Зміст:
- правила харчування
- продукти, закислюючі організм
- перелік лужних продуктів
- орієнтовне меню (2 види)
- критика лужної системи харчування
Коли шкіра не світиться, головні болі вимотують, робота шлунково-кишкового тракту пригнічує, а цифри на вагах викликають істерику – саме час взятися за комплексну реабілітацію здоров’я, а заодно – схуднути.
Лужна дієта, яку все частіше беруть на озброєння зірки глянцевих журналів, обіцяє стрункість і разюча поліпшення самопочуття в лічені тижні.
Відновити pH і нейтралізувати закислення організму – задача, яку можна вирішити шляхом організації лужного меню.
Які продукти повинні залишити наш раціон, а які – стати в ньому господарями?
Лужна дієта – геть кислоти!
Авторство pH-відновлювального харчування належить природі і нашим далеким предкам, які дотримувалися цього екстравагантного способу харчування протягом тисячоліть. В їх раціоні довгий час були відсутні кислотоутворюючі продукти – м’ясо, риба, яйця, десерти і випічка. Фрукти і овочі насичували древніх мешканців Землі і дарували енергію Сонця.
Сьогодні реорганізація меню в лужну сторону – легкий спосіб повернути здоров’я, вивести токсини і підвищити енергетичний тонус. Зниження кислотності раціону чистить травні органи, зміцнює кісткову і м’язову тканину, покращує якість волосся, шкіри та нігтів.
Перехід на переважно рослинну їжу не може не позначитися на вазі, який починає танути від задоволення. Жир спалюється в топці свіжих фруктів і овочів, а ваги з категорії «заховати в дальній кут» переходять до розряду речей, які радують око і піднімають настрій.
Протягом першого місяця дієти втрати ваги можуть перевищити 8 кг! Близькість до природи творить справжні дива.
Перевага дієти – відсутність ряду побічних ефектів, які супроводжують більшість похудательной систем живлення. Запори, випадання волосся, суха шкіра, занепад сил – забудьте про поганому самопочутті і погіршення зовнішності.
Інша важлива гідність – дотримуватися лужного харчування можна будь-яку кількість часу. Дієта досить збалансована і не активує небезпечні режими зневоднення, авітамінозу і повільного метаболізму.
Саме час познайомитися з правилами харчування, нечисленними і легко реалізованими:
- на сніданок – завжди свіжі овочі і фрукти, мінімум 1 жовтий і 1 зелений плід;
- після 19.00 – трав’яні відвари (важливо: не каву, не чаї з кислотоутворюючих ефектом);
- між прийомами їжі активно п’ємо воду, фруктові та овочеві соки, трав’яні настої і відвари;
- частка ощелачівающіх продуктів – 70-80%, кислотоутворюючі необхідно скоротити до 20-30%;
- крупи і зернові вживаємо не більше 3 разів на тиждень;
- нежирне м’ясо і рибу – не частіше 2-3 разів у тиждень;
- використовуємо альтернативні джерела білка – боби, горіхи, насіння;
- відмовляємося від вершкового масла, інших тваринних жирів на користь рослинних олій.
Щоб перехід на pH-компенсаційна харчування був грамотним, необхідно міцно засвоїти, де луг, а де кислота.
Лужна дієта – меню, продукти, рекомендації
Для ефективного протистояння ворогу з ним треба добре познайомитися.
Закисляють наш організм…
такі продукти і саме їх кількість в раціоні має бути жорстко обмежена: м’ясо, риба, яйця, кондитерські вироби, хлібобулочна продукція, тваринні жири, крупи, цукор, чай і кава.
Перелік лужних продуктів…
включає фрукти, ягоди, овочі (виняток – спаржа, кукурудза, брюссельська капуста), бобові, рослинні масла, жирні сорти риби (форель, лосось), насіння і насіння, деякі крупи (гречка, пшоно, рис). У сімці лужних «гігантів» – лимони, зелень, коренеплоди, огірки, часник, авокадо і селеру.
Перехід на pH-збалансоване харчування не повинен бути різким і раптовим. Дієтологи рекомендують поступово зменшувати частку кислотоутворюючих продуктів, щоб уникнути стресу. При вагітності та годуванні груддю відставте в сторону експерименти з раціоном і дотримуйтеся збалансованого меню у відповідності з правилами ПП.
Орієнтовне меню:
- сніданок: салат з жовтого перцю та огірків, йогурт з фруктами;
- обід: запечений лосось, овочевий гарнір, яблучний сік;
- вечеря: тушковані боби, відварна куряча грудка, трав’яний чай з медом.
Орієнтовне меню 2:
- сніданок: фруктовий салат з апельсина і зеленого яблука, м’ятний чай;
- обід: салат з квасолі, сиру тофу і зелених овочів, окрошка з курячою грудкою;
- вечеря: запечена форель, листя салату, соєвий йогурт.
Критика pH-відновлювального раціону
До лужної системі живлення деякі дієтологи ставляться критично, підкреслюючи відсутність достатньої доказової бази про користь дієти і рекомендуючи дотримуватися pH-вирівнюючого раціону нетривалий час.
Американський фахівець з харчування Ерін Палінски нагадує про високі ризики «перещелачивания» організму при схемі 20/80, наслідком чого може стати активація режиму накопичення кислот – як захисна реакція тіла.
Погіршення вентиляції легенів, розмноження патогенної мікрофлори, накопичення щавлевої та сечової кислот у м’язах, каменів у нирках – побічні ефекти, про виникнення яких слід знати до того, як перенести свої симпатії з кислотного фронту на лужний.
pH-баланс підтримується складним природним механізмом регулювання, в якому беруть участь гемоглобиновая, бікарбонатна, фосфатна і білкова системи. Чи варто «виправляти» баланс вручну? Спірно. Досить дотримуватися здорового способу життя і не заважати природному управління.
І все ж лужну меню можна використовувати як періодичну розвантаження, як «відпочинок» від достатку тваринних жирів, випічки і напівфабрикатів у раціоні. Користуйтеся своєю біологічною системою раціонально і довіряйте їй більше, ніж модним віянням в області харчування. Здорового схуднення!