднути після вагітності і пологів.
Урізноманітнити раціон можна і при досить жорсткій дієті, головне – бажання готувати і зовсім небагато часу. Будь-яке обмеження в їжі має бути тимчасовим, використовувати його потрібно на виведення з організму алергенів і пошук шуканих в раціоні.
Але це не означає, що дитина не буде пізніше переносити молочні продукти. Треба почекати, поки у нього сформуються необхідні ферменти для переробки цього продукту. Після дворічного віку, якщо не поспішати з введенням деяких продуктів харчування, коли ферменти будуть готові до переробки їжі, можна уникнути розвитку алергії.