Зміст:
- основні принципи харчування
- дозволені продукти
- заборонені продукти
- рагу з овочів
- картопляний суп
- приблизне меню
Така хвороба, як подагра, з’являється внаслідок підвищеного скупчення в організмі солей сечової кислоти. Напади виникають здебільшого раптово, найчастіше це відбувається вночі.
Напад хвороби характеризується наступними симптомами:
- запалення і сильний біль у суглобі
- загальна слабкість;
- підвищення температури.
Подагра вражає зазвичай суглоби великих пальців ніг. Під час нападу спостерігається їх почервоніння і набряклість.
У лікуванні подагри пріоритетом є зняття нападу і усунення болю (в гострий період). Крім цього, найважливішим компонентом лікування є дієта.
Повністю вилікувати захворювання практично неможливо. Але ось зробити періоди між гострими фазами більш тривалими – цілком реально. Цьому і має сприяти правильне харчування.
Основний принцип, якого треба дотримуватися – це виключити з раціону ті продукти, розщеплення в організмі яких призводить до утворення сечової кислоти.
Подагра – якою має бути дієта
Основні принципи харчування такі – потрібно виключити з меню тваринні білки, а також легкозасвоювані вуглеводи і тваринні жири. Все це для хворих становить небезпеку.
- Їжу потрібно приймати маленькими обсягами, але часто – до 6 разів.
- Один день в тиждень (як мінімум) повинен бути розвантажувальним.
- У розвантажувальний день харчуватися можна свіжими фруктами або овочами. Їх можна їсти вареними або сирими. Головне – не солити.
- Ще одне правило розвантажувального дня – приймати в їжу тільки якийсь один сорт фруктів або овочів. Якщо яблука, то тільки яблука, а якщо печена картопля, то тільки печену картоплю.
До речі, про яблука
Один з можливих варіантів розвантажувального дня – це є яблука з рисом. Тільки потрібно правильно приготувати рис:
- для цього потрібно 75 гр рису зварити в 750 мл молока;
- отриману кашу розділити на 3 прийоми і з’їсти протягом дня;
- яблук можна з’їсти до чверті кілограма, причому краще зварити з них компот, але тільки без цукру.
Повністю голодувати, як і переїдати — забороняється. Ці крайнощі можуть викликати загострення хвороби. Від зайвої ваги краще позбутися. Тільки не слід скидати вагу занадто різко.
Обсяг споживаної за день рідини повинен бути ніяк не менше 2-х літрів. Під час загострення захворювання цю кількість потрібно збільшити до 3-х літрів.
Сюди можуть входити морси, компоти, чай (тільки неміцний!) і мінеральна вода. Дуже рекомендується такий напій, як відвар шипшини. Пити треба в проміжках між прийомами їжі.
Незважаючи на те, що багато продуктів їсти не можна, раціон не повинен бути одноманітним, адже організм має потребу в усіх необхідних йому речовин. Тому, харчування потрібно збалансувати.
Продукти, які при подагрі є можна
Саме оптимальний режим харчування при даної хвороби – вегетаріанська дієта. Це кисломолочні продукти, молочні та овочеві супи, компоти з фруктів.
- Дозволяється вживати тільки дієтичне м’ясо. Це може бути кролик, курка або індичка. Можна їсти відварну рибу, але тільки нежирні сорти. Можна креветки і кальмари. Можна їсти яйця – курячі і перепелині.
- Дуже корисні страви, що включають в себе нежирний сир, а також нежирні сорти сиру. Можна їсти макарони і різні каші. Каші слід варити на молоці, розведеному водою. Цільним молоком краще не зловживати.
- Овочі можна їсти майже все – картоплю, капусту, моркву, баклажани, кабачки, огірки.
Слід обмежити вживання редиски, перцю, селери, ревеню, шпинату, спаржі і цвітної капусти. Зелень можна, але петрушку і зелений лук – в невеликій кількості.
- Можна їсти хліб. Як чорний, так і білий. Масло рекомендується рослинна. Неодмінно включіть в раціон лляна та оливкова. Вершкове масло також дозволено, але його кількість має бути невеликим.
- З напоїв найбільш корисні журавлинний і брусничний морси. Також можна пити неміцний чай (зелений, з молоком або лимоном). Дуже корисні відвари з пшеничних висівок і шипшини. Можна пити компоти, квас і різні соки (овочеві, ягідні і фруктові). Добре виводить надлишки пуринів з організму огірковий сік, а також слабо мінералізовані мінеральні води (лужні).
- Дозволені до вживання солодощі – зефір, пастила, мармелад, варення і цукерки без шоколаду. Рекомендується їсти насіння, горіхи (всі види) і більшість видів ягід. Велику користь принесуть фрукти – груші, сливи, абрикоси, яблука, апельсини і т. д.
У періоди загострення рибу і м’ясо краще всього виключити повністю. Розвантажувальні дні у цей час рекомендується влаштовувати через день.
Розвантажувальні дні можуть бути наступними:
- фруктово-овочевими. У цьому випадку у день дозволено з’їсти до півтора кілограм не заборонених овочів або фруктів;
- кефирными або молочними. У цьому випадку у день дозволено вжити до 2-х літрів кефіру або молока;
- кефірно-сирними. У цьому випадку у день дозволено випити півлітра кефіру і півкіло сиру (тільки нежирного).
Таке харчування сприяє розчинності сечової кислоти і ощелачиванию сечі.
Продукти, які при подагрі їсти не можна
Нижче будуть перераховані продукти, які заборонені до вживання.
Найголовніше обмеження – це м’ясні продукти. Їсти можна тільки дієтичні види м’яса.
- З раціону повинні бути виключені бульйони з м’яса, риби, а також грибні.
- Слід відмовитися навіть від м’яса молодих тварин. Під забороною тваринні жири (наприклад, сало) та м’ясні копченості, а також субпродукти (це легені, нирки, печінка, серце, мозок).
- Ікру, рибні консерви, смажену і солону рибу їсти не можна. Дозволяється тільки відварна риба. Причому, тільки нежирні сорти.
- Вживання алкогольних напоїв категорично заборонено (включаючи пиво). Заборонені всі спеції і прянощі, крім оцту і лаврового листа.
- Вживання солі дозволено в дуже обмеженій кількості.
- Від какао, кави і міцного чаю краще відмовитися. Також під заборону потрапляють багато солодощі. Це кремові торти та тістечка, шоколадні вироби. Не можна їсти виноград, інжир і малину.
- Потрібно зовсім прибрати з раціону гострі і солоні сири.
- Необхідно буде відмовитися від вживання всіх видів бобових. Сюди входить квасоля, горох, сочевиця і т. д.
Можливі рецепти
Не дивлячись на значний список обмежень, є безліч смачних і корисних страв.
Рагу з овочів
Інгредієнти:
- морква (3 шт),
- картопля (6 шт),
- одна цибулина,
- зелений горошок (1 склянка),
- 100 грам сметани,
- рослинна олія (1 ст. ложка),
- зовсім невелика щіпка солі.
Приготування:
- відварити картоплю і нарізати кубиками;
- відварити зелений горошок;
- обсмажити в олії дрібно нарізану цибулю;
- додати на сковороду моркву, нарізану кубиками;
- тушкувати до тих пір, поки не розм’якшиться морква;
- потім додати заздалегідь підготовлений картоплю і зелений горошок, сметану і сіль;
- після чого тушкувати все разом хвилин 15;
- при подачі полити вершковим маслом.
Картопляний суп
Інгредієнти:
- картопля,
- борошно,
- половинку яйця,
- 25 гр сметани,
- вершкове масло,
- зелень.
Приготування:
- спочатку почистіть і відваріть картоплю;
- потім злийте воду в яку-небудь ємність, а картопля протріть через сито;
- робимо соус: борошно підсушіть в духовці, залийте в неї 40 гр картопляного відвару і закип’ятіть – соус готовий;
- тепер візьміть його, протерту картоплю і решті відвар, додайте вершкове масло і яйце;
- закип’ятіть ще раз усі разом;
- тепер можна заправити сметаною, посипати зеленню і подавати.
Приблизне меню
- Сніданок №1. Овочевий салат, заправлений рослинним маслом + зварене некруто яйце + морквяний пудинг з пшоном і яблуками + чай.
- Сніданок №2. Відвар із шипшини.
- Обід. Молочний суп з локшиною + смажені котлети з картоплі + кисіль.
- Полуденок. Свіжі яблука.
- Вечерю. Сирники запечені + фаршировані рисом і овочами голубці + чай.
- Перед сном випити відвар із пшеничних висівок.