Гіпоалергенна дієта для годуючих мам і дітей

Зміст

Алергія все частіше і частіше стає проблемою не тільки маленьких дітей, спочатку входять в особливу «групу ризику», але і дорослих. Найбільш поширена саме реакція на продукти харчування, при якій з’являються на шкірі незвичайні реакції: висип, лущення, почервоніння.

Абсолютно всі види таких реакцій вимагають застосування гіпоалергенної дієти, яка допомагає нормалізувати діяльність організму людини за порівняно невеликий часовий проміжок і може бути постійним супутником для дітей і годуючих грудьми матерів.

Гіпоалергенна дієта: що їмо, а що під забороною

Умовно всі продукти харчування поділяються на 3 великі групи: високо-, середньо-, низькоалергенних.

Саме перша група складається з того списку продуктів, які зазвичай заборонені при схильності до шкірних реакцій.

Серед них:

  • Ікра (і червона і чорна), більшість сортів риби, морепродукти.
  • Молоко коров’яче), сири, сирні продукти і суцільномолочні продукти.
  • Яйця.
  • Все копчене, консервоване і мариноване.
  • Все гостре, пряне і солоне (у тому числі спеції, приправи і соуси).
  • М’ясо птиці (за винятком курки та індички).
  • Овочі червоні і помаранчеві (болгарський перець, помідори, гарбуз, буряк, морква), а також капуста білокачанна квашена, баклажани, щавель і селеру.
  • Овочі гострі (редька, хрін, редис).
  • Помаранчеві і червоні ягоди (малина, полуниця, суниця, лохина, чорниця, ожина, обліпиха, вишня), фрукти (гранати, хурма, яблука, сливи), а також виноград, дині і ананаси.
  • Всі цитрусові.
  • Сухофрукти (курага, родзинки, фініки, інжир) і горіхи.
  • Всі варіанти кондитерських виробів, у тому числі здоба.
  • Газовані напої (від мінеральної води до солодкої).
  • Всі продукти з барвниками та харчовими добавками (наприклад, емульгаторами, ароматизаторами, консервантами).
  • Гриби.
  • Солодощі: мед, карамель, шоколад — і абсолютно всі вироби з них.
  • Какао і кави.
  • Алкогольні напої.
  • Екзотичні продукти (від м’яса черепах до манго і авокадо).

У другу групу потрапили ті продукти, які необхідно вживати з обережністю в помірних кількостях. У одних цей продукт не викличе ніякої реакції, інших може обсипати від однієї чайної ложки вжитого.

Ось цей список:

  • Деякі злаки (особливо пшениця і жито), а також гречка і кукурудза.
  • М’ясо (свинина, баранина, конина, кролятина, індичка).
  • Ягоди (чорна і червона смородина, журавлина, брусниця, кавуни) та фрукти (банани, абрикоси, персики).
  • Овочі (зелений болгарський перець, картопля, всі бобові).

Третю групу становлять саме ті продукти, вживання яких рекомендовано. Безумовно, можлива індивідуальна непереносимість продукту і з цього переліку, але це швидше виняток, ніж правило.

Отже, сюди входять:

  • Такі кисломолочні продукти, як ряжанка, простокваша, кефір, сир, натуральні йогурти без будь-яких наповнювачів, а також бринза.
  • Відварна, запечена в духовці, тушкована або приготована на пару яловичина, і курка.
  • Риба деяких сортів (морський окунь, хек, тріска та ін).
  • Субпродукти тварин і птахів (язик, нирки та печінку).
  • Зелені і білі овочі та зелень (шпинат, листя салату, петрушка, кріп, цвітна, білокачанна, пекінська і брюссельська капуста, брокколі, огірки, кабачки, патисони, кабачки, картопля, ріпа, бруква).
  • Крупи (перловка, вівсянка, рис).
  • Олія оливкова, соняшникова та вершкове.
  • Зелені і білі ягоди і фрукти (груші, яблука, агрус, черешня, смородина).
  • Чорнослив, сушені груші і яблука.
  • Мінеральна вода без газів і неміцний чай.

Дотримуючись гіпоалергенну дієту, бажано дотримуватися наступних правил:

  • не можна переїдати;
  • важливо максимально урізноманітнити раціон;
  • кожен з продуктів другої групи слід вживати не частіше, ніж один раз у 3 дні (шкірні реакції з’являються, коли в організмі людини накопичується певна кількість алергену).

Тривалість дотримання її залежить від ступеня і тяжкості процесу, а у випадку, наприклад, з матерями мамами — тривалістю періоду грудного вигодовування.

Гіпоалергенна дієта для дітей

Явище непереносимості певних продуктів у дорослих і дітей сильно відрізняється, тому таке меню для дітей зазвичай складається дещо інакше. Найчастіше дитячий організм погано реагує на:

  • яйця курячі (жовток),
  • коров’яче молоко,
  • рибу,
  • солодке,
  • овочі, фрукти і ягоди червоних і оранжевих відтінків, а також банани.

Тривалий час знаходиться на обмеженому харчуванні дитині не можна, саме тому важливо спробувати виявити проблемний продукт і виключити саме його. Якщо ж симптоми (свербіж, почервоніння, лущення) стійкі, потрібно здати аналізи і алергопроби.

Довга за термінами дієта може призвести до нестачі поживних речовин, необхідних зростаючому дитячому організму.

Ось її зразок меню для дітей 7 днів.

Понеділок:

  • На сніданок: солодка (на фруктозі) рисова каша на воді з яблуком і чашка неміцного несолодкого чаю.
  • На обід: овочевий суп (картопля, кольорова і білокачанна капуста, брокколі, зелень), макарони з м’ясними вареними або приготованими на пару тюфтельками, компот із сушених плодів яблук або груш.
  • Вечеря: фруктовий салат (яблука, груші, біла черешня тощо ) з сиром, неміцний несолодкий чай.

Вівторок:

  • На сніданок: пшоняна каша з яблуком і чашка неміцного несолодкого чаю.
  • На обід: курячий суп з перловою крупою, картопляне пюре з бефстроганов, компот з яблук.
  • На вечерю: пудинг з сиру і кисіль з чорної смородини.

Середа:

  • На сніданок: гречана каша, суфле з індички, неміцний несолодкий чай.
  • На обід: щі, капуста тушкована з тюфтельками з яловичини, компот з груш і світлих злив.
  • На вечерю: молочна локшина (при непереносимості молока – на воді) і фруктове пюре із зелених або білих ягід і фруктів.

Четвер:

  • На сніданок: манна каша, неміцний несолодкий чай з ватрушкой.
  • На обід: овочевий суп-пюре, парові котлети курячі, компот з чорносливу і сушених яблук і груш.
  • На вечерю: сирник з нежирної сметаною і яблучним повидлом, йогурт зі шматочками фруктів.

П’ятниця:

  • На сніданок: пшоняна каша на воді, неміцний несолодкий чай.
  • На обід: овочевий суп, картопля відварна з фрикадельками з індички, компот із свіжих яблук, світлих слив або аличі і груш.
  • Вечеря: кефір, булочка або пиріг.

Субота:

  • На сніданок: молочна вермішель (при непереносимості молока – на воді), неміцний солодкий чай.
  • На обід: суп овочевий з перловою крупою, рагу з яловичиною, компот з білих злив і білої черешні.
  • На вечерю: салат із зелених і білих ягід і фруктів з йогуртом, кисіль з чорниці, чорної або білої смородини.

Неділя:

  • На сніданок: рисова каша, бутерброд з вершковим маслом і нежирним сиром твердим, неміцний несолодкий чай.
  • На обід: пісний борщ, тушкована капуста з фаршем з курки, компот із свіжих яблук.
  • На вечерю: відварну молоду картоплю з кропом і сметаною, ряжанкою або кефір.

Такий раціон хоч і виключає великий ряд заборонених продуктів, але все-одно залишається збалансованим і здатним дати дитині максимум необхідних поживних речовин для росту і розвитку такого юного організму.

Гіпоалергенна дієта для годуючих мам

Строгість її залежить від схильності до алергічних реакцій годуючої мами і її малюка. Існують жінки, які годують груддю і спокійно їдять шоколад і цитрусові, без наслідків для дитини. Інші ж не можуть собі дозволити і шматочки солодкого або одного томату.

У немовляти ще незміцніла імунна система — тому до свого харчування навіть найдосвідченіша годуюча мама повинна підходити з належною увагою.

Для виявлення проблемного продукту жінкам рекомендують вести харчовий щоденник: так можна швидше виявити, що ж дає реакцію. Будь-який новий продукт вживається невеликими порціями, один раз в 3-4 дня.

Меню гіпоалергенної дієти для годуючих мам на 7 днів

Нагадаємо, що годує мамі слід їсти не рідше 4-5 разів на день, так що в якості перекусів підійдуть бублики, галетне печиво, чай або кисломолочні напої.

Понеділок:

  • На сніданок: ячна каша з олією, печиво, зелений чай.
  • На обід: суп з кроликом і перловою крупою, сухі хлібці, холодець яловичий і картопляне пюре.
  • На вечерю: сир, халва, зелений чай.

Вівторок:

  • На сніданок: молочна вівсяна каша (або на воді) з маслом і яблуками, бублики, ряжанка.
  • На обід: картопляний соус на яловичому бульйоні, гречана каша, салат з капусти білоголової, пекінської і моркви.
  • На вечерю: сир, бутерброд з вершковим маслом і твердим сиром, зелений чай.

Середа:

  • На сніданок: пшоняна каша з олією, печиво, чорний чай.
  • На обід: курячий суп-локшина, тушковані кабачки, хлібці.
  • На вечерю: сирники, зелений чай.

Четвер:

  • На сніданок: гречана молочна каша, чай зелений.
  • На обід: суп-пюре з індички з пшоном, ліниві голубці.
  • На вечерю: цвітна капуста (шматочками), запечена з сиром, кефір.

П’ятниця:

  • На сніданок: пшоняна каша з шматочками чорносливу, йогурт.
  • На обід: рисовий суп з куркою, відварну картоплю під сиром і зеленню.
  • Вечеря: овочеве рагу, сирно-сметанний десерт, чай чорний.

Субота:

  • На сніданок: вівсяні пластівці з шматочками фруктів, чай зелений.
  • На обід: суп з фрикадельками, картопля, тушкована з овочами та індичкою.
  • На обід: плов (з мінімумом спецій) з яловичиною і салат із зелених овочів, кефір.

Неділя:

  • На сніданок: гречана каша солодка на молоці або воді, компот із сухофруктів.
  • На обід: суп-пюре з брокколі та брюссельської капусти, курячі кнелі з овочами.
  • На вечерю: сирна запіканка, зелений чай.

Таке харчування допоможе мамі, що годує не тільки подбати здоров’я і самопочуття своє і свого малюка, але і безболісно схуднути після вагітності і пологів.

Урізноманітнити раціон можна і при досить жорсткій дієті, головне – бажання готувати і зовсім небагато часу. Будь-яке обмеження в їжі має бути тимчасовим, використовувати його потрібно на виведення з організму алергенів і пошук шуканих в раціоні.

1 thought on “Гіпоалергенна дієта для годуючих мам і дітей

  1. Але це не означає, що дитина не буде пізніше переносити молочні продукти. Треба почекати, поки у нього сформуються необхідні ферменти для переробки цього продукту. Після дворічного віку, якщо не поспішати з введенням деяких продуктів харчування, коли ферменти будуть готові до переробки їжі, можна уникнути розвитку алергії.

Leave a Comment