Довгі дієти. Докладно про кожен вид харчування.

Зміст:
На сьогоднішній день існує декілька понять довгих дієт.

Розглянемо всі три поняття почергово, а також переконаємося: який з цих прийомів харчування самий безпечний і наскільки тривалою може бути дієта. І перш, ніж розібратися в своїх питаннях слід добре усвідомити для себе, що саме вас цікавить в питанні про тривалих дієтах.

Наприклад, існує в реальності загроза для здоров’я в застосуванні тривалих дієт? Які саме види довгих дієт рекомендується застосовувати для ефективного зниження ваги? І варто захоплюватися тривалими дієтами?

Тривале та безперервне застосування різного роду радикальних дієт для схуднення.

Такі дієти — як моно-дієти, включаючи голодування, входять у число найбільш страшних дієт для наших внутрішніх органів і, в першу чергу, для печінки. Часті і тривалі радикальні дієти, засновані здебільшого на обмеження певних видів продуктів харчування. Наприклад, це можуть бути жири або вуглеводи, або злакові продукти, або навіть білкові елементи.

Часом люди, які прагнуть схуднути, нехтують правилами збалансованого харчування: адже людська істота влаштовано так, що вся наша фізіологічна система потребує у всіх поживних речовинах одночасно, але в певному пайовому співвідношенні.

А в той момент, коли який-небудь з необхідних елементів поживної речовини перестає надходити в наш організм (особливо, якщо цей момент є, делікатно кажучи, тривалим) з печінкою людини відбуваються незворотні процеси.

Які? За оцінками фахівців у 9-ти з 12-ти пацієнтів дієтологічної клініки в Росії була виявлена жирова дистрофія печінки, жовчнокам’яна хвороба. Такі хвороби печінки неминуче чекають на всіх, хто захоплюється радикальними дієтами, моно-дієтами і голодуванням протягом хоча б кількох місяців, або безперервними, або інтервальними.

Ці види дієт часто супроводжуються перервами в одну-два тижні, коли людина перестає контролювати геть кількість з’їденого і, власне, сам раціон харчування.

Чим це загрожує?

По-перше, швидко втрачений вагу також стрімко повертається, а часто з додатковими братами-кілограмами.

По-друге, відбувається страшний удар по печінки – жирова дистрофія печінки, при якому печінка починає синтезувати свій же холестерин. Оскільки печінка – це головний орган, який знешкоджує всі токсичні речовини, що потрапляють в організм ззовні, то коли людина застосовує перераховані види довгих дієт (навіть з перервами), в печінці починаються жахливі процеси. Не отримуючи збалансованих поживних речовин, необхідних для нормальної функції, печінка починає синтезувати жир, який руйнує клітини цього органу. Виникає жирова дегенерація клітин печінки.

Тому радикальні дієти, моно-дієти та голодування, що носять тривалий характер, включені в список найстрашніших і не рекомендованих способів харчування!

По-третє, під час застосування вищезазначених дієт, коли тіло людини не отримує достатньої кількості корисних елементів живлення, організм починає використовувати в першу чергу як поживний матеріал власну м’язову тканину, або власний білок. В момент, коли м’язи тіла розкладаються або денатурують, в кров викидається продукт розпаду м’язового білка – аміак. Ці азотисті речовини, під час тривалих дієт, виділяючись, негативно впливають на печінку.

Звідси виникають супроводжують хворобу симптоми у людини: слабкість, запаморочення, бліда шкіра, нудота, відсутність апетиту і навіть блювота. Все це відбувається тому, що в організмі виробляються азотисті шлаки – клітини печінки гинуть, а на їх місці утворюються рубці — спочатку виникає жирова дистрофія, а слідом за цим – цироз печінки.

Уникнути подібних проблем можливо шляхом:

  • Живлення чотирьох-п’яти разів на день, невеликими порціями.
  • Харчуватися правильно і збалансовано, для поліпшення ферментації печінки.
  • Не займатися самолікуванням, у застосуванні будь-якого раціону харчування радьтеся з професійними дієтологами.
  • Враховуйте особливості свого організму і особисті захворювання.

Використання тривалих постів для «духовного» і фізичного очищення.

Те, що духовні тривалі пости (до 40-ка днів) «духовно» очищають і зміцнюють людину питання, що потребує додаткового дослідження. Однак, дилема: як впливають тривалі пости на загальний стан і здоров’я людини, багатьох м’яко кажучи, турбує. Адже останнім часом почастішали випадки, коли під час 40-ка денного посту людей «відкачували» в реанімаційних відділеннях із-за відмови життєдіяльності деяких внутрішніх органів, судомних станів і різкого падіння рівня гемоглобіну в крові.

Однак найчастіше ці люди занадто фанатично, або занадто буквально сприймали поняття «посади» взагалі. Подальші висловлювання лікарів допоможуть вам визначити, наскільки небезпечно, або ж навпаки, безпечно правильне застосування тривалих постів» в сучасному житті.

Що можна сказати про взаємодію основних систем організму при дотриманні тривалих постів?

Завідувач відділенням урології Василь Ширшов каже: «Достовірних статистичних даних про те, що відбудуться серйозні збої в роботі сечостатевої системи на даний етап часу не отримано. Ймовірно, такі дані взагалі не будуть отримані». Він переконаний, що якщо люди постять «споконвіку», то крім користі для здоров’я людини, це нічого не приносить.

Лікар-кардіолог клінічної лікарні Світлана Тертична висловлює таку думку: «Завдяки пісним продуктів, які людина вживає під час посту», і які, як відомо багаті клітковиною і пектинами, відбувається м’яке очищення організму від токсинів, азотистих речовин, продуктів розпаду і шлаків. Усуваються процеси гниття і бродіння їжі переважно в шлунково-кишковому тракті, це приводить, відповідно, до поліпшення метаболізму і обмінних процесів в клітинах, і в цілому у всіх внутрішніх органах. Також це призводить до заселенню нормальної мікрофлори кишечника, крім іншого виводиться надлишок шкідливого холестерину і зайва рідина. Як результат, нормалізується артеріальний тиск і уповільнюється прогресування атеросклерозу».

Завідувач відділенням стоматології Олексій Лесняк заявляє: «Збільшення кількості вуглеводів під час тривалого «поста», наводить в будь-якому випадку до підвищеного ризику виникнення карієсу».

Лікар-гінеколог клінічної лікарні Наталія Китаєва стверджує, що: поліпшуються показники крові нормалізується інсулін, глюкоза і розривається замкнуте коло, яке призводить до дисфункції яєчників, порушення менструального циклу, кровотечі. Тривалі «пости» сприяють відновленню репродуктивної функції у жінок.

Лікар-офтальмолог Лебенкова Ольга не має чіткого негативного впливу «поста» при захворюваннях органів зору.

Єлизавета Казанцева, лікар-ендокринолог переконана, що «піст» безсумнівно, дуже корисний для здорової людини, у тому числі для ендокринної системи. Це пов’язано з тим, що знижується загальна калорійність раціону харчування (приблизно, на третю частину), за рахунок чого маса тіла значно знижується. Завдяки «посту» контролюється рівень цукру в крові, зменшується інсулінова резистентність.

Сергій Архипов, завідувач відділення спортивної травми, не думає, що м’язова маса після тривалого «поста» помітно падає, або, можливо, навіть непомітно падає. Але якщо маса тіла знижується, то це відбувається в основному за рахунок втрати жирової тканини.

Всі медики, які взяли участь у даному опитуванні наголосили: якщо у людини є які-небудь захворювання, застосовувати тривалий «пост» можна лише після консультації лікаря.

А людям, що страждають цукровим діабетом, хронічними захворюваннями ШКТ, а також вагітним жінкам і годуючим мамам краще взагалі утриматися від «посту» будь-якої тривалості.

Довгі дієти, засновані на здоровому або роздільному способі харчування.

Такий збалансований спосіб харчування в усьому світі вважається найбільш безпечним, самим визнаним, який не тільки можна, але і потрібно використовувати як можна більш тривалий період часу. За такої тривалої дієти навіть до 40-50-ти років ви не знайдете в себе таких хронічних захворювань як холецистит, панкреатит, коліт, гастрит і діабет. Тобто захворювання, викликані змішаним харчуванням. В основі тривалої дієти, заснованої на роздільному харчуванні, лежить кілька правил.

Правило перше. Білкова їжа несумісна з їжею вуглеводного характеру. Причина полягає в тому, що для розщеплення і засвоєння білків в органах внутрішньої секреції людини повинна бути створена кисле середовище. Вона створюється шляхом вироблення в травній системі спеціальних ферментів і шлункових соків.

А для перетравлення і засвоєння їжі вуглеводного характеру потрібне створення в травному тракті середовища лужний. І в тому випадку, коли у шлунку зустрічаються ці два або кілька несумісних типів продуктів, кислі та лужні ферменти, яким доводиться вироблятися одночасно, взаємно нейтралізуються.

Таким чином, несумісні продукти не перетравлюються, а утворюють калові камені, або застійні гнильні процеси. Всі органи внутрішньої секреції гомо сапієнса починають працювати з максимально можливою перевантаженням (приблизно, 100 кратної). Звідси виникає передчасне зношування внутрішніх органів травної, сечовидільної та кровоносної систем, а, отже, хронічні захворювання цих систем, і раннє старіння організму людини.

Правило друге. Білкова їжа сумісна тільки з живими продуктами – зеленню, овочами (крім картоплі та баклажанів), соками, фруктами, сухофруктами і ягодами. До їжі білкового ряду відносяться: яйця, сир, м’ясо і риба, гриби, соя і бобові, баклажани, горіхи і насіннячка.

Правило третє. Продукти вуглеводного характеру також сумісні лише з живими продуктами. До вуглеводної їжі належать – хліб, злакові культури, цукор і його похідні, мед, картопля.

Правило четверте. Білкову та вуглеводну їжу слід вживати окремо з тимчасовим інтервалом не менше двох годин.

Отже, висновок очевидний, здорове роздільне харчування є найбезпечнішим, до того ж продовжує життя, молодість і здоров’я людини.

Leave a Comment