Зміст:
Згідно з даними багаторазових досліджень, ті, хто проживає на узбережжі Середземномор’я, мають більш міцне здоров’я на відміну від людей, що проживають в Європі. У них виникає менше число серцевих, онкологічних захворювань і проблем з обмінними процесами.
Це відбувається саме внаслідок наявності особливої дієти, а конкретніше системи живлення.
Однією з її варіацій є дієта грецька. Подібний стиль харчування відрізняється від традиційного для більшої частини людства як за методами виготовлення різних страв, так і по підбору продуктів харчування.
У чому секрет стрункості греків?
Дана система харчування поступово, не порушуючи обмінних процесів і не впливаючи на стан здоров’я, сприяє ліквідації зайвих кілограмів.
Однак у грецькій дієті відсутній чіткий перелік продуктів харчування для кожного дня і певного часу прийняття їжі, зниження ваги відбувається повільними темпами і без різких стрибків. Дане схуднення є фізіологічним якраз згідно з вимогами закономірності обміну речовин і рекомендаціям фахівців в області дієтології. Бажано, щоб ця дієта стала для вас своєрідним стилем життя, в такому випадку вона дасть чудові результати, які втриматися протягом тривалого часу.
При харчуванні за подібною системою у вас помітно покращиться здоров’я, а до того ж стану шкірного покриву, нігтів і волосся. Зверніть увагу на палких греків – майже всі вони виглядають досить привабливо, і тільки в різких випадках серед них можна зустріти огрядних, а представниці жіночої статі відомі у всьому світі завдяки своїй надзвичайній красі і стрункості.
Загальні правила на грецькій дієті
Дана дієта не є надто виснажливої. Якщо ви будете дотримувати цю систему, то не будете відчувати почуття голоду, проте вам слід неодмінно змінити власний раціон харчування. Грецька дієта грунтується на розподілі продуктів харчування на три значні групи.
Група № 1 – це перелік продуктів, споживаних щоденно, вони безперервно повинні бути на вашому столі. В дану групу вміщуються макаронні вироби, які готуються з твердих сортів злаків. За винятком макаронів потрібні будуть:
- хліб темний або цільнозерновий,
- злаки – краще бурий рис, хоча дозволено споживати та інші крупи,
- бобові у вигляді гороху або квасолі,
- овочі – морква, огірки, баклажани, кабачки, томати. Картопля дозволяється в незначних кількостях,
- різноманітні фрукти,
- насіння, горіхи, насіння гарбуза.
Неодмінно в харчуванні має бути присутнім олія оливкова – дві-три ложки з метою заправки різних страв, салатів або ж їх виготовлення. Також віддається перевага сирів, молока і йогуртам невисокої жирності. Алкогольні напої в незначних кількостях також дозволені. Оскільки греки є великими поціновувачами вин, вони вміщують у власний раціон вина, головним чином червоні, однак не більше двох келихів. Рекомендується за один день випивати не менше восьми склянок очищеної води.
Група № 2 вміщує в собі такі продукти, які повинні бути присутніми на вашому столі не частіше 1-4 раз за семиденний термін, все залежить від їх виду. Продукти морського промислу або рибу дозволено тричі-чотири рази за семиденний строк, яйця – не більше двох-трьох разів за тиждень, ласощі у вигляді гіркого темного шоколаду або меду – один-три рази за семиденний строк.
Група № 3 – продукти, які вводять в раціон харчування приблизно тричі-чотири рази за місяць. Ставляться до них м’ясо птиці (м’ясо індички, перепел, курка), м’ясо тварин невисокої жирності (свинина дієтична, яловичина, філе кролика). Варіть дієтичний суп із сиром і рибою в білкові дні.
У грецькій дієті займають панівне становище риба та продукти морського промислу як джерело білка, а також складні вуглеводи з круп і макаронних виробів, до того ж харчування необхідно наситити продуктами з наявністю клітковини – наприклад, страви з овочів і фруктів, різні закуски і салати. Всі види страв неодмінно слід доповнювати зеленню в свіжому вигляді в значних обсягах. Особливо корисна трава аніс для схуднення, кропива, кульбаба, різні листя салатів.
Особливості прийомів їжі на грецькій дієті
Є закони для перекусів і деякі закономірності у складанні меню на головні прийняття їжі. Вони ґрунтуються на принципах здорового і правильного харчування.
Головну частину сніданку можуть складати досить-таки калорійні страви: фахівці в області дієтології стверджують, що абсолютно вся їжа, яка спожита до дванадцяти годин дня, засвоїться організмом без винятку, а також не буде відкладатися у формі жиру. Якраз на сніданок потрібно їсти калорійну їжу, переважно вуглеводну – сюди греки вводять макарони, хліб, солодощі і злаки.
Головна мета прийняття обідів і вечерь – забезпечити організм людини білком, необхідним для продуктивної роботи тіла, а до того ж відшкодувати запас мінералів і вітамінів. У греків дані трапези складаються зі значної кількості городніх плодів – гриль, свіжі, зазнали гасіння і варінні. Їх можуть доповнити продукти морського промислу, м’ясо, сири або риба. Що стосується жирових продуктів, у дієті грецької переважають олія оливкова, горіхи і авокадо.
Між принятиями їжі можна перекуси фруктами, овочами, нежирними молочними стравами – десертами, молоком, йогуртами. При виготовленні їжі Греції майже не застосовують сіль та цукровий пісок.
Якщо розглянути характерну калорійність меню, на частку вуглеводів припадає приблизно 50-60 відсотків, білків – всього-на-всього 10-20 відсотків, а жири відповідно 20-30 відсотків. А от вага поступово буде скорочуватися, в середньому на один-два кілограми за семиденний строк, і зупиниться на тій межі, який допускає ваш організм.
Для дотримання грецької дієти фактично відсутні які-небудь протипоказання: якщо на складові даної дієти алергії немає, вона дозволена всім, в тому числі і підліткам, вагітним жінкам і людям з деякими проблемами зі здоров’ям. Подібного способу харчування дозволяється дотримуватися вкрай довго, поки ви не отримаєте стабільний результат.
Безумовно, ефект стане більш довгим і помітним, якщо включити в цю методику харчування легку фізичну активність – тридцять хвилин за день займатися в тренажерному залі, відвідувати заняття з фітнесу, займатися плаванням або ще тренуватися яким-небудь чином.
Успіхів!