Зміст:
- обмежити жирне
- відмовитися від алкоголю
- виключити цитрусові
- обережніше з прянощами
- продукти з клітковиною
- приблизне меню
Біль у горлі з’являється, коли воно запалюється через вірусної, бактеріальної або респіраторної інфекції.
Деякі продукти можуть посилити біль, тому якщо у вас заболіло горло для їжі потрібно вибирати правильні продукти, не подразнюють слизову.
Менше жирної їжі
Утримайтеся від їжі з високим вмістом жирів:
- червоне м’ясо;
- жирні молочні продукти;
- висококалорійні солодощі;
- і будь-які смажені страви.
Вони важко і довго перетравлюються, організм витрачає багато сил, а це веде до зниження імунного захисту та посилення симптомів застуди.
Тому замість них при болю в горлі вибирайте:
- пісне м’ясо;
- рибу;
- курку;
- і нежирну молочку.
Готуйте супи м’якої ніжної консистенції, овочеві і фруктові пюре.
Утримайтеся від алкоголю
Якщо у вас ангіна, то утримайтеся від алкоголю.
Алкоголь, причому навіть слабкий, обпалюючи слизову горла, тільки погіршить ситуацію.
Мікрофлора, і так постраждала, просто помре від спирту і одужання, швидше за все, затягнеться. Саме тому лікуватися алкоголем лікарі зазвичай не радять.
Цитрусові і кислі продукти
Тримайтеся подалі від кислих цитрусових:
- апельсинів;
- грейпфрутів;
- лаймів;
- і лимонів.
Кислоти, які є в цих продуктах, можуть викликати роздратування і погіршити стан хворого горла.
Замість цитрусових, гранатів, помідорів інших кислих фруктів і овочів, під час нездужання, зупиніть свій вибір на їжі заспокійливої горло: бананах, динях, ківі і персиках.
Якщо ви хочете додати в раціон більше вітаміну C, можна пожувати:
- свіжу білоголову капусту;
- морква;
- або солодкий болгарський перець.
Відмовтеся від прянощів
Пряні страви, які містять:
- гострий соус;
- перець чилі;
- каррі;
- мускатний горіх;
- перець і гвоздику
можуть посилити і погіршити ангіну.
Щоб поліпшити смак їжі додайте свіжий імбир або часник, які мають протизапальні властивості.
За даними досліджень часник має властивість зменшувати симптоми застуди, такі як біль у горлі, і допомагає швидше відновитися.
Імбир і часник також можуть бути використані як засоби профілактики застуди та грипу.
Продукти з клітковиною
Продукти грубо текстуровані, такі як сирі овочі, мюслі, сухі тости можуть подряпати запалену слизову і погіршити біль у горлі.
Замість них, вибирайте продукти м’які і напівтверді, які легко ковтати:
- м’який сир;
- молочні продукти;
- суп;
- йогурт;
- яйця;
- картопляне пюре;
- морозиво;
- різні каші;
- коктейлі;
- і запіканки.
Овочі краще відварювати, можна готувати на пару, так щоб вони стали м’якшими і їх було легше ковтати.
Приблизне меню при болі в горлі:
- Сніданок: каша вівсяна з ягодами; чай з медом.
- Обід: овочеве рагу з курячою грудкою; йогурт, компот із сухофруктів.
- Вечеря: тушковані овочі з рибою; кефір.
Дотримуйтеся правильного харчування під час хвороби, і ви не тільки набагато швидше підете на поправку, але і станете стрункішими.